Uporaba čebulne lupine na vrtu ali vrtu, priprava infuzij in decokcij

Čebulne lupine, ki ostanejo po čiščenju glav, običajno vržemo stran, ker je neužitna in ne predstavlja nobene hranilne vrednosti. Toda v določenih primerih je lahko koristno. Lahko je na primer gnojilo za vrtne rastline, pa tudi naravno insekticidno-akaricidno sredstvo za preprečevanje in zaščito rastlin pred insekti škodljivci. Ugotovite, kakšne so koristi čebulne lupine za vrt ali vrt in kako jo uporabiti.

Čebulna lupina kot gnojilo se uporablja za gojenje sadik, za krmljenje zelenjave, jagodičja, sadnih dreves, sobnih cvetočih rastlin in tudi kot material za mulčenje. Vrednost čebulne lupine kot gnojila ugodno vpliva na rast in razvoj koreninskega sistema, stebel in listov rastlin: spodbuja, krepi imuniteto.

Njene prednosti se tu ne končajo: ne vsebuje nobenih škodljivih snovi in ​​je zato za negovane rastline, tla, živali in ljudi popolnoma neškodljiv. Zaradi tega se lahko uporablja brez omejitev kadar koli v rastni sezoni pridelkov. Prav tako je popolnoma brezplačno, saj je čiščenje čebule mogoče najti v katerem koli domu.

Koristne lastnosti čebulne lupine določajo prisotnost vitaminov B1 in PP v njej, torej tiamina in nikotinske kisline. Obe snovi povečujeta intenzivnost fotosintetskih procesov, zlasti pri rastlinah, ki rastejo v senci, povečajo kopičenje klorofila, preprostih ogljikovih hidratov in dušikovih spojin v rastlinskih tkivih, spodbujajo proizvodnjo beljakovin, zajemanje dušika.

Prisotnost teh spojin v prelivu poveča koreninsko absorpcijo elementov, kot so kalcij, žveplo, fosfor iz zemlje in hkrati zmanjša absorpcijo klora. Vitamina PP in B1 pospešita rast listov, prispevata k zamudi njihove smrti. Če se nahaja v zemlji, gnojilo iz čebule lupine povzroči rast koristne mikroflore v tleh in posledično kopičenje snovi, ki jih rastline uporabljajo v njej, kar povzroči povečanje njihove produktivnosti.

Uporaba za sadike

Za preliv in zaščito pred okužbo rastlinske sadike uporabljajo infuzijo lupine. Od nje rastline prejemajo minerale, plus vitamine, ki jih negujejo in spodbujajo hitro rast. Učinek gnojila s čebulo na sadike je še posebej opazen, če listi porumenijo zaradi pomanjkanja hranil. Infuzija bo pomagala rastlinam, zamrznjenim med nočnimi pomladnimi pozebami, da se hitreje opomorejo.

Infuzija čebulne lupine za sadike se pripravi v naslednjem razmerju: v kozarec damo peščico luske, nato vlijemo 1 liter vroče vode, vztrajamo 1 dan, razredčimo s toplo vodo 1 do 3, nato pa mlade rastline zalivamo s pridobljeno tekočino pod korenino. Raztopina se uporablja naenkrat, ni je mogoče shraniti.

Uporaba infuzije na vrtu

Čebulna infuzija se lahko uporablja za večino rastlin na vrtu ali sadovnjaku. Na primer, za hranjenje kumar, buč, bučk, če so se njihovi listi začeli rumeno obarvati. V tem primeru rastline ne zalivamo z infuzijo lupin na korenu, temveč jih zdravimo s škropilnico. Pogostost škropljenja z infuzijo čebulne lupine je nizka - le 2-3 krat za celo sezono. Isto infuzijo lahko zalivamo tudi z bučnimi semeni, da spodbudimo nastajanje ženskih cvetov in jajčnikov..Infuzija je tudi dobro gnojilo za paradižnik, ki ga lahko uporabimo:

  • po presajanju sadik v gredice (za spodbujanje tvorjenja korenin);
  • če listi porumenijo (za prehrano);
  • v fazi cvetenja (za izboljšanje sadja).

Količina nanosa - 1 liter na grm pod korenino.

Čebulno lupinico na vrtu lahko uporabite tudi za krmljenje krompirja, korenja, paprike, zelja, malin, jagod in kosmulja, cvetličnih pridelkov, grozdja, jablan itd..

Infuzija se lahko uporablja ne le kot naravno gnojilo, ampak tudi kot fungicidno sredstvo, ki ščiti pred boleznimi. Na primer, za paradižnik se uporablja za preprečevanje bakterijskega raka, gnilobe črne, sive, za zelje - proti bakteriozi. Za povečanje učinka morate rastline ne samo škropiti, ampak tudi zalivati ​​s tekočino.

Brozgo za zatiranje škodljivcev

Kobulnice čebulic niso samo gnojilo, temveč tudi zaščitno sredstvo, ki rastline razbremeni škodljivcev, ki jih napadajo. Lahko pripravite decokcijo čebulne lupine na naslednji način: 0,5 vedra čiščenja do vrha prelijete z vodo (vročo), pokrijete s pokrovom na vrhu in pustite, da se vroči 2 dni. Po tem filtrirajte tekočino, razredčite z vodo 1 do 2, dodajte milo za perilo za oprijem in razpršite rastline.
To je najbolj koncentrirana raztopina, vendar jo lahko pripravimo tudi v nižji koncentraciji: vzemite 1 ali 2 peščki lupine, jo nalijte v 10-litrsko vedro, napolnjeno z vrelo vodo, kuhajte le 5 minut in vztrajajte vsaj 4 ure.

Poleg decokcije čebulne lupine za obdelavo grmovja in dreves lahko infuzijo uporabite po naslednjem receptu: 250 g surovin nalijete v vedro hladne vode, pustite, da 4 dni vzhaja, nato filtrirate in nanesete.

Škropljenje čebulne lupine pred škodljivci bo učinkovitejše, če se izvaja večkrat: trikrat obdelamo 1-krat v 5 dneh. Pri predelavi rastlin morate poskusiti na obeh straneh navlažiti vse njihove zelene dele, pa tudi rahlo prijeti sosednje gredice, da tudi tam uničite žuželke. Med delom vam ni treba nositi posebnih oblačil in druge zaščitne opreme, saj je juha popolnoma neškodljiva.

Suha lupina in njena uporaba

Čebulna lupina se lahko uporablja tudi v suhi obliki, na primer kot material za mulčenje ali gnojilo, ki bo delovalo postopoma. Na primer, dajo jo v luknje pri sajenju sadik krompirja in zelenjave (približno peščica) ali ga preprosto dodajo v tla med jesenskim ali spomladanskim kopanjem..

Če je potrebna čebulna lupina kot mulčenje, jo posušimo, rahlo zdrobimo in razporedimo po površini zemlje. Kot rezultat, rastline prejmejo zaščito pred izsušitvijo tal, pred okužbami in prelivom. Luska deluje približno 5-6 mesecev, torej ravno celotno vegetacijsko obdobje mnogih kultur.

Uporaba za sobne rastline

Lupina bo koristna ne le za zelenjavo, temveč tudi za notranje cvetje. Dovoljeno jih je zalivati ​​z infuzijo 2 žlici. l lupine na 1 liter vrele vode (po 3-4 urah infuzije). Koncentrirana tekočina lahko razlije zemljo pred sajenjem, da jo razkuži in uniči škodljivce, vendar ohrani njeno mikrofloro, ki jo lahko porušimo z uporabo kemičnih fungicidov.

Za sobne rastline je primerno tudi listno škropljenje z infuzijo čebule, ki spodbudi rast zelene mase in odstranjevanje brstov..

Ocene

Rezultate uporabe čebulne lupine na svojih parcelah so v svojih pregledih opisali pridelovalci zelenjave.

Pred kratkim sem začel zalivati ​​svoje rastline s čebulno infuzijo, ko sem o njej prebral v knjigi. Lahko rečem, da je to gnojilo dokaj učinkovito, hitro deluje, hkrati pa je na voljo vsem: ni vam ga treba kupiti, samo zbrati potrebno količino surovin, pripraviti infuzijo ali juho in to je vse. Uporabljala sem tudi čebulno lupinico proti uši in je pomagala.

Ostanke čebule vnašam v tla pri sajenju sadik in krompirja. Opazil sem, da se iz tega rastline hitreje ukoreninijo, gomolji pa poženejo, se veliko manj razbolijo in ob plodovanju postanejo bolj plodni.

Lupine nikoli ne vržem s čebule, jih zložim in shranim, da nato nahranim vrtne rastline. Seveda ne daje tako močnega učinka kot mineralna gnojila, vendar se spopada s svojo nalogo.


Čebulna lupina ni neuporaben material, ki je primeren samo, da jo vržete stran. Lahko je odlično gnojilo ali dober naravni insekticid, če le znate pravilno uporabljati. Tako lahko tako preprosto in cenovno ugodno orodje vsakemu pridelovalcu nudi neprecenljivo storitev.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti