Kako uporabiti bananino lupino kot gnojilo za vrt

Kožice banan so neužitne in jih vržejo, vendar nekateri pridelovalci zelenjave naredijo organsko gnojilo. Opažajo, da se lahko uporablja za hranjenje cvetov in vrtnih rastlin. Ugotovite, kakšne so prednosti bananin olupkov kot gnojila za vrt in kako ga uporabiti.

Kako uporabiti bananino lupino kot gnojilo za vrt 1

Prednosti bananin kože kot gnojil so:

  • pospešuje rast koreninskega sistema, krepi rastline, spodbuja pravilno prerazporeditev vode in hranilnih snovi v njih;
  • krepi imuniteto rastlin, normalizira fotosintetske procese v njihovih listih;
  • povečuje vsebnost sladkorja v sadju;
  • preprečuje bolezni in odganja škodljive žuželke, na primer listne uši.

Običajno področje uporabe gnojila iz bananin kože je oblaganje cvetov v zaprtih prostorih, lahko pa ga uporabimo tudi za sadike in sadike na vrtu. Uporabna lupina za rastlinjake v rastlinjakih, zlasti spomladi in jeseni, pri slabi svetlobi.

Koža nezrelega sadja vsebuje rastne hormone, zato korist bananin olupkov za rastline leži v dejstvu, da lahko prispeva k hitremu kalitvi semen, ukoreninjenju sadik in sadik, pa tudi nadaljnji rasti mladih rastlin.

Kontraindikacije in previdnostni ukrepi

Značilnost banan je, da se v njihovi kaši ne naberejo nobene škodljive snovi. A ostanejo v kožicah plodov, ki jih obdelujejo s pesticidi, da se zaščitijo pred škodljivci in posebnimi kemikalijami, ki vam omogočajo, da uravnavate postopek zorenja banan, ki so pobrane zelene. Ko lupino uporabljate kot gnojilo, se to spremeni v pomanjkljivost, ki omejuje njen obseg.

Pranje kože ne pomaga odstraniti teh snovi, zato je treba bananine kože, ki se uporabljajo kot gnojilo, pripraviti na poseben način.

Gnojila iz bananin olupkov se lahko hranijo s paradižnikom, kumarami, zeljem, redkvico, jajčevcem in cvetovi. Za sadje, čebulnice in rastline je njegova uporaba nezaželena.

Priprava surovinPreden uporabite bananine kože kot gnojilo za zelenjavo, morate najprej odstraniti škodljive snovi iz njihove sestave (amonijev sulfat, pesticidi in druge snovi). Surovine lahko pravilno pripravite tako, da jih sušite na soncu. Če želite to narediti, izberite sončen in po možnosti rahlo vetroven dan, koščke banan narežite na ozke trakove širine 2-3 cm, jih nataknite na nit in jih obesite, da se posušijo na prostem.

Kako uporabiti bananino lupino kot gnojilo za vrt 2

Za pripravo gnojila za sadike kožice ožamemo z vrelo vodo in jih pustimo 1-1,5 ure. Potem ko se tekočina odcedi, se nabrekla masa uporabi kot surovina za pripravo prelivov..

Priprava in uporaba gnojil

Da bi dosegli najbolj izrazit učinek, morate rastline pravilno gnojiti. Obstaja več načinov, kako pripraviti vrhunski preliv iz bananin olupkov. Najlažja in najhitrejša možnost je uporaba sveže sesekljane kože..

Gnojilo je enostavno - skorje, narezane na koščke, vstavimo pod spodnjo plast zemlje, potresemo z zemljo, na katero nato posejemo seme ali posadimo okrasno rastlino. Učinek takega preliva je takoj opazen - rastline se začnejo obarvati zeleno in tudi najbolj šibke med njimi se krepijo in pridobijo zdrav videz. Iz tega gnojila sadike ne prejemajo samo mineralnih snovi, ampak postanejo tudi bolj odporne proti zmrzali, saj toplota, ki se sprošča v tla med pregrevanjem, ogreva zasajeno rastlino.
Sveže bananine kože lahko uporabljamo le za hranjenje sadik (imajo naravne stimulanse rasti) - dajo jih v sadilne jame pod korenine rastlin, tako da ji je do trenutka, ko se razvijejo, uspelo gniti. Za cvetoče in sadne rastline je bolje uporabiti posušene kože ali infuzijo, v katerih ni stimulansov za rast..

Drugi način uporabe gnojila iz bananine lupine je uporaba v prahu. Po sušenju po predhodno opisani metodi olupimo drobljenec v prah v malti ali kavnem mlinčku. Suhi prah lahko posipate po tleh v bližini rastlin. Za sadike zelenjave je dovolj 1 tsp. pod vsakim pecljem.

Tretja, univerzalna metoda, je tekoče prelivanje. Infuzijo bananin kože lahko zalivamo s cvetnimi pridelki. Pripravimo ga lahko tako: pripravljene surovine iz 3-4 banan (ena od zgoraj opisanih metod) zložimo v 3-litrski kozarec. Nato vanj nalijte toplo vodo in pustite 4-5 dni. Po vztrajanju odcedite tekočino in razredčite z vodo v razmerju 1 do 2 za koreninski preliv in 1 do 10 za listje. Nerazredčeno infuzijo lahko shranite v hladilniku v tesno zaprti posodi približno 1 mesec.

Kako uporabiti bananino lupino kot gnojilo za vrt 3

Tekoči preliv iz bananin olupka pod vrtnimi cvetovi je mogoče narediti v naslednjih odmerkih - 0,5-1 tbsp. pod vsakim grmom 2-krat v 1-2 tednih, za notranje cvetove - 1-2 tbsp. l 2-3 l lonec s pogostostjo 1 krat na teden. Enoletno cvetje lahko poškropite tudi z infuzijo banan, kar naredi njihovo cvetenje prej in bujno (škropljenje se ne uporablja za trajnice, saj jih lahko intenzivno cvetenje izčrpa).

Infuzija je uporabna za hranjenje posajene zelenjave - za paradižnik, 0,5 žlice. tekočine, za kumare - 1/4 tbsp. Gnojilo iz bananin olupkov lahko na sobne rastline nanesete na enak način kot za sadike - to je, da ga vstavite v tla na vrhu drenažnega materiala.

Če je veliko kože, jih lahko dodate kompostu: mletite predhodno pripravljene surovine, pomešajte s rodovitno zemljo in prelijte s pripravki, kot je Baikal.

Mnenja pridelovalcev zelenjave

Nekateri vrtnarji, ki so že uporabili bananine olupke na svojih posteljah kot gnojilo, puščajo svoje mnenje o tej prelivi..

Menim, da je to organsko gnojilo zelo učinkovito. Nahranim jih sadike med njeno rastjo in po presaditvi. Od tega se ukorenini in začne rasti hitreje kot rastline, ki niso bile obdelane. Nisem ugotovil pomanjkljivosti tega gnojila, zato ga lahko priporočam vsem pridelovalcem zelenjave.

Cvetove gojim v rastlinjaku in včasih uporabim tako izvirno gnojilo. Lupino pripravim v suhem prahu in po potrebi nahranim rastline. Lahko rečem, da od tega začnejo cveteti prej, cvetovi pa sami postanejo večji in svetlejši. Poleg tega tega gnojila potrebuje zelo malo, zato ga porabimo precej varčno.

Banaino lupino pobiram vse leto, nato pa jo uporabim na vrtu. Uporabljam ga pod sadikami in pod zelenjavno zelenjavo. Kot rezultat tega v letih uporabe tega izvirnega gnojila nisem bil nikoli razočaran. Vse moje rastline se pozitivno odzovejo na bananin preliv, kar je opazno celo vizualno: postanejo močnejši, bolj zeleni in veličastnejši, cvetijo bolj obilno in obrodijo sadove. Svetujem, da bananinih kožic ne mečite, ampak jih pobirate in uporabite kot odlično gnojilo.


Bananin olupek v spretnih rokah je lahko učinkovit preliv za številne vrtne in okrasne nasade. Glavna stvar je vedeti, kako ga pravilno pripraviti in uporabiti.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti