Kako uporabiti konjski gnoj kot gnojilo na vrtu

Vsak vrtnar ve, da je treba, da se gojene rastline dobro razvijejo in nato obrodijo sadje, da jih je treba hraniti. Konjski gnoj, ki velja za univerzalno gnojilo organske narave, lahko postane eno takšnih sredstev. Razmislite, kako pravilno uporabiti konjski gnoj kot gnojilo in kako ga shraniti, tako da ohrani vse svoje uporabne lastnosti.

Sestava konjskega gnoja vključuje tudi minerale, na primer baker, bor, mangan, molibden, železo, cink, ki niso nič manj pomembni za normalno delovanje rastlin na vrtu in vrtu, pa tudi za vzdrževanje njihove imunosti. Na splošno organske snovi zavzemajo četrtino celotnega konjskega gnoja, 72.

Razvrstitev v razgradnjo

Za uporabo na vrtu, pa tudi na vrtni parceli, se lahko konjski gnoj uporablja v različnih oblikah. Razdeljen je glede na značilnosti, kot so zastaranje in stopnja razkroja. Obstajajo 4 vrste gnoja: svež, na pol zrel, prezrel in humus. Razlikujejo se po videzu, teži in sestavi, kar je odvisno od vrste živali, ki jo je pridelala, surovin, uporabljenih za posteljnino, in načina skladiščenja.

 1. Svež konjski gnoj je temen, težak in moker, z značilnim močnim vonjem in z delci slame svetle barve, ki so jasno vidni. Njegove hranilne snovi so rastlinam slabo dostopne. Seme plevela obdrži svojo sposobnost kalitve in ob vnosu lahko močno zamaši gnojilo s plevelom. Z gosto namestitvijo se po 3-5 mesecih spremeni v napol gnilo. Običajno ga nakopljemo med kopanjem med pripravo lokacije ali kot biogorivo v rastlinjakih. Svež gnoj kot gnojilo uporabljamo le za bučne pridelke, maline in vrtnice.
 2. V pol zreli delci slame niso več tako vidni, postanejo temni, krhki in zlahka počijo. Hranila so rastlinam delno na voljo. Takšen gnoj se uporablja ne le med jesenskim kopanjem, temveč tudi za koreninsko oblogo v rastni dobi, vzrejo z vodo in kot mulčenje debla po sajenju sadik. Nekatera semena plevela še vedno ohranjajo kalitev.
 3. Prezrel konjski gnoj je temna pegava masa, v kateri se delci slame popolnoma razpadejo, zato niso vidni. Za rastline je na voljo večina hranilnih snovi. Uporablja se za jesensko kopanje, vnaša v sadilne jame sadnih pridelkov, dobro pomešanih z zemljo. Seme plevelnih rastlin skoraj popolnoma izgubi kalitev.
 4. Humus po strukturi, videzu in aromi spominja na ohlapno zemeljsko maso. Velja za najbolj uporabno za gojene rastline. To univerzalno organsko gnojilo se uporablja za sajenje jame sadnih pridelkov in zelenjavnih vrtin, pomešano z zemljo, pa tudi za pripravo zemeljskih mešanic za sadike.

Koliko gnoja ene ali druge vrste je potrebno za krmljenje rastlin, se lahko izračuna glede na to razmerje: sveža potreba približno 3-6 kg na 1 kvadrat. m, gnili - 2-4 kg na 1 kvadrat. m. V enem 8-litrskem vedru je približno 8 kg svežega konjskega gnoja.

Kateri gnoj je boljši od konja, svinjine ali krave

Vsak gnoj, ne glede na to, katere vrste živali so bile pridelane, je izredno pomemben za vse vrtne kulture in koristi vrtu. Strukturira tla in je dobavitelj bistvenih rastlinskih hranil. Toda hkrati se gnoj, pridobljen od vsake živali, razlikuje po strukturi, gostoti in učinku na rastline.

Konj ima nizko kislost, zato ga lahko nanašamo tudi na kisla tla: jih ne zakisa in s tem ne škodi pridelkom. Ima veliko manj semen plevela in delov rastlin, ki lahko gnijejo. Poleg tega ima dolgo delujoč učinek, torej že po enem samem nanosu njegov učinek na rastline traja precej dolgo.

Druga koristna kakovost konjskega gnoja je, da izboljšuje strukturo tal. Če je tla preveč gosta in težka, jo potem zrahlja in olajša.

Konjski gnoj je v primerjavi z drugimi vrstami tega gnojila veliko bolj suh in ohlapnejši. Hitro se lahko razkroji s sproščanjem ogromne količine toplote, zato se široko uporablja pri gradnji visokih ležišč in za vstop v rastlinjaška tla (s plastjo vsaj 0,3 m).

Konjski gnoj ima tudi prednost pri učinkovitosti dviga produktivnosti tal. V tem kazalcu je prednost pred tradicionalno uporabljenim mulleinom, svinjskim gnojem in ptičjimi iztrebki. Gnojilo se lahko uporablja tako na zasebnih parcelah gospodinjstev, ki zasedajo majhne površine, kot na kmetijskih njivah: v vsakem primeru bo učinkovito.

Uporaba gnojilaGnoj na vrtu lahko uporabite za dolivanje zemlje po obiranju ali pred začetkom nove sezone, pa tudi za večkratno prelivanje spomladi in poleti. Za to se uporabljajo različne oblike tega gnojila organskega izvora. Gnojenje s konjskim gnojem daje znatno povečanje zelene mase, aktivira brstenje in cvetenje, poveča pridelek.

Sveže

Območje morate gnojiti s svežim konjskim gnojem jeseni, najbolje je takoj po obiranju prejšnjega pridelka. Pred vstopom morate odstraniti vse ostanke gojenih in plevelnih rastlin, izkopati območje in enakomerno raztresti gnoj po mestu, tako da ga mešate s tlemi. Če želite v njej hraniti vse koristne snovi, predvsem pa dušik, lahko izkopano zemljo prekrijete s filmom.

Če se uporablja kot biogorivo, mora biti plast zemlje vsaj 25 cm debela nad plastjo svežega gnoja, sicer lahko korenine rastlin "gorijo".

Buče ljubijo svež gnoj, vendar le kot tekoči preliv (ne prenašajo vnosa svežega gnoja pod korenino pri sajenju).

Infuzija

Svež in na pol zrel konjski gnoj je mogoče vnesti pod večino pridelkov v obliki gnojevke (infuzije), kar se pogosto izvaja med vrtnarji. Razmerje gnoja in vode med kuhanjem mora biti najprej 2 do 5 ali 6, torej je treba v 100-litrski sod vliti 2 vedra surovin in napolniti s 5-6 vedra vode. Če želite vztrajati, morate posodo z gnojevko postaviti na toplo mesto, kjer se bo sprehajal približno en teden (vsak dan mešamo). Nato dodajte 3 vedra vode v posodo in nahranite vrtne rastline, na primer kumare - 1 liter na 1 grm, za jabolko je dovolj, da v žleb okoli rastline dodate 1 vedro, pod vsak grm nalijete 1 liter gnojila za jagode.

Prezrelo in humusno
Te vrste gnoja uporabljamo predvsem pri sajenju rastlin na mestu, to je, da jih dodamo v luknje za sadike ali sadilne jame za sadne in jagodne rastline, pomešane s tlemi.

Koncentrat (ekstrakt)

To je temno rjav izvleček vode iz konjskega gnoja, ki ima specifičen vonj. Proizvajajo ga podjetja za prodajo in uporabo v gospodinjstvih. Uporabite koncentrat (ekstrakt) konjskega gnoja - za listnato in koreninsko oblogo. Za vsako kulturo obstajajo deleži, po katerih pripravljamo gnojilne raztopine. Glede na navodila za uporabo so odmerki naslednji:

 • za buče, zelje, korenje in peso - 0,5 l na vedro vode;
 • za rože - 0,4 l na vedro;
 • za krompir - 0,33 litra na vedro;
 • za grmičevje in sadno drevje - 0,25 L na vedro.

Poleg teh pridelkov bo koncentrat konjskega gnoja koristen za paradižnik, pod katerega ga je treba nanesti, tako da tekočino razredčimo v prostornini 0,5 l na vedro. Stopnja porabe raztopine je 10 litrov na 2-6 kvadratnih metrov. m. Prvo prelivanje pod korenino s tekočim konjskim gnojem se izvede po 1,5-2 tednih po sajenju sadik ali sadik. Skozi poletje se naredijo 2-3 take izdelave, tudi z razmikom med njimi 2 tedna.

Foliarna preliv z izvlečkom se opravi za sadne pridelke - po dveh tednih od pojava listov, pa tudi med brstenjem, za zelje - po oblikovanju 3-5 listov in preden se rastline začnejo odganjati, za krompir - med polaganjem brstov in začetek cvetenja. Vrtne rože gnojimo pri polaganju brstov. Stopnja porabe koncentrata je 1 liter na 2 kvadratna metra. m.

Zrnat

Če je pridobivanje konjskega gnoja problematično, vendar ga kljub temu želite uporabiti na svojem spletnem mestu, lahko bodite pozorni na suho konjsko gnojenje v granulah. Posebno ga izdeluje industrija za lažjo uporabo v zasebnih prostorih. Danes najpogosteje uporabljano gnojilo v granulah je Konjski orgavit, ki so ga številni pridelovalci zelenjave že uspeli uporabiti in so bili z njim zadovoljni. Pakiranje konjskega gnoja v zrncih v majhne pakete vam omogoča enostavno prevažanje in shranjevanje v zaprtih vrečah do uporabe.

Granulirani konjski gnoj se uporablja v naslednjih odmerkih:

 • za krompir, korenje in peso, česen in čebulo, paradižnik, zelišča, jajčevci, paprika in zelje - 150-200 g na 1 kvadrat. m .;
 • pod sadnim drevjem in jagodičjem, eno- in trajnicami, vrtnimi jagodami in jagodami - 200-300 g na 1 kvadratni kilometer. m.

Prednost konjskega gnoja v granulah pred navadnim gnojem je, da ne vsebuje semen plevela, ki se med predelavo uničijo. Prav tako je zgoščena, zato lahko uspešno nadomestijo že pripravljena mineralna gnojila. Za gnojenje morate pripraviti gnoj v skladu z navodili, ki navajajo, da morate najprej narediti suspenzijo. Za neplavajočo količino zrnc dodajte vodo in vztrajajte vsaj 4 ure, da se raztopi. Zalivanje rastlin s tekočino je potrebno, dosledno upoštevanje istih navodil.

Kot mulčenje

To je še ena uporaba za konjski gnoj. Če z njimi napolnite zemljo okoli rastlin, bodo snovi z vsakim zalivanjem padle v tla in jih postopoma hranile. Poleg tega bo zaščitil tla pred izsušitvijo. Toda vredno je vedeti, da je za mulčenje primeren le dobro gnilo suho gnojenje, ki ga v enakih delih dodatno pomešamo s senom, žagovino ali posteljnino iz slame..

Značilnosti skladiščenja konjskega gnoja

Da bi bilo to organsko gnojilo čim bolj učinkovito, ga je treba pravilno skladiščiti. Glavna naloga v tem primeru mora biti ohranjanje elementarnega dušika v njem, ki lahko izhlapi zaradi tvorbe amoniaka pod vplivom kisika, ki prodira v notranjost. Da bi se temu izognili, je treba gnojilo hraniti v gostih plasteh z minimalnim prodiranjem kisika do njega..

Konjski gnoj lahko hranite v državi, če ga je veliko, v visokih in širokih ramenih. Ko zložite gomile, jih zložite v tanke plasti in vsako potresemo s fosfatnimi gnojili, na primer superfosfatom (2 celotne teže), fosfatno kamnino ali kostno moko (5). Vsaka plast je dobro stisnjena, in če je surovina suha, potem jo navlažimo. Vrh in stranice kupa so prekrite s slamo, travo ali plastjo šote.

S to metodo je mogoče zagotoviti optimalne varčevalne pogoje za ohranjanje vseh koristnih snovi, ki jih vsebuje. Tekoči koncentrat v plastičnih posodah in suha zrnca v vrečah so shranjeni v prostoru, zaščitenem pred vlago, prekomerno toploto ali mrazom..

V katerih primerih ga ni mogoče uporabiti

Uporaba konjskega gnoja na gredicah v takšnih primerih ni priporočljiva:

 1. Če je prekrit s pridihom micelija, to pomeni, da postopek razgradnje še ni zaključen. Zlasti pod kumare ga ni mogoče spraviti, da bi z njim naredili tople postelje.
 2. S previdnostjo morajo gnojiti krompir, saj obstajajo primeri, ko je postal vir različnih bolezni tega pridelka..
 3. Pri uporabi v rastlinjakih je treba paziti, da tla niso preveč gosta. V njem se gnoj razgradi pretirano počasi, nabira se vodikov sulfid, ki je v takšnih količinah škodljiv koreninam rastlin.

Na splošno je treba to gnojilo uporabiti na mestu, ob upoštevanju vseh pravil za njegovo skladiščenje in uporabo. Le tako bodo koristi od njegove uporabe čim večje.


Konjski gnoj je odlična organska gnojila, ki jih je mogoče uporabiti za skoraj vse pridelke. Če torej obstaja možnost, da jo dobite, jo morate zagotovo založiti, da lahko to gnojilo uporabite v svojih posteljah.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti