Konjski kompost za vrt - kakšno gnojilo in kako uporabiti

Konjski kompost za vrt - kakšno gnojilo in kako uporabiti 1

Vsi poletni prebivalci se zavedajo koristi gnoja za rastline in tla. S tem lahko dostopnim gnojilom lahko nahranite številne pridelke, na tleh pa izboljša strukturo in kakovost. Če ne drugega za vseprisotni vonj in neprijetno doslednost! Poleg tega ga morate vsakič vzrejati v novih razmerjih ...

Zdaj, če so z gnojem v ... tabletah. Izkaže se, da so že zdavnaj prišli na vrsto, vendar ne preprosto, ampak obogateno, tj. še bolj uporaben za vrt! Toda vzemimo ga po vrstnem redu.

Zakaj gnoj do rastlin in zemlje?

Konjski kompost za vrt - kakšno gnojilo in kako uporabiti 2

Rast in razvoj gojenih rastlin, še bolj obilne letine, pa so brez gnojenja nemogoči. Vsaka kultura mora prejeti potrebno količino makro- in mikroelementov iz zemlje - in jih je treba redno vnašati. Najbolj priljubljeno in cenovno dostopno naravno gnojilo je gnoj, ki ga že vrsto stoletij uporabljajo lastniki zasebnih gospodinjstev..

Gnoj je naravno gnojilo živalskega izvora, iztrebki domačih živali (krave, konji, prašiči, piščanci in ovce) ali njihove mešanice v različnih razmerjih. Gnoj vsebuje veliko količino aktivne mikroflore, ki je vir elementov v sledovih, uravnava kemijske procese v tleh in olajša absorpcijo in asimilacijo hranilnih snovi.

Rastline tako naravno organsko absorbirajo veliko bolj učinkovito kot sintetični minerali, zato uspevajo, cvetijo in sadijo bolje in hitreje..Gnoj ima tudi številne druge prednosti:

 • deluje kot kompleksno gnojilo, gnoj postopoma in enakomerno hrani rastline s hranili-
 • razpada v tleh, nasiči koreninski sistem z ogljikovim dioksidom in spodbuja fotosintezo-
 • s pomočjo gnoja je mogoče urediti sestavo tal, povečati njeno ohlapnost in prepustnost (za težka ilovnata tla) ali povečati viskoznost in sposobnost zadrževanja vlage (za lahka in težka peščena tla).

Svežega gnoja v številnih pridelkih ni mogoče uporabiti zaradi visoke koncentracije dušika - izgoreva nežne korenine rastlin. Poleg tega lahko vsebuje ne le gnavne bakterije in glivične spore, temveč tudi veliko semen plevela, ki bodo zlahka vzklili in ovirali razvoj gojenih rastlin.

Zato mora pred uporabo gnoja na vrtu kompostirati postopek kompostiranja - svež izdelek zori v kompostni škatli s pokrovom ali na posebni ploščadi v kupu. Odpadki so pod vplivom bakterij in z največjim dostopom do svežega zraka podvrženi biokemijskim spremembam, gnitju in postanejo idealno naravno gnojilo za rastline.

Od vseh razpoložljivih vrst gnoja večina poletnih prebivalcev raje konja. Zakaj:

 • vsebnost dušika, fosforja in kalija je višja kot v kravjem gnoju-
 • je zaradi "nizke vsebnosti kisline" manj "agresiven"-
 • vsebuje manj semen plevela-
 • dobro razrahlja težka tla in poveča zadrževanje vlage na lahkih tleh.

Zrnat kompost - nova oblika najljubšega gnojila
Konjski kompost za vrt - kakšno gnojilo in kako uporabiti 3

Proizvajalci gnojil danes nudijo stisnjen ali zrnat gnoj / kompost s podobnim naravnim učinkom "izdelka". Takšen preliv bo pomagal rastlinam in izboljšal tla ter ne bo onesnažil rok in zrak ne bo pokvaril.

Zrnat gnoj / kompost bo pomagal tudi, če je dostop do naravnih gnojil omejen ali odsoten. Je enostaven za uporabo in vsestranski, po uporabnosti pa ni slabši od naravnega "analog", saj vsebuje tudi dušik, fosfor, kalij in magnezij. Dodaten "bonus" takih gnojil je izboljšanje tal in povečanje njene rodovitnosti.

Previdni proizvajalci praviloma očistijo surovine pred nečistočami in vključki, vključno s patogenimi bakterijami in semeni plevela, rastline pa dobijo le uravnotežen kompleks hranil in različne uporabne dodatke.

Na primer, konjski kompost BIO iz podjetja "Fasco"- varna, naravna in učinkovita biohranila za vse vrtne kulture.

Sestava izdelka vključuje izključno naravne, najbolj uporabne in lahko prebavljive sestavine rastlin:

 • toplotno obdelani konjski kompost z visoko vsebnostjo dušika, kalija in fosforja, dobro razrahlja težka tla in poveča zadrževanje vlage v lahkih tleh-
 • elementi v sledovih, ki ugodno vplivajo na rast in razvoj rastlin, povečajo njihovo imuniteto in ščitijo pred negativnimi vplivi okolja-
 • humati (natrijeve in kalijeve soli huminskih kislin) - naravni stimulator rasti-
 • mulčenje materiala, ki izboljšuje strukturo tal, njeno prepustnost zraka in vode.

To gnojilo ne samo "nahrani" rastlino, ampak tudi aktivira vitalne procese v tleh, tako da pritegne deževnike, ki tla zrahljajo in prispevajo k sproščanju hranil. Takšna tla ugodno vplivajo na rast rastlin in spodbujajo nastanek razvitega koreninskega sistema.

Kompost stisnemo v granule peletov, zaradi česar je njegova uporaba izredno priročna - preprosto ga vnesemo za kopanje ali razrahljanje tal pred sajenjem vrtnih posevkov s hitrostjo 60-140 g / m2, odvisno od vrste rastline in stopnje obdelave tal. Več podrobnosti najdete v naši tabeli:

Konjski kompost za vrt - kakšno gnojilo in kako uporabiti 4

Poleg tega zrnata oblika zagotavlja enakomerno nanašanje gnojila v tla, njegovo dolgotrajno delovanje in sposobnost zadrževanja vlage v sušnem obdobju, tako da jo lahko počasi dajemo rastlinam.

Kot lahko vidite, je zrnat konjski kompost BIO resnično univerzalno, učinkovito, naravno in enostavno za uporabo gnojilo. Tla, obogatena s takšno vrhunsko obdelavo, nudijo vse priložnosti za rast zdravih močnih rastlin in odličen pridelek brez nitratov - česar si želimo.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti