Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro

Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 1

Vse rastline porabijo hranila iz zemlje. Rast in razvoj poljščin je odvisen od količine teh snovi. V naravi nekatere vrste rastejo na ustreznih tleh, toda v vrtnarstvu ni mogoče zagotoviti sestave tal za vsako rastlino na enem samem območju. Toda z nezadostno količino vsaj enega potrebnega hranilnega elementa bo pridobitev velikega pridelka problematična. Zato pri gojenju gojenih rastlin uporabljamo vrhunski preliv: tisti, ki ga daje narava, in umetno ustvarjen. Zrnate oblike gnojila so zelo primerne za učinkovitejšo uporabo in daljše delovanje..

Kakšna je razlika med zrnci in navadnimi tuki

Nobena kmetija ne more brez gnojil: niti majhna vrtna parcela niti ogromno kmetijsko gospodarstvo. Z njihovo pomočjo:

 • uravnavati rast pridelkov;
 • optimizirati prehrano rastlin;
 • povečajo količino in kakovost pridelka;
 • pomagati rastlinam, da preživijo nesnago vremena.

Pred tem so kmetje uporabljali samo tista gnojila, ki jih je dala narava: gnoj, kompost, leglo perutnine in drugo. Kasneje so začeli proizvajati mineralne prelive v obliki prahu ali koncentrirane tekočine. Rastlinam so priskrbeli vse potrebne elemente, a na žalost niso delovali zelo učinkovito. Za optimizacijo prejema snovi, potrebnih za rast in razvoj, v vrtnarskih kulturah so začeli uporabljati zrnata gnojila.

Granuliranje je postopek, pri katerem suhi prah zmešamo z majhno količino vode ali pare.. To se zgodi v posebni namestitvi - granulatorju. Po stiskanju navlaženih surovin in iz nje oblikujejo zrnca različnih vrst: kroglice, palice ali brezformne grudice. Da se strdijo, ohladijo in pihajo.

Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 2

Za ustvarjanje granuliranih gnojil uporabite posebno napravo - granulator

Včasih se granule proizvajajo brez dodatka vlage. Vse potrebne komponente se mešajo in stisnejo. Nato nastale grudice presejemo, odstranimo preostali prah in poliramo.

Celoten postopek zahteva določene stroške, ki se poplačajo z obrestmi, saj imajo zrnca v primerjavi s suhim prahom številne prednosti:

 • bolje shranjeno;
 • imajo večjo pretočnost - lažje jih je spraviti v tla, saj ne bodo letele ločeno od vetra in se ne bodo prijele na vaše roke;
 • bolje absorbirajo - hranila manj stikajo s tlemi zaradi trde lupine in v večjo količino vstopijo v zasajene pridelke;
 • potreben v manjših količinah (na primer zrnat superfosfat potrebuje polovico toliko kot prah);
 • lažje odmerjanje - vsaka zrnca vsebuje natančno število elementov v pravem razmerju;
 • v tleh delujejo dlje - ne raztapljajo se z nosorogi, ampak se topijo, zato se njihov učinek s časom raztegne in rastline dolgo časa dobijo potrebne snovi. To vam omogoča zmanjšanje števila gnojil in manj škode na zemlji in zasaditvah;
 • Pri zalivanju ali dežju ne izpirajte tal;
 • se lahko uporablja na velikih kmetijah z mehansko uporabo.

  Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 3

  Zrnata gnojila imajo dolgotrajno delovanje - ne raztopijo se z nosorogi, ampak kot da se topijo v tleh

Granulirana gnojila imajo le eno pomanjkljivost - visoko ceno, povezano s stroški njihove proizvodnje.

Metode in čas oblačenja

Hitrost raztapljanja zrnatih gnojil v rodovitni plasti je odvisna od temperature tal in njene nasičenosti z vodo: toplejša in vlažnejša je tla, hitreje bodo rastline absorbirale hranila iz nje v zrnati obliki. Ta gnojila se uporabljajo na različne načine:

 • v utore ali luknje, ko jih spomladi posejemo;
 • škropljenje po postelji pred kopanjem:
 • jeseni po obiranju;
 • zgodaj spomladi;
 • dodajanje pred zrahljanjem in zalivanje poleti, po katerem jih je potrebno zapreti v tla.

  Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 4  Granule lahko izdelamo za kopanje ali raztresene v utore

 • Vrste zrnatih gnojil

  Granulirajte ne samo mineralna, temveč tudi organska gnojila.

  Mineralna

  Večina sodobnih gnojil je zrnatih. Kljub višjim stroškom so zaradi priročne oblike in dolgotrajnega (podaljšanega) delovanja boljši za skladiščenje, prevoz in uporabo. V obliki zrnc proizvajajo enokomponentno (na primer samo dušik ali samo fosfor) ali večkomponentno kompleksno krmljenje. Slednje so za uporabo bolj priročne, vendar ne vedno učinkovite, saj rastlini lahko manjka en element, drugi pa, nasprotno, v tleh presega. Običajno jih uporabljamo spomladi med setvijo in poleti, če rastlina zaradi pomanjkanja snovi potrebuje rešilca.

  Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 5

  Večina danes proizvedenih mineralnih gnojil je zrnatih

  Ekološko

  To so stisnjeni odpadki: gnoj, kompost ali šota. Povečajo vsebnost kisika in rodovitne plasti - humusa - v tleh. Granulirani so za udobje vrtnarja: eno je, da povlečete nekaj vreč gnoja, drugo pa, da na posteljo nalijete zavitek zrnc. Obstajajo še druge ugodnosti:

  • ni semen plevela, škodljivih bakterij in ličink škodljivcev, ki jih je mogoče shraniti v nepredelanem gnoju ali kompostu;
  • ne razpade in se ne segreva;
  • shranjena dlje časa-

   Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 6

   Granulirani piščančji iztrebki se za razliko od neobdelanih shranjujejo dlje časa in so bolj priročni za uporabo.

  • brez slabega vonja.

  Takšna gnojila je najučinkoviteje zasajena v tleh jeseni, saj tudi v zrnati obliki delujejo počasneje kot mineralna.

  Video: organsko granulirano piščančje gnojilo

  Organomineral

  Sestava zrnc vsebuje organske in mineralne sestavine. Po eni strani je priročno - v navodilih je jasno navedeno, koliko je treba uporabiti, po drugi strani pa je treba taka gnojila uporabljati previdno, saj rastline ne potrebujejo vedno celotnega kompleksa mikroelementov in mineralov. Organomineralna gnojila uporabimo tako spomladi kot jeseni.

  Zakaj so potrebna granulirana gnojila in kaj je dobro 7

  Organsko gnojilo deluje v tleh do tri leta

  Mnenja vrtnarjev, ki uporabljajo taka gnojila

  Zrnata gnojila imajo številne prednosti, vendar niso vrt za vrt. En polog na sezono ne bo dovolj - za velik paket morate viliti. Poleg tega mineralne in organomineralne vrste zrnatih gnojil izčrpavajo tla, zato jih je vredno kombinirati z elementi naravnega kmetovanja - gnojenje z zelenim gnojilom in setev zelenega gnoja. Za načrtovano prelivanje je najbolje uporabiti organska granulirana gnojila: ohranijo vse prednosti naravnih prelivov, vendar so brez svojih pomanjkljivosti. Minerali so primerni za nujne primere: kljub počasnejši absorpciji zdržijo dlje.

  Delite na družbenih omrežjih:
  Takole je videti