Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic?

Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 1

Spomladi takoj po taljenju snega se aktivirajo poletni prebivalci, ki začnejo pripravljati zemljo za sajenje različne zelenjave in sadja. Spomladanska priprava zemlje vključuje uporabo različnih gnojil, ki vsebujejo vse potrebne minerale za pravilno rast zelenjave in sadja. O tem, kako je treba spomladi gnojiti tla, pa tudi, kakšne rešitve uporabiti, vam bomo povedali v tem članku.

Določimo optimalni čas za spomladansko gnojenje tal

Izkušeni poletni prebivalci vedo, da je za pravilno rast zelenjave in sadja potrebno v zemljo prinesti organske snovi in ​​mineralne spojine. Poleg tega je treba najprej ustrezno pripraviti organsko snov, kar bo zagotovilo veliko letino. Humus in druga organska gnojila je treba nanašati na tla takoj po taljenju snežne odeje..

S tem delom ne smemo odlašati, saj se morajo vnesene organske hranilne spojine dobro absorbirati v tla, kar jim bo omogočilo, da se bodo pozneje zlahka absorbirale z gojenjem zelenjave in sadja..

Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 2

Uporaba gnojila

Sadno drevje lahko gnojimo, ne da bi čakali na odmrzovanje drevesnega debla. Toda cvetlične in zelenjavne rastline je priporočljivo hraniti tik pred sajenjem. Priporočamo vam, da sestavite predhodni načrt gnojenja, ki bo pozneje poenostavil gojenje odličnega pridelka.

In ne pozabite, da so odvečna organska ali mineralna gnojila prav tako škodljiva kot pomanjkanje le-teh.

Zato v tla ni potrebno vnašati presežka humusa ali različnih kompleksnih spojin. Še posebej previdno morate ravnati spomladi pri nanašanju mešanih mineralnih gnojil. Treba je dosledno upoštevati odmerke, navedene na etiketah različnih vrst prehranskih sestavkov..

Uporabljamo visokokakovostne ekološke

Danes se najpogosteje uporabljajo naslednje vrste organskih gnojil:

 • Kompost,
 • Šota,
 • Ptičji iztrebki,
 • Gnoj in humus.

Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 3Organsko gnojilo

Takšna organska vsebuje veliko uporabnih elementov v sledovih, sama pa ima cenovno ugodne stroške. Upoštevati je treba, da dodajanje organskih snovi v tla priporočamo največ enkrat na tri leta. To je razloženo z dejstvom, da v humusu, ptičjih iztrebkih ali kompostu vsebuje veliko elementov v sledovih, njihovo prekomerno število pa lahko negativno vpliva na produktivnost ležišč.

V nobenem primeru spomladi ne sadite svežega gnoja pred sajenjem sadik in semen.

To bo vedno povzročilo uničenje celotnega pridelka. Svež gnoj naj zori vsaj šest mesecev. Potem ko se takšen humus nanese jeseni ali spomladi nekaj tednov pred načrtovanim sajenjem sadik v tla. Stopnja nanosa organskega gnojila spomladi med pripravo tal znaša približno 1 liter humusa na kvadratno dno. Humus lahko zmešate s šoto ali kompostom.

Rabljene prelive lahko enostavno kupite na bližnjih kmetijskih kmetijah. Možno je tudi samostojno pripravo takšnih prehranskih sestavkov, za katere potrebujete prazen sod ali veliko leseno škatlo. Zmogljivost, za hidroizolacijo, prekrita s plastičnim ovojem.

Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 4Kompostiranje

Glavna učinkovina je lahko šota, humus, kompost iz starih rastlin, piščančji iztrebki in druge organske snovi. Samostojen kompost bo odlično gnojilo za gojenje krompirja ali druge zelenjave. Maršasta šota, pa tudi listopadni humus bo odlična možnost za gnojenje zemlje pri izvajanju okrasne trate.

Hkrati morate upoštevati dejstvo, da imajo takšni zgornji prelivi tako svoje prednosti kot določene pomanjkljivosti. Od teh pomanjkljivosti uvedbe organskih snovi je mogoče razlikovati naslednje:

 1. Obstaja nevarnost onesnaženja zemlje z rastlinskimi mušicami,
 2. Svež gnoj, pa tudi ptičji iztrebki vsebujejo aktivne sestavine, ki preprosto zažgejo korenine rastlin,
 3. Specifičen vonj organske snovi, ki lahko traja do nekaj mesecev,
 4. Težko je gnojiti posteljo sami z gnojem. Za dokončanje tega dela potrebujete enega ali več pomočnikov..

Mineralno gnojilo je ključ do odlične letine

Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 5

Z mineralnimi gnojili je običajno razumeti kemične elemente, pridobljene umetno, ki jih rastline potrebujejo za pravilno vegetacijo.

Uvajanje takšnega tekočega in zrnatega preliva ni težko, izbira, ki je na voljo v specializiranih trgovinah, pa vam bo omogočila, da izberete zgornji preliv za zelenjavo, ki jo gojite. Z lahkoto določite, kakšno gnojenje uporabimo pri gojenju določene zelenjave.

Določena težava je lahko le izračun pravilnega odmerjanja tako koncentriranih mineralnih raztopin. Pri pripravi spomladanskih postelj za sajenje se uporabljajo granulirana gnojila, ki vsebujejo fosfor in dušik. Pred kopanjem gredic je treba takšna gnojila nanesti na tla.

Priporočena globina obdelave tal v tem primeru je približno 20 centimetrov. To bo omogočilo, da se uporabni mikroelementi nahajajo blizu koreninskega sistema gojenih rastlin..


Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 6

Stroški kompleksnih mineralnih gnojil danes niso previsoki, njihova uporaba v poletni koči pa vam omogoča, da izboljšate pridelek. Ne priporočamo, da prihranite pri kakovosti uporabljenih gnojil, saj jih z nanašanjem na tla spomladi med pripravo tal ne boste samo povečali donos, temveč tudi zaščitili zelenjavo in sadje pred različnimi boleznimi, škodljivimi žuželkami.

Številni vrtnarji negativno vplivajo na možnost uporabe mineralnih gnojil v tleh spomladi, saj menijo, da gre za odvečno kemijo, ki lahko negativno vpliva na kakovost pridelanega pridelka. Vendar pravzaprav sodobni visokokakovostni mineralni prelivi ne vsebujejo škodljivih sestavin in ne poslabšajo okusa, dobljenega na koči zelenjave in sadja.

Potrebno je le upoštevati norme za izdelavo takšnih gnojil, ki bodo odpravila nevarnost kopičenja nitratov v gojenih plodovih. Ugotovite, kakšne količine lahko uporabite iz navodil za gnojilo. Kompleksna gnojila lahko uporabljamo tako spomladi med pripravo tal, kot neposredno med rastno dobo in sadje zelenjave in sadja.

Katera gnojila je treba uporabiti spomladi pri pripravi gredic? 7

Uporaba gnojila

Z uporabo mineralnih gnojil morate upoštevati naslednje standarde za vnos mikrohranil na kvadratni meter ležišč:

 • Krompirjevo gnojilo - 200 gramov,
 • Fosfor - 250 gramov,
 • Dušikova gnojila - 350 gramov,
Poleti je za aktiviranje rasti rastlin potrebno ponoviti podobno preliv, vendar je priporočljivo odmerek gnojil zmanjšati za trikrat.

Ne pozabite, da se mineralni kompleks, za razliko od organskih, nanese na tla vsako leto. To delo je najbolje opraviti spomladi, saj se posamezni elementi navadno hlapijo, in ko gnojenje nanesemo na tla jeseni, se nekateri dragoceni elementi v sledovih izperejo iz zemlje..

Zaključek

V specializiranih kmetijskih trgovinah lahko najdete različne vrste takšnih mineralnih gnojil. Novim poletnim prebivalcem in vrtnarjem lahko priporočamo, da se odločijo za kompleksna univerzalna gnojila. Namenjeni so različnim pridelkom, poleg tega pa so enostavni za uporabo. Izkušeni vrtnarji lahko takšna gnojila kupujejo ločeno, kar jim bo omogočilo prihranek denarja in dober pridelek.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti