Krmljenje jagodnih grmov

Gnojenje jagodičjih grmov 1

Da vam bo letina jagodičja ugajala iz leta v leto, ne pozabite nahraniti grmovnic z dodatnim odmerkom hranilnih snovi. Preberite, kako to storiti pravilno, v našem članku..

Vsaka zemlja ima v svoji sestavi potrebne mikro in makro elemente za razvoj jagodičja grmovja. Toda tudi najbolj rodovitna zemlja ne more zagotoviti ribeza, kosmulje in maline s hranilnimi snovmi v ustrezni količini. Da bi ohranili rastline in dobili dober pridelek, jih je treba pravočasno hraniti.

Kako hraniti?

Glavni odtenek, ki ga je treba upoštevati med vrhunskim oblačenjem jagodnih grmov je, da ni vredno hkrati dodajati mineralnih in organskih gnojil. Bolje je izmeničiti organsko in "kemijo", tako da je interval med prelivi v 1,5-2 tednih.

Vrsta gnojilaPravila za prijavo
Dušik Na površini zemlje naredite raztresenje zrnc ali vodno raztopino (1 žlica. L. v vedru vode).
Krompir in fosforPribližajo ga koreninam, kopajo plitvo luknjo v bližini grma in nalijejo vodno raztopino vanj ali v zaliv (1 žlica na vedro vode).
EkološkoSuha gnojila dodamo po kapljicah pod grmom (2-3 kg gnilega gnoja za vsako rastlino). Tekočina, ki se nanese neposredno pod rastlino.

Ne pozabite tega ptičji iztrebki - zelo močna snov in njeno nepravilno odmerjanje lahko "zažge" jagodičje. Stelje naredite le v obliki raztopine. Za to se gnojilo razredči z vodo v razmerju 1: 1 in infundira več dni. Po 100 g dobljenega koncentrata razredčimo v vedru vode. Ta sekundarna raztopina se nanese neposredno pod grm.. 

Pomladni top preliv

Prvo prelivanje jagodičjih grmov je izvedeno zgodaj spomladi, ko se rastline zbudijo in začnejo rasti. Če ste jeseni že uporabili vsa potrebna gnojila pod grmovjem, potem je ta oskrba rastlin do konca cvetenja povsem dovolj. Spet "nahraniti" jagodičje do te točke ni potrebno.Od druge polovice maja, ko so grmi na vrhuncu cvetenja, lahko napolnite zalogo elementov v sledovih v tleh. Rastline je priporočljivo hraniti s kompleksnimi gnojili, ki vsebujejo dušik.

Gnojenje jagodičjih grmov 2

Če ste grmičevje hranili jeseni, se spomladi gnojila nanesejo le na začetku cvetenja

Kako gnojiti grmičevje poleti?

Poleti je za dobro sadje potrebnih več prelivov..
Vrsta gnojilaPravila za prijavo
Dušik Uvedejo jih po cvetenju, ko mladi poganjki aktivno začnejo rasti (1 žlica pod grmom).
Kompleksni mineralNarejene so po navodilih na embalaži med polnjenjem jagodičja (konec junija, prva polovica julija).
Kalijev fosfor (brez dušika!)Narejeno po spravilu, konec julija in avgusta (1 žlica pod grmom).

Dobra alternativa vsem gnojilom bi bila tekoče hranjenje iz infuzije plevelnih zelišč v koncentraciji 100 g na 10 l vode.

Vrhunski preliv jeseni

Jesen je najpomembnejša prehrana rastlin. V tem obdobju je treba uporabiti kalijeva in fosforjeva gnojila v kombinaciji z organskimi. 

Vrsta gnojilaPravila za prijavo
Kalijev fosfor Prispevajte v razmerju 1-1,5 tbsp. l za vsak grm ali 1 m².
EkološkoDodajte 2-3 vedra gnoja pod grm ali vedro vodne raztopine ptičjih iztrebkov v koncentraciji 1:10.

Za hranjenje maline rudnine je treba zamenjati z organskimi in vsako leto vnašati eno vrsto gnojil. Gnojenje se uvede na hodnike, čemur sledi kopanje zemlje.

Potrebno hranjenje med sajenjem

Za razvoj dobrega koreninskega sistema se pri sajenju pod vsak grm dodata tako organska kot "kemija".

Po nanosu je treba vse sestavine pomešati s plodnimi tlemi!

GrmičevjePravila za gnojila
RibezDo 3 vedra organske snovi (humus ali kompost), 2 žlici kalijeva in fosfatna gnojila (kalijev sulfat in superfosfat), 1 žlica. lesni pepel.
KosmuljaDo 3 vedra organske snovi (humus ali kompost), 2 žlici kalijeva in fosfatna gnojila (kalijev sulfat in superfosfat), 1 žlica. lesni pepel.
MalineOrganske snovi (gnili gnoj ali kompost) s plastjo do 10 cm, 1 žlica. fosfatna gnojila (superfosfat), 1 peščica lesa pepela.

Gnojenje jagodičjih grmov 3

Organska in mineralna gnojila se uporabljajo za rastlinske grmičevje.

Pravilno uporabljeno gnojilo med sajenjem je dovolj za tri leta.

Pri hranjenju jagodnih grmovnic je pomembno upoštevati, da pogosto pomanjkanje ali prekomerna količina katerega koli minerala povzroči neravnovesje pri asimilaciji drugih elementov rastline. Za popolno in pravilno prehrano priporočamo uporabo kompleksna mineralna gnojila, spoštovanje časa in razmerja njihove uporabe.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti