Kako in kdaj lahko presadimo ciklamen?

Kako in kdaj lahko presadimo ciklamen? 1

V cvetličarni ne morete mimo ciklame. Nežne pisane cvetove, nasičeni zeleni listi nehote pritegnejo oko. Toda pogosto, ko so doma, se ciklame obnašajo kapriciozno. Cvetovi in ​​listi lahko rahlo zbledijo, venejo. Brez skrbi. To je naravno vedenje ciklame. Le potrebujejo čas, da se navadijo na nov habitat. Navsezadnje ima vsaka soba svojo klimo.

Presaditev po nakupu

V 2-3 mesecih po nakupu rastline ne priporočajo hranjenja in presaditev. Ker kupi cikelamene, Praviloma cveti, morate najprej počakati na konec cvetenja in nato presaditi. Zlato pravilo notranjega cvetja: ne presajajte cvetočih rastlin.

Ko perzijski ciklame zbledijo, lahko poskrbite za presaditev. Morda bo potreben v naslednjih primerih:

  • Če je gomolj prevelik, zavzame celoten premer lonca in korenine nimajo dovolj prostora za nadaljnjo rast. Rože se običajno prodajajo v majhnih lončkih presaditev po nakupu najverjetneje potrebno. Najvarnejši način pretovarjanja je, da rastlino previdno odstranite skupaj z grudo zemlje in, ne da bi motili korenine, prestavite v lonec večjega premera, vendar le za 2-3 centimetre. V ogromnem loncu se bo ciklama počutila slabo: bodisi bodo korenine gnile, bodisi bo rastlina vso svojo moč dala v razvoj novega prostora, namesto da bi razvijala svoj zračni del.
  • V trgovinah se ciklame pogosto prodajajo posajene v slabi šoti, zato jih je treba po cvetenju presaditi v posebno mešanico zemlje za rastline v zaprtih prostorih (primerna je tla "tulipana"). Če je zemlja kupljenega cvetja trdna, presaditev ne bo potrebna v 1 letu po nakupu.

Kako in kdaj lahko presadimo ciklamen? 2

Ali je mogoče presaditi cvetoče ciklame?

Med cvetenjem sploh ne priporočamo presaditve cvetov. To pomeni, da je bolje, da ne presadimo cvetočih ciklama, če razmere to dopuščajo. Presaditev rastline je vedno stres. Zaradi presaditve lahko popki in cvetovi odpadejo. Rastline tudi ne smete motiti v stresu (nove podnebne razmere) ali bolezni (če ne gre za koreninsko bolezen). Poglejte si cvet: če lepo cveti, ima goste liste (tudi če ima lonec s čebulico), se rastlina počuti odlično.

Perzijske ciklame (ta vrsta se najpogosteje prodaja v trgovinah) cvetijo jeseni in pozimi, do konca marca. V tem času cvetoča ciklama bolje, da se ne dotikaš. Ko pa zbledi (konec marca) - lahko nadaljujte s presaditvijo.Kako in kdaj lahko presadimo ciklamen? 3

Kdaj lahko presadim ciklame??

Rastni procesi se aktivirajo v sobnih rastlinah z začetkom pomladi. Marec velja za najbolj ugodno obdobje za presajanje cvetov v zaprtih prostorih..

Evropski ciklama nima izrazitega stanja mirovanja in stoji na zelenem oknu tudi pozimi. Cveti, običajno pozno spomladi. Če rastlina potrebuje presaditev, morate imeti čas, da to storite spomladi, preden se začne cvetenje (najbolje - v mesecu marcu). Lončne rastline spomladi dobro koreninijo, ker v tem času začnejo aktivni pretok in rast soka.
Druga stvar je ciklamen Perzijca. Ta vrsta vsako leto doživi stanje mirovanja. Po cvetenju (ki traja v perzijskih ciklamah jeseni in pozimi) listi porumenijo in odmrejo. Goli gomolj ostane v loncu. Rastlina se utaplja. Lonec postavimo v zasenčeno mesto, zalivanje se zmanjša, vendar ga občasno še naprej zalivamo. Po nekaj časa se mladi listi začnejo izlegati na gomolj poleti (junij-avgust). Potem ciklamen lahko presadimo!

Kako in kdaj lahko presadimo ciklamen? 4

Kako presaditi ciklamen persian:

Prva presaditev spomladi po cvetenju. Potrebna je sveža mešanica tal. Ali kupijo že pripravljeno (priporočamo mešanico Tulipan) ali pa kuhajo sami. Vzemite 3 dele listnate zemlje in 1 del humusa, šote in peska. Mešanica tal se pari in prelije z roza raztopino mangana. Ne zanemarjajte dezinfekcije tal, saj ciklame zlahka prizadenejo škodljivci. Rastlini je zagotovljena drenaža. Presajeni ciklamen lahko postavite na okno, kjer bo preživel celo poletje.

Ponavljajoča presaditev perzijskih ciklama. V začetku septembra, pred cvetenjem, je treba lonec pregledati: če so tla gosto zapletena s koreninami, je mogoče opraviti drugo presaditev. Rastlino skupaj s koreninami in grudo zemlje prenesemo v prostornejši lonec. Če za rastlino ni potrebna druga presaditev, se zgornji del gomolja preprosto očisti od tal in postavi na svetel, hladen prostor. Kmalu bodo ciklame zacvetele in oživile vaš prag v mračni jeseni.

Pozor! Pri presaditvi v nobenem primeru ne morete poglobiti perzijskega gomolja ciklame. Morala bi se 1/3 dvigniti nad površino zemlje (za razliko od evropskih ciklam), 2 3 gomolja pa naj bi sedela v tleh.

Posebnosti sajenja v lonec

  • Ciklame je priporočljivo presaditi neposredno z grudico zemlje, ne da bi pri tem motili korenine.
  • Koristno je, da na dno lonca za drenažo nalijemo ekspandirano glino, nato pa položimo plast mešanice zemlje. Po tem se gomolj spusti v lonec skupaj z gruščem zemlje in tla se napolnijo, tako da ostane gomolj zataknjen 1/3 nad tlemi. Po sajenju tla stisnite z rokami.
  • 30 dni po presaditvi ciklama potrebuje preliv. Za to so najbolj primerne že pripravljene tekoče mešanice..
  • V času cvetenja ciklame je koristno hraniti redno: 1 krat na mesec (dokler ne zbledijo).

Kako in kdaj lahko presadimo ciklamen? 5

Velikost je pomembna

Ciklame se počutijo neprijetno v ogromnih loncih, zato jih je treba izbrati ob upoštevanju velikosti koruze:

  • Za majhen gomolj, star 1-1,5 let, zadostuje lonec s premerom 7-8 cm.
  • Starejši gomolj (2-3 leta) bo udobno v loncu s premerom 14-15 cm.

Razdalja od gomolja do roba lonca mora biti 2-3 cm.

Video nasveti: kako presaditi ciklame

Video govori o tem, kako izbrati in kako kako presaditi perzijski ciklama po nakupu. Strokovno mnenje: ciklame je treba presaditi šele po cvetenju. Jasno je razvidno, kako zdraviti korenine pred presaditvijo. Priporočljivo jih je očistiti iz šotne mešanice, ki je bila v loncu z kupljenimi ciklamami. Poškodovane korenine je treba odrezati in nekaj časa držati v šibki raztopini kalijevega permanganata.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti