Vijolična nega na domu

Vijolična nega na domu 1

Mnogi vrtnarji verjamejo, da je vijolična Saintpaulia (lat. Saintpaulia

) Je najbolj priljubljena sobna roža. Fascinira s svojo lepoto. Če pravilno negujete vijolico, potem lahko s svojimi cvetovi navduši kadarkoli v letu. Nega je zelo pomemben del pri vzdrževanju te rastline. Ta članek se bo osredotočil na temo vijolične oskrbe na domu in tudi, kakšni pogoji so za vijolice potrebni. Rad bi tudi opozoril, saj so dimenzije vijolične majhne, ​​zlahka okrasi okensko polico ali polico.

Preden se lotimo podrobnosti oskrbe, želim začeti z besedami:Kako izbrati vijolično v trgovini?".

Ko izbirate rastlino, lahko kupite rastlino za odrasle ali pa kupite otroka. Vsak od nas, ki smo v cvetličarni, se srečuje s takim dejavnikom. Vidimo, da so vsi cvetovi lepo negovani, zelo zeleni, cvetoči in sočni, z veseljem dobimo cvet. Prinesemo ga domov, nato pa se pojavijo vprašanja. Iz nekega razloga je cvet začel spreminjati svojo barvo ali zavreči cvetove, liste. Kaj se je zgodilo, kaj storiti? Pri izbiri vijolične barve priporočamo, da se seznanite s pravili nege, to velja tudi za druge barve.


In tako pri nakupu vijolic v prvem bodite pozorni na liste, morajo biti zeleni, brez pik in kakršnih koli poškodb. Drugič kupite rastline, ki imajo brsti ali so se pojavili prvi cvetovi.Zdaj pa se podrobneje pogovorimo o skrbi za vijolice doma.

Temperaturni pogoj za vijolice

In tako zdaj bolj podrobno o skrbi za vijolice doma. Skozi vse leto vijolice potrebujejo stalno temperaturo. Za odrasle rastline je optimalna dnevna temperatura 20-24 ° C, pod takšnimi pogoji bo vijolična cvetela. Če je temperatura za vijolice 20 ° C, potem so njeni cvetovi zelo veliki, dolgo se držijo cvetnih stebel in dolgo cvetijo. Za rast in razvoj senpolije je razlika med dnevno in nočno temperaturo 2-3 ° C. Znano je, da je pri visokih nočnih temperaturah proces dihanja tkiv zelo intenziven, zato porabimo preveč organske snovi. Seveda to močno oslabi rast in razvoj rastline..

Menijo, da je za otroke, ki so se ravnokar ločili od matere, optimalna temperatura 23-25 ​​° C. Pozimi vijolice zdržijo znižane temperature do 10-15 ° C, saj bodo odporne rastline le upočasnile svojo rast in razvoj. V zvezi s tem je vredno zmanjšati zalivanje. Toda povišane temperature vijolic prenašajo veliko slabše, verjamejo, da je temperatura 30-35 ° C zelo kritična. Kljub povišani in neoptimalni temperaturi se cvetenje nadaljuje, le socvetja so bolj redka, cvetovi so majhni, ponekod nepobarvani in deformirani. Priporočljivo je, da cvetoče rastline ne izčrpavate v zelo vročih časih..

Osvetlitev za vijolice doma

Doma lahko vijolice gojimo v naravni in umetni svetlobi. Glede na to, katere sorte gojite, morate posamično izbrati osvetlitev. Če ima rastlina goste temno zelene liste, potem potrebuje več svetlobe. Toda sorte s svetlo zelenimi valovitimi listi svetlobe potrebujejo manj. Poleti morate poskrbeti, da neposredna sončna svetloba ne pade na vijolice, po potrebi lahko senčite. Če je razsvetljava naravna, je treba vijolično postaviti na okno severnega, zahodnega ali vzhodnega dela. Priporočljivo je, da vijolico postavite na južno okno v zimski sezoni, na severno okno pa poleti.
Druga zelo pomembna točka, da bi se izognili deformaciji odprtin, je treba lonce občasno obrniti.

Če vijolica prejme presežek svetlobe, potem se bodo njeni listi upognili navzdol, barva listov bo zelo lahka, skoraj rumena. V sredini se rozeta začne deformirati, peclji pa se skrajšajo. S tem razvojem so cvetovi stebel vijolic kratki, zdi se, da se skrivajo pod listi. Cvetovi postanejo majhni in bledi in kmalu zbledijo. Na listih se pojavijo opekline v obliki rjavih lis. Če vijolica prejme pomanjkanje svetlobe, potem se njeni peclji podaljšajo, listi se raztezajo navzgor. Če so sorte vijolic pestre, potem zaradi pomanjkanja svetlobe izgubijo pestrost. Rastlina kot celota preneha rasti in cveti. Ko doma gojijo vijolice, uporabljajo svetilke za umetno razsvetljavo.

Zalivanje vijolic doma

Ko gojite vijolice doma med zalivanjem, morate biti pozorni na zgornjo plast zemlje. Ni priporočljivo, da dovolite prekomerno vlaženje ali presušenje zemeljske kome. Voda za namakanje naj bo poravnana in topla. Ko zalivate rastlino, pazite, da voda ne pride v sredino odprtine, zlasti pri otrocih. Včasih morate sprati liste vijolic, da odstranite prah. V zimski sezoni je treba ta postopek izvajati 2-krat na mesec, v poletnem času leta pa 1-krat na teden. Posamezno je treba vsako navodilo sprati pod pipo pod nežnim tokom tople vode. Da ne bi zameglili zemlje, je treba lonec nagniti. Po tem postopku rastlino damo v temen, topel prostor, da se izsuši (na primer kopalnica). Če takoj postavite mokro rastlino na svetlobo, potem se na listih oblikujejo svetlobne pike.

Vijolična velikost lonca

Vijolična doma gojimo v loncu s premerom 10-13 cm, višino 10 cm, material je plastičen. Ljudje pravijo: "za vijolice je primeren - kozarec jogurta in žlico zemlje." Toda cvetovi in ​​listi vijolic bodo videti bolje, če bo več prostora za njihovo rast in razvoj. Z velikostjo lonca ne pretiravajte.

Zemeljska mešanica za vijolice

Za dobro rast in razvoj vijolic doma potrebujejo dobro drenažo. Na primer, polovico lonca prekrijemo s ekspandirano glino, na vrh položimo košček oglja in ga nato prekrijemo z zemljo. Za senpolijo (vijolice) obstaja posebna mešanica, prodaja se v cvetličarnah, zelo slabo prenaša vodo in zrak. Sčasoma se cvet upogne.

Presaditev vijolic

Ko gojimo vijolice doma, je treba presaditev opraviti po potrebi. Na primer, za dobro rast in razvoj lahko zemljišče zamenjate enkrat letno.

Gnojila za vijolice

Gnojilo nanašamo enkrat na dva tedna, v obdobju cvetenja vijolic. Manj pogosto morate gnojiti vijolice med mirovanjem, na primer 1 krat na mesec. Gnojila dodamo v vodo za namakanje. Uporablja se posebno gnojilo za vijolice, kupi ga lahko v cvetličarni.

Hladno zalivanje vijolic doma

Zalivanje vikov poenostavlja vzdrževanje vijolic doma. Prednosti takega zalivanja: prvi, ne traja veliko časa, drugič - Za določeno obdobje lahko greste na dopust in ne skrbite za rastline, ki se bodo posušile. Z zalivanjem vilic se lončki z vijolicami ne bodo izsušili.

Kaj potrebuješ za zalivanje stenj? Vzeti moramo kapronske nogavice ali nogavice (lahko uporabite stare). Prerežite jih čez trakove (0,5 cm debele in 20 cm dolge). Ta trak - to je naš stenj, položimo na dno odprtine, preiti moramo skozi višino lonca in ga postaviti skozi drenažno luknjo. Voda bo prišla po kapalnem načinu. Takšno zalivanje je priporočljivo ustvariti, ko presadite vijolice ali sadite otroke v drugo cvetlično posodo. Po presajanju morate prenesti čas, tako da rastlina vzame korenino (dva tedna). Takoj, ko se je rastlina ukoreninila, povežemo zalivanje stenj (to je, da v ponev vlijemo vodo). Konec stena naj bo vedno v vodi (naj bo posoda z visokimi stenami). V prihodnosti bo za zalivanje vijolic potrebno naliti vodo samo v pladenj ali krožnik. Rastlina sama bo porabila vlago, kolikor jo potrebuje.

Fotografiranje vijolic za vijolice

Vijolična nega na domu 2
Wick zalivanje vijolic
Vijolična nega na domu 3
Wick zalivanje vijolic
Vijolična nega na domu 4
Wick zalivanje vijolic
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti