Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 1

Zaradi strukturne narave koreninskega sistema maline pogosto zamrznejo z nastopom hladnega vremena in spomladi med povratnimi zmrzali. Treba ga je izolirati in zaščititi z nežnimi koreninami z uporabo organskih in anorganskih materialov..

Malinovanje z malinami je pomembna kmetijska tehnika, katere namen je zaščita koreninskega sistema, zadrževanje vlage v tleh in izboljšanje vodno-zračnega režima. Dejstvo je, da so korenine maline zelo ranljive, saj so le 20-30 cm od površine, poleti se zlahka izsušijo in pozimi zamrznejo.

Z uporabo mulčenja jeseni lahko porabite manj vode za namakanje, prilagodite temperaturo zemlje (pod plastjo mulčenja se počasneje segreva in počasneje ohlaja, korenine maline pa se bolje razvijejo). Pomladno mulčenje pospešuje rast jagodičja in zmanjšuje število potomcev. Povečana vlažnost na dnu malinovega grma izgine, struktura tal ni motena in rastlina je videti bolj zdrava. Kako lahko maline pomladiš spomladi in jeseni in kako to storiti pravilno?

Kako in kako mulčiti maline jeseni

Jesensko mulčenje pomaga zaščititi maline pred hudimi in dolgotrajnimi zmrzali, pa tudi nenadnimi spremembami temperature v odsotnosti snežne odeje, značilnimi za sredino pozne jeseni. Na splošno bi moral biti sredi korenine maline dobro zaščiteno skozi vse leto..

Najboljše za jesensko mulčenje nevtralen kislinski organski material. Ta rastlina ne mara ne kisle ne alkalne reakcije tal, zato je izbran ustrezen mulč.

 Ime mulčenja

 Opis

 Šota

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 2

 To gnojilo za močvirje je idealno za mulčenje malin. Tudi če nenadoma pade prvi sneg, lahko neposredno nanj položite šotno blazino. Če so tla na rastišču težka in plavajoča, lahko položite plast šote debeline 7-10 cm. Za zimsko zavetje je dovolj 5-7 cm.

 Žagovina

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 3

 Najbolj priljubljen material za mulčenje, ki je primeren za maline. Čez 2-3 leta bodo imeli čas, da se spremenijo v humus. Za zaščito malin potresemo mulčenje z nasipi, visokimi 10-12 cm.

 KompostKako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 4

 Ta vrsta mulčenja je manj primerna za zaščito malin zaradi dejstva, da kompost vsebuje veliko dušika, v toplih zimah pa njegova konsistenca povzroča segrevanje spodnjih vej. Zato je treba maline za zimo napolniti s kompostom samo v zadnjem primeru in z majhno plastjo - ne večjo od 5 cm.

 Slama

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 5

 Položimo ga v plasti 10 cm okoli vsakega malinovega grma..

 Listnato listje

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 6

 Uporaba za mulčenje gnilega listnatega legla (ki v trgovini leži že 2 leti) je prav tako dobra ideja. Podstavek grma potresemo z enakomerno plastjo in pogumno pustimo maline, tako za zimo. Pod takšno "odejo" zagotovo ne bo zmrznila.

Ali se lahko anorganske snovi uporabljajo za mulčenje? Seveda v prvi vrsti črna spanbond gostota 50-60 g / m2. Razrežite ga na trakove širine 35-40 cm in položite na obe strani vrste malin. Zaščitni material pritrdite s kovinskimi sponkami. Spomladi boste komaj videli plevel - preprosto ne bodo mogli rasti skozi gosto platno..
Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 7

Zavetišče z gostimi materiali ne samo da ščiti korenine maline pred zmrzovanjem, ampak tudi zavira rast plevela

Kako in kako pomladiti maline spomladi

Do pomladi od zgornjih prelivov, ki ste jih nanesli jeseni, praktično ne ostane nič. Najprej v tleh primanjkuje dušika, še posebej, če ste uporabili žaganje. Zato se tradicionalnim sredstvom za mulčenje dodajo gnoj.

Maline je bolje mleti v času, ko je dolžina nadomestnih poganjkov dosegla 30-35 cm in je že narejen prvi mineralni preliv. Dejstvo je, da če grmovje pred gnojenjem prekrijete z mulčenjem, bo blokiralo dostop hranilnih snovi do korenin rastlin in le-te ne bodo dobile potrebne prehrane.

Spomladi lahko maline mletite z naslednjimi materiali.

 Ime mulčenja

 Opis

 Sončnična lupina

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 8

 Je šibko stisnjen in hkrati ne prenaša tako zlahka vetra, kot lupine prosa ali ajde. Poleg tega sončnična luska v zgodnji pomladi zanesljivo ščiti maline pred hipotermijo in pregrevanjem. Nalijte plast lupine debeline do 5 cm.

 Slano gnojenje

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 9

 Še posebej primeren za maline, "prvo leto." Organske snovi so položene v sloju 5-8 cm in aktivno segreva koreninski sistem grmov, dokler se ne razpade.

 Časopisni papir

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 10

Mnogi vrtnarji menijo, da je uporaba te vrste mulčenja nevarna zaradi vsebine tiskarskega črnila. Toda sodobna barvila, ki se uporabljajo pri založništvu, so popolnoma nestrupena za tla in rastline. Tla okoli maline lahko pokrijemo z barvnimi in črno-belimi časopisi. Mletite jih ali razmažite cele - odvisno je od vas. Na greben položimo 4 plasti časopisnega papirja in jih posujemo z zemljo, senom ali slamo. S tako zaščitno "pregrado" plevel in druga zelišča ne morejo rasti. Nenavadno je, da propadanje sadik maline v časopisnem papirju poveča pridelek jagodičja.

 Majhne vejice, ki so ostale po obrezovanju

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 11

 Razrezane vejice in drobljence lahko položite pod grmovje maline, potem ko jih eno leto gojimo v kompostnem kupu. Debelina plasti mora biti najmanj 8-10 cm.

 Sena

Kako in kako mulčiti maline jeseni in spomladi 12

 Ni najboljši način zavetja malin. Težava je v tem, da pogosto vsebuje seme plevela, ki v vročini začnejo aktivno kaliti. Zato je uporaba te vrste mulčenja prepuščena osebni presoji vsakega.     

In, seveda, spomladi se lahko prijavite šota in žagovina, kot tudi zavetje pristankov lutrasil (podobno kot spanbond).

Kako in kako muliti maline jeseni in spomladi 13

Pod plastjo listov lahko poganjki maline izsušijo in se slabše upirajo bolezni

Tako se maline lahko meljejo tako jeseni kot spomladi. Jesensko muljenje je treba opraviti pred prvimi hudimi zmrzali, da se korenine segrejejo in zadržijo vlago v tleh, pa tudi za preprečevanje zmrzovanja tal. Čas pomladnega mulčenja se lahko premakne na začetek poletja - odvisno od podnebnih razmer in stopnje segrevanja tal.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti