Kako skrbeti za jagode po spravilu, da bodo še večje

Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 1

Po obiranju jagode je skrb za jagode sestavljena iz upoštevanja določenih pravil za obrezovanje, predelavo in hranjenje tega pridelka med počitkom pred plodom..

Morda je majhno število poletnih prebivalcev, v katerih vrtne jagode ne bi rasle. Ta rastlina cveti eno prvih in razmeroma nezahtevna v oskrbi. O stopnji dobrote jagod in pripravkov iz nje sploh ne govorimo!

Obstaja več dejstev o jagodah, ki utegnejo presenetiti veliko navadnih ljudi. Prav tako je, da jagode v resnici niso jagode, ampak multi-njivke. In dejstvo, da je ime "jagoda" pogostejše - uradno se ta rastlina imenuje jagode. In še veliko več.

 • Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 2

  V dveh do treh tednih po tem, ko je jagoda prenehala roditi sadje, naj počiva. Ob prisotnosti plevela lahko tudi jagode poškropimo in naberemo dodatne poganjke. Če nameravate razmnožiti jagode z brki, jih ločite od matičnih rastlin in jih položite v majhne posode z zemljo. Nepotrebne brke samo obrežite.

 • Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 3  Možno je in celo potrebno. Rastline ne potrebujejo samo oranja, ampak tudi zasevanje. Suhe in poškodovane liste odstranimo. Če se odločite za obnovo jagod, lahko stare liste preprosto pokosite in reciklirate..

  Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 4

  Da bi preprečili bolezni jagod, morate rastline zdraviti z 1. raztopino

  Bordeaux tekočina.

  Če je bila vaša jagoda kljub temu izpostavljena bolezni ali škodljivcem, izvedite dodatno zdravljenje v skladu z boleznijo, ki je prehitela rastlino:

 • bela pega ali siva gniloba - Fitosporin-M (15 ml na 10 l vode),
 • jagodno-malinov hrenovka - Alatar (5 ml na 4 l vode), Fufanon Nova (11,5 ml na 10 l vode),
 • ličinka žage - Fufanon Nova (10 ml na 10 l vode), Bitoksibacilin (80-100 g na 10 l vode).

Če niste imeli potrebnih priprav pri roki, bodo ljudska sredstva pomagala tudi v boju proti jagodam.
 • Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 5

  Zalivanje rastline, če dež tega ni storil za vas, je nujno. Pogostost namakanja je odvisna od tega, koliko jo jagoda potrebuje. Glavni signal za ukrepanje - grmi začnejo spuščati liste. Jagode po plodovanju v povprečju zalivamo enkrat na dva tedna - tako z brizganjem kot pod korenino.

 • Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 6

  Avgusta nahranite jagode z mešanico 10-20 g superfosfata, 10-15 g amonijevega nitrata ali amonijevega sulfata in 5-10 g kalijevega klorida na 1 m². Jeseni gnojite jagode z ammorfosom s hitrostjo 30 g na 1 m², pa tudi ptičje iztrebke, razredčene z vodo v razmerju 1: 15-20. Mešanico vztrajamo dva dni in položimo utore med grmovje.

  Pridobivanje infuzije v odprtini listov je za rastlino nevarno!

  Uporabite lahko tudi drugo organsko gnojilo: za to je treba 1 del že pripravljene infuzije mulleina napolniti z 10 deli vode. Če zemlja tako zahteva, lahko na vsakih 10 delov mulleina dodate 1 del oglja. Raztopino je treba hraniti približno en dan, nato pa jo lahko uporabite na jagodnih gredicah (1 liter na 1 grm).

  Konec oktobra morate pod osnovo rastline narediti lesni pepel s hitrostjo največ 1 kozarec pepela na 1 kvadratni meter.

  Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 7

  Izkušeni vrtnarji priporočajo, da pozno jeseni ponovno pregledate jagode na suhe in poškodovane liste in jih odstranite ter se ne dotikajte zdravega listja. Če se še vedno odločite za obrezovanje listja, potem je to treba storiti z ostrimi ščipalniki ali obrezovalci. Zberite vse razrezane liste iz postelj in jih napolnite s kompostno luknjo.

  Na splošno velja, da je najboljše zavetje za jagode sneg. Za vsak slučaj lahko grmičevje jagod dodatno ostrižite s pomočjo rastlinskih sestavin - iglavcev stelje ali smrekovih vej in jih v odsotnosti uporabite kot

  mulčite slamo, kompost, humus ali suhe liste.
  Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 8Kako skrbeti za jagode po spravilu, da jih je še več 9

  Kako pripraviti jagode na zimo - vsa najpomembnejša jesenska dela

  Skrb za jagode se ne konča z nabiranjem jagodičja - za dobro letino morate skrbeti za grebene do pozne jeseni.

Skoraj vsak poletni prebivalec sanja, da bi na svoji parceli gojil dobro plodno jagodo. Kako skrbite za svoje jagode??

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti