Kako saditi jagode avgusta

Kako saditi jagode 1. avgusta

Jagode, tako imenovane vrtne jagode, navadno sadimo spomladi ali jeseni. Vsakič ima svoje prednosti. Pomladne zasaditve dajejo rastlini priložnost, da se bolje ukoreninijo, jesenske zasaditve pa omogočajo, da jagode dobijo že v naslednji sezoni.

Priprave na pristanek se morajo začeti vnaprej. Nekaj ​​tednov pred njim se lotite plevela: odstranite plevel, naredite vedro s kompostom in mineralnimi gnojili (40 gramov superfosfata, 20 gramov kalijeve soli in 25 gramov sečnine) za kopanje na 1 kvadratni meter. Za tiste, ki imate raje organsko, se lahko zaprete v zgornji sloj zemlje in enakomerno razporedite na vsak kvadratni meter mešanico vedra iz komposta, 2 kozarca lesa pepela in vedro s humusom.

 • Kako saditi jagode 2. avgusta

  Sadike slame je treba kupiti v specializiranih drevesnicah ali od zaupanja vrednih prodajalcev, saj na naravnih trgih ni nobenega zagotovila za njeno kakovost in raznolikost. Cenejše in zanesljivejše je, da uporabite svoj sadilni material, pridobljen z delitvijo grma ali razmnoževanjem z rozetami (z brki).

  Za razmnoževanje z rozetami so primerni brki iz samo 1-2 let starih grmov. Na rozetah iz starih rastlin je koreninski sistem boljši, vendar bo donos iz njih nekajkrat manjši.

 • Kako saditi jagode 3. avgusta  Za sajenje jagod morate izbrati sončno območje ali jugozahodno pobočje, kjer ni močnega vetra in ni stagnacije vode. Grah, fižol, redkvica, česen, peteršilj, čebula, pesa in korenje bodo najboljši predhodniki vrtnih jagod. Toda po paradižniku, krompirju, zelju, bučah, sončnicah, tikvicah in kumarah ni priporočljivo saditi jagodičja.

  Tla naj bodo lahka in rodovitna, dober zrak in vlaga. Jagode ne marajo peska in ilovnate zemlje. Na peščeni se korenine sušijo in pregrejejo, na glini pa rast upočasni zaradi pomanjkanja kisika in vlage. Tudi kisla in alkalna tla niso primerna za rastline..

  Sajenje jagod pozno poleti - zgodnja jesen je za mnoge poletne prebivalce bolj zaželena, saj rastlina potrebuje manj vzdrževanja kot zasajena rastlina spomladi. Morate le skrbno nadzorovati zalivanje. Za jagode je pomanjkanje vode prav tako nezaželeno kot stagnacija.

  Pri izbiri pristajalnega mesta je treba upoštevati tudi ta dejavnik. Če je podzemna voda na območju blizu površine, morate narediti visoke postelje. In če je vaše podnebje vroče in sušno, je treba jagode posaditi poravnano s tlemi, da se ne pregreje in ne izgubi vlage.
  Zaželeno je zaključiti sajenje vrtnih jagod v severnih regijah pred koncem avgusta. V srednjem pasu in južnih regijah je to najbolje storiti pred prvim desetletjem oziroma konec septembra..

  Kako posaditi jagode

  Kako saditi jagode 4. avgusta

  Jagode so običajno posajene v vrsti (enovrstični zasaditveni vzorec) ali trakovi, sestavljeni iz dveh vrstic (dvovrstični zasaditveni vzorec). V prvem primeru je razdalja med grmi - 30-40 cm, med vrsticami - 60-70 cm, V drugem - razdalja med trakovi - 60-70 cm, med vrsticami - 50 cm, med grmi - 30-40 cm.

  Pod vsako rastlino se izkoplje luknja, katere globina naj bo taka, da se korenine jagod zlahka prilegajo vanjo. Če so predolge, jih lahko nekoliko skrajšamo, od tega se bodo korenine še bolj strdile. Pred sajenjem je treba zemljo v vodnjakih rahlo navlažiti.

  Sadike jagod ne smemo saditi pregloboko, da rastna točka ne bi bila prekrita z zemljo. V nasprotnem primeru cvetje in jagode ne morete čakati. Toda zasaditi visoko rastlino tudi ni vredno: pozimi preprosto zmrzne. Točka rasti mora biti na ravni tal..

  Če so sadike šibke in se bojite, da se rastline ne bodo ukoreninile, v luknjo postavite dve. Eden od njih bo zagotovo zrasel. In če se obe ukoreninita, bo pridelek dvakrat večji.

  Po sajenju je treba tla v bližini grmovja rahlo stisniti z rokami in jih muliti. Kot mulčenje lahko uporabite kompost, slamo, gnilo žagovino ali črni pokrivni material.

  Kako saditi jagode 5. avgustaKako saditi jagode 6. avgusta

  Kako mulčiti jagode

  Za povečanje donosa jagode je dovolj, da ga pravilno mulčite. In kako to storiti, vam bomo povedali.

Pri skrbi za sadike ostane le do pozne jeseni, da zagotovimo, da se tla na mestu z jagodami ne izsušijo.

Zato ne izgubljajte časa in zdaj začnite pripravljati gredice za nove zasaditve jagod in iščite sorte za jesensko sajenje.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti