Vaš prvi vrt: kako spomladi posaditi jagode v odprto tla

Vaš prvi vrt: kako spomladi posaditi jagode v odprto tla 1

Z začetkom nove poletne sezone lahko na gredice posadimo jagode - ja, tega poletja verjetno še ne boste dobili nobenega jagodičja, toda rastline bodo rasle bolje, za zimo pa bodo odšle z močnim in dobro razvitim koreninskim sistemom in verjetnost njihovega zmrzovanja se bo znatno zmanjšala.

Če se želite spoprijeti s spomladansko sajenjem jagod v odprtem tleh, preberite, kako pravilno organizirati postopek - korak za korakom je mojstrski razred.

Za srednji pas je določen približni okvir za spomladansko sajenje jagod (vrtne jagode) - od 15. aprila do 5. maja. Pomembno je, da sajenja ne odlašate, vendar pa naj bo zemlja že dovolj ogreta za sajenje sadik, dnevna temperatura pa naj bo stabilna nad 8-10 ° C. Seveda, če živite v hladnejšem ali toplejšem območju, se ti datumi lahko prestavijo - v južnih regijah jagode včasih začnejo saditi že marca, v severnih pa ni prepozno, da to storite v tretji dekadi maja.

Priprava sadik jagod za sajenje v odprto tla

Vaš prvi vrt: kako saditi jagode v odprto tla spomladi 2

Ne glede na to, ali kupujete sadilni material jagod v trgovini ali gojite sadike doma, naj se najmočnejše in najbolj zdrave rastline spustijo v tla.

Kakšna mora biti sadika jagod pred sajenjem? Visokokakovostna sadika mora imeti vsaj 3-5 dobro razvitih listov (svetle barve, brez pik in oteklin), razvit vlaknast koreninski sistem z dolžino korena 6-8 cm (lahka in dokaj tanka), koreninski vrat s premerom približno 6-7 mm.

To velja za vse vrste sadik jagod - tako kupljene in samonikle, kot tudi rastline z odprtim in zaprtim koreninskim sistemom..Sadike jagod lahko kupite tako z zaprtim kot odprtim koreninskim sistemom. V prvem primeru gre za sadike brez koreninske izolacije, v drugem - sadike, vzgojene iz semen, ali brke, ukoreninjene lani v kasetah ali posodah. Praviloma je drugi dražji, a se tudi korenine veliko bolje. Vsekakor morate pri nakupu natančno pregledati sadike jagod. Rastline z odprtim koreninskim sistemom (ACS) morajo izpolnjevati vse zgornje zahteve, pri nakupu sadik v posodah (ACS) pa izberite tiste, v katerih korenine gosto napolnijo rezervoar, vendar ne izstopajo iz drenažnih lukenj.

Pred sajenjem na posteljo je treba sadike jagod hraniti na zraku v odprti škatli v senci. Če se odločite, da imajo sadike z odprtim koreninskim sistemom nekoliko suhe korenine, jih lahko pred sajenjem 20-30 minut držite v vodi (lepo je, da dodate stimulator rasti).

Priprava postelj za jagode

Vaš prvi vrt: kako saditi jagode v odprto tla spomladi 3

Izbira in priprava rastišča je pomembna faza v procesu sajenja jagod. Ta kultura ljubi dobro osvetljena mesta z dobro drenirano rodovitno zemljo z nevtralno ali rahlo kislo reakcijo. Najbolj neuspešna izbira bodo šotišča, pa tudi močvirna sodo-podzolična tla.

 • Vaš prvi vrt: kako saditi jagode v odprto tla spomladi 4
  Glede na izbrani način in shemo sajenja jagod (preproga, trak, položen, vrstice itd.) So grmi za sadike postavljeni na razdalji 20-30 cm drug od drugega. Če tla niso bila pripravljena od padca, je treba v vsako jamico dodati malo pepela ali humusa in posuti z zemljo..

  Čim gostejša je zasaditev jagod, tem več časa bo potrebno skrbeti za njo in jagodičje bo hitreje degeneriralo..

  V zadnjem času je metoda gojenja jagod na črnem pokrivnem materialu postala zelo priljubljena. Takšno sajenje rastlin na agrofibre lahko znatno zmanjša stroške skrbi za pridelek in znatno poveča pridelek.

  Torej, imate pripravljeno posteljo in jo samostojno gojite ali kupite od sadik jagod zaupanja proizvajalca. Nadaljujte neposredno do pristanka.

  Najprej morate izkopati luknje pod sadikami globine 7-10 cm, jih obilno razliti in na dno vsake naliti peščico pepela.

  Nato v vsako luknjo položite sadiko jagod, korenine previdno posipajte, posujte z zemljo in jo kompaktirajte z dlanjo.

  Sadike jagod ne smete globoko zakopati v tla pri sajenju! Kako to preveriti? Pri pravilno posajeni sadiki mora biti apikalni popki ("srce", rastna točka je mesto, kjer korenine preidejo v liste) strogo na ravni tal. 

  Vaš prvi vrt: kako saditi jagode v odprto tla spomladi 5

  1. Pravilno sajenje jagod. 2. Grm je posajen globoko. 3. Rastlina je posajena blizu površine tal

  Če je grm globoko poglobljen, lahko gni in vipit, če pa nasprotno, posadimo preblizu površine tal - korenine se bodo izsušile. S katero koli od možnosti bo sadika jagod slabo rasla.

  Po spomladanskem sajenju je priporočljivo, da jagode mletite s humusom ali šotno skorjo s plastjo 2-3 cm. Običajno se jagode sadijo zgodaj spomladi, za zaščito pred mrazom pa lahko sajenje začasno prekrijete s filmom. Ko se ustavi enakomerno segrevanje, se grmovje lahko odpre..

  Kot lahko vidite, spomladi sajenje sadik jagod v odprto tla ne bi smelo povzročiti posebnih težav niti za neizkušenega vrtnarja. Ne pozabite pravilno negovati rastlin jagodičja v rastni dobi in takrat vas bo zagotovo razveselila z obilno letino.

 • Vaš prvi vrt: kako saditi jagode v odprto tla spomladi 6Vaš prvi vrt: kako saditi jagode v odprto tla spomladi 7

  Koledar za nego jagod od pomladi do jeseni

  Popoln seznam dela pri gojenju jagod za celo sezono.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti