Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja

Nega jagod spomladi: kako doseči največje sadje 1

V različnih regijah je mogoče v različnem času opraviti prvo spomladansko predelavo jagod. Odvisno je od vremena, višine zunanjega pokrova in sorte, posajene na vašem spletnem mestu. Če pa se pogoji dela lahko spremenijo, potem je njihov seznam za vse enak.

Če spomladi nekaj zamudite pri negi vrtnih jagod, se lahko pridelek znatno zmanjša ali trpi zaradi napada bolezni in škodljivcev. Zato je priporočljivo sestaviti jasen delovni načrt in mu slediti..

Kako predelati jagode po zimi

Nega jagod spomladi: kako doseči največje sadje 2

Prva obdelava jagodnega grebena poteka skoraj takoj po taljenju snega. V tem času boste morali oceniti, kako grmovje prezimi, ali zmrznejo, ali je treba posaditi nove in stare zdraviti.

Praviloma se ta postopek zgodi konec marca ali v začetku aprila, v severnih regijah pa se lahko odloži do maja. Ne osredotočajte se na koledar, temveč na stanje grebenov.
Ko se je sneg popolnoma stopil in tla so se začela segrevati, očistite jagodni greben. Odstranite stari mulč, če obstaja, odstranite posušene ali razpadle odlitke in lanske brke. Razpršite zasaditve z tekočino ali raztopino bakrovega sulfata.

Če želite zorenje jagod približati, postavite lok nad jagodno posteljo in jih pokrijte z gostim agrofibrom ali folijo. To bo omogočilo hitreje rast grmovja in jih zaščitilo pred možnimi temperaturnimi skrajnostmi..

Kako spomladi hraniti jagode

Nega jagod spomladi: kako doseči največje sadje 3

Prvo gnojilo za jagode uvajamo sredi aprila, ko listi na grmovju šele začenjajo rasti. Grmovje v tem času potrebuje dušik, kar pomeni, da je treba poudarek v kompleksnem oblačenju narediti na njem. V ta namen so zelo primerni:

 • 2 skodelici mulleina in 1 žlica amonijev sulfat na 10 litrov vode (1 liter na vsak grm)-
 • 1 žlica nitroammophoski na 10 l vode (poraba - 0,5 l na grm)-
 • 1 liter piščančjih iztrebkov ali mulleina na 10 litrov vode vztrajajte 3 dni (0,5 litra infuzije na grm).

Naslednjič morate hraniti jagode, ko se na njej pojavijo prvi brsti. Na tem mestu rastline še posebej potrebujejo kalij, kar pomeni, da morate razredčiti 1 tsp. kalijevega nitrata v 10 l vode in zalijemo grmovje s to raztopino s hitrostjo 0,5 l za vsakega. • Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 4

  Poleg cvetenja jagod morate pred cvetenjem jagod poskrbeti za optimalno vlažnost tal v koreninskem območju in dostop zraka do njih. Da bi to naredili, grebene redno zalivamo, da preprečimo, da bi se na vročem pomladanskem soncu izsušili, poleg tega pa jih vsakih 2-3 tedne zrahljamo.

  Prvič morate jagode zrahljati med spomladanskim čiščenjem na postelji in rahlo položiti grmovje, da spodbudite razvoj dodatnih korenin.

  Tudi če se je zrak že segrel in je postal topel, je vseeno priporočljivo, da grebene ponoči prekrijete z grebenom ali filmom, saj zmrzali, ki se pojavijo do konca maja, lahko pokvarijo brsti.

  Kako skrbeti za jagode med cvetenjem

  Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 5

  Cvetenje je zelo težko in ključno obdobje za katero koli rastlino in jagode niso izjema. V tem času je priporočljivo, da se grebenov praktično ne dotikate brez posebne potrebe. Seveda ne smete prenehati z zalivanjem in odstranjevanjem plevela, vendar boste morali z zgornjim dresiranjem ali zdravljenjem škodljivcev počakati nekaj časa..
  Če med cvetenjem opazite jagodni čajnik, se borite proti njim z ljudskimi metodami (infuzija česna, gorčice, tobačnega prahu itd.).

  Jagode začnejo takoj po cvetenju (in včasih med njim) obilno dajati brke. Te procese bi morali pustiti samo na tistih rastlinah, ki jih gojite kot maternice. Toda grmičevje, iz katerega želite dobiti obilno letino, bo treba redno "rezati".

  Zaščita jagod pred boleznimi in škodljivci spomladi

  Nega jagod spomladi: kako doseči največje sadje 6

  Praviloma spomladi na jagodah niso opazni znaki bolezni ali škodljivcev žuželk. Če ste imeli lani na mestu tovrstne težave in mislite, da se bo to nadaljevalo, preden se pojavijo prvi brsti, obdelajte zasaditve.

  Od najpogostejših žuželk vam bodo pomagali insekticidi, kot so Actellic, Teldor, Envidor, Calypso in drugi. Toda celovito zdravljenje vseh bolezni ne bo delovalo, razumeti morate, kaj natančno ogroža vaše iztovarjanje. Dobra preventiva bi bila uporaba

  Fitosporin, Alirin B, Gliokladin ali podoben biološki proizvod. Toda uporabljati jih je treba strogo po navodilih in ne enkrat, ampak večkrat.
 • Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 7

  Uporaba belih in črnih agrotekstilij lahko zelo olajša življenje vrtnarja. Vsako leto je gojenje jagod na grebenih, prekritih s črnim agrofibrom, vse bolj priljubljeno..

  Lahko se vleče čez grebene pred in po sajenju jagod, prva možnost pa je nedvomno bolj priročna. Lepota te metode je v tem, da grmovje prejema vlago, ki jo agrofibre prenaša, in gnojila, ki se nanesejo v tekoči obliki, vendar plevel ne more izbiti na tla. Poleg tega jagode ne ležijo na tleh, ampak na agrofiberu, ostanejo čiste tudi po dežju ali zalivanju.

  Sajenje jagod pod črnim netkanim materialom je preprosto - pokrovni material se razprostira na predelanem in gnojenem grebenu, na vsaki strani puščajo ležišča 10-15 cm. Robove materiala stisnemo z desko ali kamni, v platnu pa naredijo križne reže, v katere so zasajene grmovje.

  Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 8

  Če možnost z agrofibrom ni za vas, poskusite jagode muliti z rastlinskim materialom. To bo omogočilo manj pogosto plevenje in zalivanje, prihranilo vam bo čas za razrahljanje, hkrati pa bo tudi priložnost za nabiranje čistih jagod.

  Kot mulč za jagode ponavadi ponujajo slamo, pokošeno travo, iglavce leglo, šoto in druge naravne materiale. Pomembno pa je vedeti, da skoraj vsi zakisajo zemljo, česar jagode ne marajo, kar pomeni, da bo enkrat v 2-3 letih treba preveriti pH zemlje in jo prilagoditi.

  Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 9

  Optimalno je posaditi jagode jeseni, če pa je del grmovja pozimi umrl, jih lahko nadomestite z mladimi rastlinami. V tej sezoni na njih ne bo jagod ali pa jih bo zelo malo, toda sadike se bodo krepile, dobro pozimile in hvala za naslednje leto.

  Pristanek se izvaja, kadar je povprečna dnevna temperatura približno 8-10 ° C. V srednjem pasu to pade konec aprila - prvo desetletje maja, v drugih regijah se lahko datumi premaknejo.

  Sadike je treba izbrati močne, zdrave, brez znakov bolezni. Primerno kot gojeno neodvisno od semen ali ukoreninjenih brkov iz materničnih grmov, kot tudi kupljeno v trgovini. Pred sajenjem jagod se zemlja očisti plevela, zdrobijo grudice, doda se 6-8 kg komposta ali humusa na 1 kvadratni meter grebena, nato pa se izravnajo. Par tednov pred sajenjem zemljo obdelamo s Fitosporinom v skladu z navodili. Tik pred sajenjem v luknje vlijemo peščico pepela.

  Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 10Nega jagod spomladi: kako doseči največje plodove 11

  Vaš prvi vrt: kako spomladi posaditi jagode v odprto tla

  Če niste imeli časa, da bi jeseni posadili vrtne jagode, se ne odvračajte - spomladi lahko to storite tudi vi.

Želite vedeti, kako skrbeti za jagode vso sezono? Nato preberite še en koledar del, posvečenih tej kulturi..

 • Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 12Nega jagod spomladi: kako doseči največ sadja 13

  Koledar za nego jagod od pomladi do jeseni

  Popoln seznam dela pri gojenju jagod za celo sezono.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti