Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni 1

Fitoftora je prava nadloga naših vrtov. Ko se vročina umiri ali začne deževje, je že tam. In če se je bolezen že podala v paradižnik - jih je zelo težko rešiti. Naša bralka Larisa Kornilova ve, kako ne bi pustila grozljive okužbe na vrt.

Ko svojim poletnim domačim prijateljem povem, da moj čeden paradižnik ne ve, kaj je fitoftora, takoj naletim na nezaupljive nasmehe, skeptične sramnice in celo na prigovarjanje hvalisanja, pravijo, da se to ne zgodi. Očitno se na zemlji še ni rodil vrtnar, ki tega nepovabljenega gosta še ni spoznal na svoji parceli, zaradi česar je manj potrpežljiv popolnoma prenehal gojiti paradižnike. Ta izjava se mi zdi nekoliko arogantna.

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni 2

No, ne ravno samozadovoljen - naenkrat mi je tudi uspelo obiskati to »zahrbtno damo«. Precej je uničila celoten pridelek, vse sezonske napore je uničila, zato je morala nujno ukrepati. Oborožila sem se s koristnimi nasveti, določeno literaturo o poletni koči, obvladala sem nekaj učinkovitih in preprostih trikov in zdaj lahko varno rečem, da me fitoftora ne gleda več. V katerem koli letnem času, tudi deževno in hladno. Ker je boj s fitoftoro praktično neuporaben, ga morate preprosto držati stran od sebe. Ampak najprej stvari.

Rastlinjak za paradižnik

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni 3

Paradižnik gojim v filmskih rastlinjakih pod loki. Zakaj v rastlinjakih? Prvič, naša stran je majhna, načrtovana je tako, da je kopališče, prostor za sprostitev s slikovitim ribnikom in jagodičja s sadnim drevjem ter odlična vrtnica, zasuta z divjim grozdjem. Tu je duc dobro opremljenih postelj, končno je temelj za hišo, ni pa bilo prostora za trden rastlinjak iz polikarbonata.

Oziroma nisem hotel iskati, ker moj zakonec spoštuje mleto zelenjavo, vključno s paradižnikom. Dober je za vse, sočno, sladko veliko, a podnebje v bližini Moskve je začelo poletne prebivalce presenetiti tako povsem nepredvidljivo, da je puščanje paradižnika na prostem brez zavetišča izjemno tvegano zasedba.Naš rastlinjak je visok, sama postelja je obdana z močnim lesenim snopom, dodatno pritrjenim s kovinskimi vogali, folija za ojačitev rastlinjaka pa 120 g na m2. Ta gostota zadostuje že nekaj sezon, no, naš paradižnik odlično ščiti pred mrazom in slabim vremenom, pod njim nič ne gori, odlično ščiti rastline pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem, pri čemer pušča dovolj svetlobe.

Pravilo 1. Svež zrak

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni 4

Konci rastlinjaka so izdelani iz lutrasila z gostoto 45 g na m2. Poleg tega so prišiti tako, da se prosto odpirajo vzdolž lokov, kar ustvarja nekakšen tunel in potrebno prezračevanje. V lepem vremenu se naš rastlinjak zlahka nasloni na obe strani, paradižnik pa prelijemo na sonce.

V dežju je rastlinjak primerno tesno zaprt, če pa je temperatura zraka primerna, so konci odprti. Ampak jaz ne uporabljam lutrasila na paradižniku - ne glede na to, s katere strani ga pokrivate, in vse se poskuša navlažiti, paradižnik je kot popolnoma suho listje, in to je prvo pravilo proti poznokrvni barvi.

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni 5
Kar se tiče jutranjega kondenzata, teče po stenah rastlinjaka in moj paradižnik je še vedno suh. To je zelo, zelo pomembno, dodala bom le to, da svoj rastlinjak vedno držimo zaprtega ponoči ob vsakem vremenu, ne ustvarjamo temperaturne razlike, ne postavljamo rastlin v stresne razmere, zjutraj pa prosimo, da odprete sonce in dober dan. Ena starka, plemenita vrtnarka, ki se ni nikoli bala nobenega poznega pleska, me je naučila zapreti rastlinjak za noč..

Pravilo 2. Biološka varnost

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila bralne bolezni našega bralca 6

In potem samo nenehno profilaktično obdelam paradižnik z zdravili Zaslon, Zircon in Epin Extra. Nadomeščam jih, včasih jih kombiniram s Cytovitom, vendar jih razpršim z zavidljivo konstantnostjo - vsakih 5-7 dni! To je pomembno. Tudi če je listje zeleno, tudi če na njem ni alarmantnih točk, četudi se zdi, da je vse v redu, rastline pa dobro, absolutno nič ne ogroža.

Ne pozabite - paradižnik morate obdelati vsakih 5-7 dni! To je drugo pravilo. Vsi našteti biološki proizvodi za vašo prihodnjo letino so popolnoma neškodljivi. Poleg tega vsi močno prispevajo k povečanju imunosti rastlin. Ta sredstva se uporabljajo tudi v rastlinjakih na zorenju plodov, ki jih nato lahko varno jemo..

Pravilo 3. Uporabna "prha"

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralec proti škodljivi bolezni 7

Če želite razvajati svoje hišne ljubljenčke, jih lahko poškropite s recimo kefirjem s kapljicami joda, kot to počnejo številni vrtnarji. V 10-litrskem vedru razredčite liter kefirja, dodajte 30 kapljic joda in - "tuš". A vse to kot prijeten dodatek. Kefir sam, pa tudi sirotka ali kislo mleko proti fitoftori, še zdaleč ni orožje. Osebno imam dovolj zgoraj naštetih zdravil.

Ponavljam, le pravočasna in pogosta obdelava na vašem vrtu ne bo omogočila poznih pik. Škropim v mirnem vremenu in v nasprotju z mnenji cenjenih kmetov zvečer, ker je dobro mirno popoldne redkost, vsake toliko časa pridejo takšni impulzi, ki samo držijo. Pršenje v tem primeru se spremeni v popolnoma jalo.

Zvečer, ko veter popusti in sonce ni zašlo za obzorje, mirno začnem hoditi po paradižniku z razpršilcem, pozneje, ko so rahlo suhi, pa se zavetim za noč. Lahko mi ugovarjajo, pravijo, da je posajenih toliko paradižnikov, da ne morete vsak teden trčati v škropilnico. Toda dragi kolegi poletni prebivalci! Če ste posadili veliko število paradižnikov, to pomeni, da imate veliko ustvarjalnega potenciala za skrb za te dobro - sploh ne muhaste, kot se zdi, sadje.

Pravilo 4. Ustavite "kemijo"!

Paradižnik brez pozne pege! 4 pravila, ki jih ima naš bralnik proti zastrašujoči bolezni 8

Zakaj, ko se pojavijo prve grozljive lise, neumno pretepajo svoje favorite s težko topništvom - Hom, Abiga-Peak ali, še huje, z meščanjem Bordeaux? Možnosti, da premagate pozno piko, saj vas je že obiskal, so zelo nepomembne. Toda češ da so zalivali z bakrom ščetke, ki so padle, verjemite mi, je zelo, zelo škodljivo. Konec koncev se tako borimo za čistost naših jagodičja in zelenjave, da si mnogi z besedami "mineralna gnojila" zamahnejo z očmi in soglasno rečejo, da "ne, ne" samo blagoslovljena organica. Kaj je torej lahko baker za predelavo?

Mimogrede, nikakor nisem proti "mineralni vodi" - magnezijum, kalij, dušik, fosfor iz vrečk in paradižnik z vsem tem poškropim samo po rjuhi. Brez škode za telo in grozno "kemijo" z zemljo. Na rjuhi se vse hitreje in bolje absorbira. In vaš paradižnik raste zdrav in močan. Pravilno "hranimo", predelamo in zalivamo. Ne dovolite, da sovražnik uniči vašo letino! Glavna stvar je ne biti len. Potem bo rezultat *.

Ne verjamete, da bodo vsa ta pravila pomagala vašim paradižnikom, da se izognejo poznokrvičarstvu? Po vzoru našega bralca jih poskusite opazovati že v naslednji sezoni in se prepričajte sami.

* Uredniško stališče ne sme sovpadati z mnenjem avtorja gradiva.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti