Neuspeh v državi: kako navade preteklosti kalijo na naših 6 hektarjih

Neuspeh v državi: kako navade preteklosti kalijo na naših 6 hektarjih 1

Poletna rezidenca ni le vsa dobrota bivanja na svežem zraku, ampak tudi sosedje okoli, katerih mnenja se morate vedno zmeniti. Kako ne bi poletne zadruge spremenili v prostor za razjasnitev odnosov?

Na portalu sputnik.by se ni pojavil niti članek, ampak krik duše, ki ga nismo mogli slišati. In tukaj iz katerega razloga ogorčenje.

Pred desetimi leti smo kupili kočo v starem poletnem vikend naselju blizu Minska. Hiša je bila tako zelo: navadni zaboj iz jagod, kot imenujemo naše ščitniške hiše, obložen z opeko. Všeč nam je bilo spletno mesto - skrajni kraj gozda, kraj pa je tih - vse sosednje dacha so bile takrat praktično neposeljene.

Deset let je majhen na lestvici človeštva, vendar je doba na lestvici zadruge za poletne koče. V tem času so vse okoliške koče zamenjale lastnike. Kljub majhni površini se je blago izkazalo za tekoče - mesto je bilo zelo blizu. Zažgani od smoga so bili mladi meščani polni želje po napornem dnevu na zeleni trati spustiti utrujena stopala. Koče, ki so bile prej prazne, so mladi nestrpno kupovali. Babice v smešnih panamskih klobukih z letali za rezanje so zamenjale mlade družine s kosilnicami in večernimi okusi žara. Tišino kuhinjskih vrtov so razburile otroške ekipe, nekdanje nasade krompirja pa so zasukane na povsem novih travnatih tratah. Začelo se je novo življenje stare vasi.Neuspeh v državi: kako navade preteklosti kalijo na naših 6 hektarjih 2

Poletna koča ni več kraj, kjer naj bi na vsakem centimetru rasla "preskrba s hrano" posamezne družine; tu se morate sprostiti, obleči bela oblačila, kot je Čehov in uživati ​​v naravi. Toda nekateri najemniki starega podeželskega življenja so se novi najemniki še vedno obdržali. Izkazalo se je, da ne glede na Čehova - po Ilfu in Petrovu: "v sobi, ki jo je vsakdanje življenje gosto negovalo, so same po sebi rasle ficuse." Stare podeželske prepirke so na meščanskih tratah poženele dinje. Kakšna je bila koča sovjetskemu človeku? Mesto za nemočne agrarne vaje, pa tudi priložnost, da spustijo pare, ima veliko sramoto in se odpravi zaradi celotne mestne komunalne nerede.

Tako kot v folklori se v naši vasi prenašajo ustne zgodbe, ki so postale prave legende. Eden sosed že leta toži celotno ulico, saj po njegovem mnenju ograje niso tako dobre, kot so načrtovali. A sosedje, nasprotno, se že več kot deset let niso pogovarjali - ena od njih je pojedla sosednjo malino, ki je visela nad njo na mestu. Drug par sosedov neskončno gradi brane kot bobri: eden je naredil neuspešno drenažo in zaradi tega sosednji odsek plava spomladi, drugi pa je izkopal greznico v maščevanje prav pri kršitelju konvencije..
Seznam počitniških zahtevkov je neskončen. Nekaj ​​let podeželskega življenja - in zdravo Cap! - Polovica sosedov se neha pozdravljati. Po cestah v koči vasi komaj vozi eno osebno vozilo. V skladu s pravili pa bi morala iti dva avtomobila. Požar v središču počitniškega naselja je nočna mora za ministrstvo za nujne primere. Medtem ko težka oprema pride na pravo mesto, bo zgorelo več kot "škatla jagod".

Nekoč, ne iz dobrega življenja, je poletni prebivalec skušal osvojiti vsak centimeter, ne glede na to, ali gre za sosednji gozd ali javno ozemlje. Najprej so grmovje, maline, robide in drugo pristali na zunanjem obodu poletne koče - zakaj bi zavzeli dragocene stotine hektarjev. In po nekaj letih je bilo pozabljeno, da grmovje na splošno raste na javnem ozemlju - in obdali so jih z ograjo, da "jagodičevje ne bi odplaknilo". Zato imamo namesto običajnih cest kozje poti. In bog ne daj, če se kdo odloči obnoviti podedovano "škatlo jagod" in zaradi tega na svoje območje prilepi smetišče ali mešalnik z betonsko malto.

Neuspeh v državi: kako navade preteklosti kalijo na naših 6 hektarjih 3

Pravi nemir v piščančji kooperanti se začne: stare ženske kričijo, da so pokvarile cesto, sosed, ki mu je smetišče praskalo po ograji (preprosto ni hotel odvzeti ključavnice, da bi zamudil opremo) povzroči prometni policiji, tisti, ki so bolj zviti, pa obljubijo, da bodo ponoči postavili žeblje na cesto. In dokazati jezni skupnosti, da imate preprosto civilno pravico, da izboljšate stanovanjske pogoje na poletni koči in uporabite gradbeno opremo za to, je skoraj nerealno. In zdaj se poznana slika ponavlja: sosedje, ki so se tako prijazno poklicali na žar, prenehajo pozdravljati, graditelj je na splošno razglašen za odpadnika - nekaj, kar mu ni bilo všeč njegovo škatlo z jagodami. In voznik tovornjaka tovornjaka prisega, da se ne bo nikoli zapletel v "nore poletne prebivalce".

Neuspeh v državi: kako navade preteklosti kalijo na naših 6 hektarjih 4

In tudi najbolj zajetni privrženec podeželskega življenja se začne mučiti - ali je vredno preoblikovati 4/5/6 stotink izgorelih živcev? In zakaj namesto ležalnika, ocvrte klobase in srajce zjutraj - vse iste prepire, prepire in škandale, kot v lačnih 90. letih, le na novi kvalitativni ravni? In potem se novi poletni prebivalec začne spraševati, ali je čas, da to kočo združite s svojimi prepiri in "manikirano življenje" v pekel in se preusmerite na hišo v vasi - navsezadnje lahko iščete zapuščenega, kjer skoraj ni nobenega soseda. Niti mlad niti star.

Na oglasni deski našega partnerstva se vse pogosteje pojavljajo oglasi za prodajo na videz nedavno pridobljenih parcel. Kot pravijo, slabi sosedje lahko porušijo celo večni mir.

Na podlagi materialov sputnik.by

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti