Bor, smreka in kostanj pri sosedovi ograji

Zanimivo vprašanje je bilo postavljeno v eni od številk revije "Poletna sezona": Kaj pa če sosedje so sadili smreko le 60 cm od ograje?

Primer res ni redkost in veliko je razlogov za zaskrbljenost. Kot veste, korenine visokih dreves, zlasti iglavcev, močno rastejo korenine.

Podoben primer je bil tudi pri naši poletni koči: moj mož je nekaj metrov od ograje posadil kostanj. Nekaj ​​let pozneje je zrasla in začela mešati gosto senco na sosede.

Bor, smreka in kostanj pri sosedovi ograji 1

Nismo se hoteli prepirati, morali smo posekati zelenega čednega moškega. Oprosti, ampak kaj storiti. Izkazalo se je, da je bila zahteva soseda za odstranitev visokega kostanja povsem upravičena.

Odziv strokovnjaka:

V skladu s gradbenimi predpisi, visoka (visoka) drevesa na rastišču mora biti zasajena na razdalji najmanj 4 m od meje s sosednjim zemljiščem. Sosede lahko prijazno prosite, naj upoštevajo norme SNiP, in če jih zavrnejo, se je vredno obrniti na upravo. Če obstajajo dokazi o kršitvi SNiP, lahko na podlagi pisnega odgovora uprave na sodišče vložite tožbo "o odstranjevanju ovir pri uporabi vašega zemljišča". Na sodišču pa bo treba dokazati, da visoka drevesa kršijo vaše "pravice in zakonite interese" (parcela je na primer zelo zasenčena in je ne zdi več, da bi jo uporabljali za gojenje vrtnin). Poroča se, da je "dokaz za to ponavadi izvedensko mnenje".

Pomoč navedena 304. člen Zaščita pravic lastnika pred kršitvami, ki niso povezane z odvzemom lastništva: Lastnik lahko zahteva odpravo kakršnih koli kršitev njegovih pravic, tudi če te kršitve niso bile povezane z odvzemom posesti.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti