Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo?

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 1

Znano je, da je moda nestanovitna. Toda moda za mini zelenjavo že nekaj desetletij trdno drži svoj položaj. Zakaj so ti miniaturni sadeži tako priljubljeni? Po čem se razlikujejo od svojih navadnih bratov?

Japonci so svetovno znani izumitelji. Vendar so postali znani ne le po ustvarjanju nove tehnologije, ampak tudi po pridelavi zelenjave. Res je, ta zelenjava ni navadna - sicer bi Japonci prenehali biti japonski - ampak miniaturni.

Kako se je vse začelo?

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 2

Japonsko tržno podjetje je v drugi polovici prejšnjega stoletja v tokijskih supermarketih izvajalo raziskave. Rezultat je bil nepričakovan. Izkazalo se je, da Japonci raje ne kupujejo cele zelenjave, ampak jo razrežejo na polovice in četrtine. Od kod prihaja takšna "sitnost"? Razlog za ta čuden pojav je bil popolnoma nesrečen. Dejstvo je, da je bilo takrat več kot 40 odstotkov prebivalcev japonske prestolnice samskih ljudi brez družine. Niso potrebovali kilogramov, ampak le majhne porcije zelenjave, zato so koščki, ki so se pojavili, začeli veliko povpraševati. Zaradi tega so se prihodki od supermarketov znatno povečali..

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 3

Vendar imajo pakirani izdelki svoje pomanjkljivosti: skladiščijo jih manj in hitreje izgubijo privlačen videz. Zato se iznajdljivi Japonci niso ustavili, ampak so sprejeli briljantno odločitev. Naročili so za eno znano švicarsko rejsko podjetje - za proizvodnjo sort mini zelenjave. Rezultat ni bil dolgo v prihodnosti. Najprej so se na policah pojavile miniaturne redkev in pritlikava cvetača, nato pa mini krompir. In potem je šlo, šlo ...

Prednosti miniaturne zelenjave

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 4

Nova moda se je hitro razširila po svetu in celo dobila posebno ime - "baby boom". Zdaj miniaturno zelenjavo z veseljem jedo v državah, najbolj oddaljenih od Japonske, še posebej so jih imeli radi otroci. Da bi vaš otrok jedel zdravo, a ne zelo okusno, je postalo veliko lažje.

Te izdelke so odnesli svojim arzenalcem in kulinaričnim strokovnjakom. Okrasijo jedi, uporabljajo jih za miniaturne sendviče - kanapeje, ti "otroci" se uporabljajo za pripravo čudovitih raznobarvnih kumaric in za postrežbo praznične mize.Pri kuhanju pritlikavi plodovi izgubijo manj koristnih lastnosti, ker zaradi majhnosti kuhajo hitreje in ne narežejo na koščke. Poleg tega je mini zelenjava po mnenju številnih po številu hranil enkrat in polkrat bogatejša kot njihove velike kolegice.

Mini vrt na okni

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 5

Zdaj imajo prebivalci stanovanj možnost, da na lastno roko pojedjo gojeno zelenjavo. Mini zelenjava je kot nalašč za vzrejo na okenskem pragu:

  • ne potrebujejo veliko prostora-
  • za zorenje potrebujejo manj časa-
  • so precej nezahtevne pri negi.

Kaj lahko gojimo na ta način? Skoraj vse, ker Zdaj lahko obstaja skoraj vsaka zelenjava v dveh velikostih: navadna in miniaturna.

Najlažji način je seveda vzrejati zelenice. Celo leto vas bo listna zelenica razveselila z vitamini: špinača, vodna kreša, rukola itd. V posodah odlično uspevajo vse vrste začinjenih zelišč: koper, peteršilj, kuminovo seme itd. Na primer, najljubša številna začimba - bazilika z vijoličnimi listi - ima mlajšega brata, pritlikavo sorto. Po svojih aromatičnih lastnostih ni v ničemer slabši od tradicionalne: ima enako močan vonj, odlično dopolnjuje solate in se uporablja za pripravo mesnih in ribjih jedi.

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 6
Od zelenjave miniaturne sorte paradižnika, kumar, jajčevcev, paprike (tako sladke kot začinjene), zelja, buče in drugih.

Morda najbolj priljubljena in ljubezen je bila mini sorta češnjevih paradižnikov. Ti majhni sadeži so dobri tako za solate kot za konzerviranje..

Ali ste vedeli, da so to vrsto paradižnika leta 1973 vzrejali izraelski znanstveniki. Začeli so ustvariti tako imenovano sorto "paradižnik za televizijo". Ta zelenjava je bila namenjena nadomeščanju škodljivih sekancev ali oreščkov, ki so jih v neomejenih količinah absorbirali med gledanjem TV oddaj. Prva miniaturna sorta se je imenovala - "TV paradižniki".

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 7

Gherkins niso nič manj znani. Mimogrede, tega ne pobiramo prezgodaj, kot mnogi mislijo, majhne plodove navadne kumare. V resnici se več vrst pritlikavih kumar pravzaprav imenuje korbončki. Njihova dolžina v odrasli dobi ne presega 8 cm, idealna velikost pa je 3-5 cm.Kumarice so le najdba za ljubitelje kumaric in kumaric..

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 8

Korjani so najstarejša sorta mini zelenjave. Znani so že od 19. stoletja. Že takrat so pripravljali priljubljeno angleško jed - kumarice. Tako je bilo ime predjedi majhne in drobno sesekljane zelenjave z zelišči.

Kako narediti mini vrt v stanovanju?

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 9

Če ste odločeni, da posadite mini vrt na okensko polico, uporabite naslednje nasvete:

  1. Ko gojite mini zelenjavo, v trgovini kupite zemljišče za lončnice. Za razliko od navadne vrtne zemlje ima bolj porozne sestavine, kar ugodno vpliva na rast zelenjavnih kultur.
  2. Drug pomemben pogoj je stalna uporaba mineralnih gnojil. To je treba storiti vsaj enkrat na dva tedna. Kot vrhunski preliv je priporočljivo uporabiti posebne komplekse za zelenjavo. Ne pozabite: če zdaj rastline hranite, potem bodo te nahranile.
  3. Mini vrt, ki se nahaja na okenski plošči, potrebuje zalivanje in gnojilo nekajkrat pogosteje kot tradicionalni. Ne pozabite poskrbeti za svoje hišne ljubljenčke - in navdušili vas bodo z bogato letino.
  4. Paprikavo zelenjavo je treba saditi na bližjo razdaljo kot tradicionalno zelenjavo nimajo samo plodov miniaturnih velikosti, ampak je tudi velikost grmovja manjša kot običajno.

Gojenje mini zelenjave na prostem

Mini zelenjava na vrtu in na okenski omarici - ali je sploh vredno, da jih gojimo? 10

Pri gojenju miniaturne zelenjave na prostem običajno ni omejitev. Tu lahko enostavno gojite koruzo in buče, jajčevce in krompir ter zelje - vse seveda s predpono "mini".

Razdalja med vrstami miniaturnih kultur mora biti manjša od tradicionalne - približno 15 cm, zaporedoma je ta interval odvisen od kulture. Za koreninske pridelke je zelo majhen - 2,5 cm. Zelje grmovje sadimo že na večji razdalji drug od drugega - 15 cm, za koruzo pa vsaj 30-50 cm.

Skrb za mini zelenjavo mora biti enake kakovosti kot vsebina njihovih "starejših bratov". Globoko razrahljanje tal, mulčenje, pravočasno zalivanje - teh preprostih pravil ni mogoče zanemariti.

Za gnojenje so primerna tako mineralna kot organska gnojila. Slednje ne bodo samo nasičile tal s hranili, temveč tudi izboljšale njegovo strukturo.

Pritlikava zelenjava se lahko uporablja tudi za okrasitev vrta. Na primer, meja češnjevega paradižnika in peteršilja ne bo le prinesla koristi, temveč bo tudi vaše spletno mesto bolj privlačno.

Stroški mini zelenjave so trenutno precej visoki. Vendar pa mnogi niso omamni, če bi dali veliko denarja zanje, samo da bi videli te "malčke" na svoji mizi. Mini vrt v stanovanju je odlična priložnost, da prihranite denar in hkrati tudi v trendu. 

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti