Vse, kar morate vedeti o užitnem orlu

Vse, kar morate vedeti o užitnem medenici 1

V Sibiriji užitne jagode kopriv imenujejo pomlajevalne jagode zaradi zdravilne in prehranske vrednosti ter visoke vsebnosti selena. Ta rastlina je pravo skladišče vitaminov, mineralov, biološko dragocenih snovi..

Užitna kopriva - severna rastlina. V južni regiji raste večinoma divji medenjak in je praviloma rdeče saden s strupenimi jagodami. Jedilne koprive z jagodami temno modre ali vijolične barve tam skorajda ne najdemo..

Lastnosti užitnega koprive

Kostelj je hladno odporna kultura in zanj ne prenaša ekstremne vročinske juge. Vendar so v Ukrajini že vzgojene sorte, ki jih je mogoče uspešno gojiti v južni regiji. Kovačnico odlikuje zgodnje zorenje jagodičja - 1-2 tedna prej kot vrtne jagode in visoka (do -50 ° C) odpornost proti zmrzali. Na jugu zaradi pogostih zimskih (februarskih) odmrzovanj prezgodaj zapusti mirujoče stanje in se poškoduje, ko se mraz vrne. In spomladanske kratkotrajne povratne pozebe se je ne bojijo. Cvetovi se ne poškodujejo niti pri 8-10 ° C.

Orjaški grm je grm, visok 1,5-2,5 m, z dobro razvitim razvejanim koreninskim sistemom. Okus plodov koprive je odvisen od razpoložljivosti vlage v obdobju zorenja. Pomanjkanje vode povzroči nastanek grenčine v plodu. Grm živi do 50 let, vendar aktivno obrodi od 7 do 25 let. Z enega grma lahko odstranite do 2,5 kg jagod. Za zasaditev sadja je potrebno navzkrižno opraševanje, zato je na vrtu treba posaditi 2-3 grmovja, oddaljene 2-4 m.

Vse, kar morate vedeti o užitnem medenici 2Če želite dobiti pridelek koprive, morate na mestu posaditi več grmov, ki se bodo med seboj opraševali

Funkcije nege kopriv

Grmovje kopriv v kateri koli starosti dobro prenaša presaditev. Zasajene z ukoreninjenimi sadikami že v drugem letu dajo prvi pridelek. To je fotofilna rastlina, v senci ne obrodi sadov. Na jugu lahko užitni medenine tvorijo pridelek brez neposredne sončne svetlobe, vendar le v prozorni delni senci..

Do tla nezahtevna kultura, raje nevtralna tla. Ne prenaša obilnega zalivanja z zamrznitvijo, na vlago pa reagira s povečanim donosom. V sušnih tleh nezadostno zalivanje takoj zmanjša donos ne le tekočega, temveč tudi naslednje leto, plodovi so manjši in grenki.

Načrtovano orjak spomladi ali jeseni v plitvih jamah, začinjenih s humusom. Med jesensko sajenjem se poganjki ne dotikajo, med pomladjo - se razrežejo na dobro razvite brsti. Ker je razdalja med mladimi grmovjem zadostna, je možno posaditi zelenjavo, preden veje zaprete v prazen prostor.
Vse, kar morate vedeti o užitnem medenici 3

V sušnih tleh kopriva daje majhen pridelek, jagode same so manjše in grenke

Lističeve potrebe dušikov top preliv tudi na rodovitnih tleh. Ta lastnost je povezana s počasno rastjo v zgodnjih letih življenja. Hranjenje z dušikom v prvih 2-3 letih (30 g dušikovega gnojila na 10 litrov vode) izvajamo vsaka 2 tedna do sredine junija, začenši z listjenjem. V naslednjih letih se opravi 2 obloga s polnim gnojilom v fazi cvetenja listov in množičnega cvetenja..

Za širjenje Kostelj je potreben le vegetativno: z delitvijo grma, plastenjem, potaknjenci. Med razmnoževanjem semen se sortni znaki v kulturi ne ohranijo.

Oblikovanje grmovja medu

Po pristanku prvega obrezovanje grmovja priporočljivo je preživeti 5-7 let življenja. Bolje je, da po padcu listov oblikujete grmovje kopriv jeseni in spomladi, če je potrebno, opravite sanitarno obrezovanje posušenih, kvačkanih, šibkih poganjkov. Previdno preglejte zaraščen volumen grma. Odstranite vso zaraščanje in pustite 4-5 močnih vej. Če so močnejši poganjki, odstranite dodatne..

Z notranjim senčenjem se posamezne veje začnejo izsušiti, prenehajo rasti. Upoštevajte, da kopriv na letnih poganjkih tvori posevek. Zato pri obrezovanju odstranite odebeljene veje, vendar letos ne streljajte. Približno 10–12 let lahko užitne grmovje kopriv pomladimo..

Ko se pomlajujete, suhe veje najprej odstranite v bivalne prostore, nato pa odrežite veje, ki so nehale rasti, pri čemer pustite 1/3 zemlje (po možnosti na veji). V pravilno obrezanem grmu mora biti notranji prostor dostopen sončni svetlobi. Če grm teče, potem popolnoma odrežite nadzemni del in začnite oblikovati iz nič.

Vse, kar morate vedeti o užitnem medenici 4

Prvo obrezovanje grma koprive se izvaja 5-7 let

Užitna kopriva je zelo odporna proti zmrzali, praktično ni dovzetna za bolezni, ne potrebuje zapletene nege. Temu dodajte okusne vitaminske jagode - in dobili boste popoln grm za vrt.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti