5 Razlogov za gojenje koprive na vrtu

5 razlogov za gojenje koprive na vrtu 1

Užitna kopriva (ali modra kopriva, kot jo imenujejo) lahko upravičeno štejemo za vrtnarjevega najboljšega prijatelja. Ne verjamete? Naš seznam petih razlogov za to rastlino na vašem spletnem mestu vas bo končno prepričal.

Za vrt izberemo rastline, pri čemer se osredotočamo na svoje prioritete in potrebe. Za nekatere je najpomembnejša letina, nekaj bolj pomembna pa je dekorativna kakovost vrtnih pridelkov. Nekdo ima rad zdravilne lastnosti rastlin, drugi ustvarijo prijetne kraje za sprostitev z njihovo pomočjo. Medenina je užitna, da lahko ugaja vsem! 

Zato bi morali na parcelo posaditi kopriv, ker...

1. Medenica cveti zgodaj

5 razlogov za gojenje koprive na vrtu 2

Na dvorišču je sredina aprila - rož in zelenja še ne vidite. Toda poglejte grm koprive - že je postalo zeleno listje in cvetni brsti se kmalu počijo!

Hmelj je eden najzgodnejših cvetočih grmov. Beli, roza ali vijolični cvetovi obilno pokrivajo veje rastline. Sami cvetovi koprive imajo svojevrstno obliko, ki nekoliko spominja na orhidejo.Obdobje cvetenja se ne začne samo zgodaj, ampak traja tudi precej dolgo, več kot mesec dni: rastlina želi, da se zavaruje sebe in svoje potomce v primeru vrnitve hladnega vremena.

2. Orkan kot čebele

5 razlogov za gojenje koprive na vrtu 3

Zgodnje cvetenje sčasoma je privlačno tudi za čebele. Za te žuželke, osiromašene po zimi, zgodnji pomladi, so cvetovi, bogati z nektarjem, resnično odrešenje. Prav oni jim dajejo hrano, medtem ko so druge rastline še vedno budne.

Hmelj je edinstvena rastlina medu. A ne le čebelar želi na svoji parceli posaditi koprivo, ker je čebela tudi dober pomočnik pridelovalcu, vrtnarju, vrtnarju. Čebele jih privabljajo kozorogi, še vedno pa jih voljno obiščejo. Onesnažene jagode, češnje, jablane, maline in druge vrtne rastline bodo dale bogato letino. Brez čebel ne morete pričakovati dobre letine kumar in bučk. In pridelovalec bo z veseljem dobil semena iz lastnih cvetov.

3. Medenica obrodi sadje že zgodaj
5 razlogov za gojenje koprive na vrtu 4

Po zgodnjem cvetenju je plodovanje enako hitro. O jagodah samo sanjamo, na grmovju užitnih sort kopriv pa že visijo modre, podolgovate, okusne so kot jagode kot borovnice! Otroci so še posebej veseli teh jagodičja..

Izbira sorte kopriv za svoj vrt se lahko osredotočite na višino grma, velikost jagodičja, pridelek, čas plodovanja. Da bi bil pridelek večji, je na vrtu zaželeno imeti 2-3 sorte, da se opraševanje opravi bolj intenzivno. Poleg tega užitne sorte uspešno oprašimo z okrasnimi sortami, ki imajo čudovite cvetove, a brez okusa rdeče ali oranžne jagode..

4. Jagode koprive so dobre za vaše zdravje.

5 razlogov za gojenje koprive na vrtu 5

Prednosti jagod konoplje so posledica bogastva njihove sestave. Poleg celega kompleksa vitaminov in mineralov vsebujejo tanine, katehine, polifenone. Po vsebnosti slednjega je medenjak vodilni med lokalnimi rastlinami.

Druga edinstvena kakovost jagodičja je sposobnost izboljšanja prebave in absorpcije hranil. Zaradi tega jih še posebej priporočamo otrokom ali slabim po bolezni. Izjemno je, da se te lastnosti ohranijo v predelanih jagodah..

Tudi druge dele rastline imajo zdravilne lastnosti: cvetovi, listi, stebla - decokcije iz njih imajo antioksidativne učinke. Po okusu in lastnostih takšna decokcija spominja na zeleni čaj..

5. Medenina primerna za žive meje

5 razlogov za gojenje koprive na vrtu 6

Jež za živo mejo vam bo omogočil, da v zelo kratkem času ustvarite udobje in se zaščitite pred vetrom, prahom in radovednimi očmi. Medenina je eden najhitreje rastočih grmov. Toda med raznolikimi predstavniki te rastline obstajajo tudi plezalne sorte koprive. Iz njih je enostavno ustvariti ne samo ograjo. Tende, pergole, loki, v bližini katerih je zasajen orjak, bodo vrtu dodali čar in udobje od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Za rastlino so privlačni dišeči cvetovi in ​​ukrivljeni poganjki ter svetle jagode in čudovito oblikovani listi.

 ***

In na vašem vrtu se je že naselil medenček?

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti