Kako pridobiti svoj biohumus za rastline?

Kako pridobiti svoj biohumus za rastline? 1

Kalifornijski rdeči črvi se vse pogosteje uporabljajo za izboljšanje tal na rastišču. Ugotovite, kako so koristne za vrt..

Prvič so rdeče deževnike začeli gojiti v Kaliforniji v ZDA, zato so jih poimenovali Kalifornija.

Kakšne so prednosti kalifornijskih črvov?

Kalifornijski rdeči črvi so izjemno aktivni in plodni. Pod optimalnimi pogoji njihovi potomci dosežejo 1,5 tisoč posameznikov na leto. Biohumus, pridobljen kot posledica vitalne aktivnosti teh črvov, je dragoceno gnojilo, ki vsebuje dušik, kalij, fosfor in druge elemente v sledovih, pomembne za rast rastlin.Hrana kalifornijskih črvov je vsa gnilo organska snov: gnoj, slama, trava, drevesne veje, živilski odpadki, karton, papir. Poleg tega je mogoče črvov, ki vsebujejo veliko smole, dati črvov. Črvi jedo tudi kavno podlago, čaj, kamilico..

Kalifornijska reja črvov

Najbolje je, da uporabite kompostne škatle za razmnoževanje črvov in pripravo vermikomposta. Tla, ki delujejo kot dno škatle, so zrahljana. Na vrhu je položena majhna kovinska mreža ali strešni material z luknjami, katerih premer mora biti takšen, da lahko črvi prosto prodrejo.

Listje, plevel, gnoj, žagovina, kuhinjski odpadki se odložijo v škatlo. Debelina plasti mora biti 25-35 cm. Nato vse skrbno zalivamo z vodo. Nato nalijte isto plast presejanega peska, vrtne zemlje. Nato spet vodo. Dodate lahko tudi majhno količino mineralnih gnojil (superfosfat, amonijev sulfat, magnezijev sulfat). Nato položite naslednjo plast odpadkov.
Kako pridobiti svoj biohumus za rastline? 2

Ko vlažite kompost, ne uporabljajte klorirane vode, bolje je uporabiti deževnico. Ker je klor strup za črve

Do jeseni je treba prvo škatlo napolniti do vrha. Do pomladi se ga ne dotikajo. Do začetka aprila je substrat pripravljen za napajanje črvov. Da bi črvi lahko delovali dobro in da ne bi umrli, poleg hrane potrebujejo zrak, vodo in toploto.

Da bi črvi zagotovili zrak in vodo, se na celotnem območju škatel poganja 5-6 lesenih košč s premerom lopatov. Po 2-4 tednih, ko se substrat posuši, se koščki odstranijo.

Za zimo je treba kompostne škatle izolirati: stene so lahko oblazinjene s polietilenom, pergamentom, ruberoidom, starim oljem.

Kako zbrati vermokompost?

Črvi, ki predelajo organsko snov, se postopoma premikajo od spodaj navzgor. Če gliste ne hranite več dni in nato položite 5-7 cm plast dobrega substrata, bo čez nekaj dni v to plast prešlo nekaj kalifornijskih črvov. Odstrani se skupaj s črvi, prenese v novo škatlo. Ta operacija se ponovi trikrat. Poleg tega lahko črve mehansko ločimo s sejanjem ognjiča skozi sito s celicami s premerom 2 mm.

Nastali biohumus, ki ga pomešamo s peskom, šoto ali vrtno zemljo, lahko pri sajenju krompirja vlijemo v luknje. Poleg tega ga lahko namočimo v zelenjavnih semenih (15 g na 1 liter vode, zdrži 12 ur).

Takšno okolju prijazno gnojilo vas bo stalo zelo poceni. In od tega boste dobili več koristi kot od industrijske "kemije".

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti