Ameriški črvi na beloruskih tleh

Ameriški črvi na beloruskih tleh 1

V zadnjem času mnogi vrtnarji vse bolj razmišljajo o ekološkem kmetijstvu. Kdor želi gojiti ekološko pridelano zelenjavo, je gotovo slišal za škrlatinko ali škrlatinko. Omogoča vam izboljšanje zemljišča, izboljšanje njegove strukture in znatno povečanje produktivnosti.

Pridelava vermikomposta in gojenje okolju prijaznih izdelkov sta postala osnova kmetije družine Artemyev v vasi Konstantov, okrožje Klichevsky, Mogilev. Tam je Viktor Petrovič Artemjev ustanovil kmetijo "Stalna umetnost".

Viktor Petrovič, koliko zemljišča imate in kako ga načrtujete?

Zdaj imamo 4 hektarje zemlje. 20 hektarjev je rezerviranih za pridelavo zelenjave. Preostala zemlja počiva, zdravi: posejana z žitom, zelenim gnojem ... Naša specializacija je pridelava peresnika in gojenje kumar v zaprtih tleh.

Ameriški črvi na beloruski deželi 2

V rastlinjakih in na odprtem tleh dodate vermikompost. Resnično izboljšuje rodovitnost tal.?

Biohumus je edinstveno gnojilo, ki nima analogov po vsebnosti huminskih snovi. Znano je že dejstvo, da 1 kg biohuma v vrednosti presega 10 kg gnoja. Poleg tega vsebuje koristne bakterije ter makro- in mikroelemente, potrebne za rastline. Biohumus krepi imunski sistem rastlin in pospeši zorenje plodov.

Viktor Petrovič, povejte nam, kako je urejena vaša "hiša" za črve?

Obstaja takšna stvar, kot je "aktivni greben." Te grebene oblikujemo tako, da imajo na rezu obliko trapeza. Na nagnjeni strani na črve nanesemo hrano. Premaknejo se proti krmi, na drugi strani pa rezine vermicompost narežemo na tanke plasti, ko se zemlja suši. Dejstvo je, da črvi ne morejo živeti v sušnem substratu in gredo v bolj udobne pogoje. Tako se aktivni greben med sezono premika na stran. Takoj, ko ona "seže" do roba polja, začnemo napajati črve na drugi strani.

Ameriški črvi na beloruski deželi 3

In vaši črvi se ne mešajo z domačimi vrstami deževnikov?

Ne boste mogli uvesti carine in spremljati gibanja črvov. Zelo težko je popolnoma izolirati populacijo. Seveda lokalni črvi prodrejo v aktivne grebene - rezultat je nov hibrid. Lahko ga pokličete "Prospector 2" ali "Rudar" - ni pomembno. Brez takega mešanja kalifornijski črvi ne bi preživeli v našem okolju - zelo različni pogoji.

Obstaja teorija, da so razvpiti kalifornijski črvi v Evropo prišli iz Amerike v cvetličnih loncih v obdobju selitve prebivalstva. Tam so se prilagodili novim razmeram in dobili so nov hibrid. Kalifornijski črvi se počutijo tako v Ameriki kot tukaj: navsezadnje so preživeli že več kot eno ledeno dobo.

Rdeča deževnica ima običajno komercialno ime "California", saj se je v ZDA v zvezni državi Kalifornija intenzivno gojenje začelo v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Kalifornijski rdeči črv je bil vzrejen zaradi izbire navadnega gnoja. Vendar se od "potomca" razlikuje po višji vitalni aktivnosti in zmožnosti hitrejšega in bolj popolnega predelave krme. Kalifornijski črv je zelo ploden, njegova življenjska doba pa je 4-krat večja kot pri "divjih" deževnikih.Ameriški črvi na beloruski deželi 4

Kje svetujete, da začnete z vermikultivacijo?

Najprej morate pripraviti posodo ali škatlo za kompost. Za zaščito pred moli ga je treba izolirati od tal. Na primer, zame se je sprožil krt: premikal se je po celotnem ramenu, "povabil prijatelje" in močno zmanjšal populacijo črvov. Za izolacijo grebenov od tal uporabim film ali stari linolej.

In lahko naredite "hišo" za črve na naslednji način. Togo konstrukcijo namestimo na leseno paleto, ki spominja na robove paralelepipeda. Vzamemo veliko gradbeno vrečko (veliko vrečko), odrežemo dno in damo na vrh pripravljeno strukturo. Na dno nastale ograje postavimo film in plast 20-30 cm organske snovi z vrta: plevel, vrhove zelenjave itd. Ko se ta plast "umiri", na sredino postavimo podlago z črvi. Pokrijemo jo s plastjo gnilega gnoja ali komposta in občasno potresemo hrano po vrhu. Postopoma se črvi dvignejo, bliže hrani, spodaj pa ostane vermikompost. Med sezono lahko dobite celo veliko vrečko dragocenih šmarnic.

Kolikor vem, se kalifornijski črvi bojijo zmrzali in nenadnih temperaturnih sprememb. Torej, črv s črvi ali kompostno škatlo je treba pozimi izolirati?

Črvi se bojijo, če polovica telesa zmrzne, druga pa ne. Ali obratno: ena polovica se bo odtajala, druga pa bo še vedno v zamrznjenih tleh. Zato zavetišče, ki ga prekrijemo s slamo, travo, listjem. Na vrh pa položimo material, ki ščiti pred vlago, v primeru odtajanja. V hladni sezoni se črvi zbirajo v središču kupa ali komposta in zelo pomembno je, da je pozimi tam stalna temperatura in voda ne pride na vrh. Kompostnike za zimo zapremo tudi od zgoraj. Naši kompostniki imajo posebne prevleke.

Ameriški črvi na beloruski deželi 5

Kaj je še treba sprejeti, da bodo gliste udobne?

Zelo pomembno je zagotoviti črvom zadostno krmo. Na primer, imate 5 kg črvov. Tako potrebujejo 10 kg krme na dan. In črvi se množijo hitro - to je treba upoštevati, če se odločite za vermikultivacijo. Ko črvi začnejo stradati, lahko odidejo v iskanju hrane. Seveda, če se "raztresejo" po vrtu - to ni katastrofa, ampak le korist. A zelo pogosto se zgodi tako: ljudje začnejo črve in jih nato pozabijo nahraniti, zato zapustijo kompostnik in tam pustijo samo plast vermikomposta.
In kako kuhati hrano za črve? 

Naredim takšen "sendvič": izmenične plasti gnoja in slame. Zelo dobro je vse zalivati ​​z infuzijo vermikomposta ali gnojila Biorost, da kolonizirajo koristne bakterije in pospešijo kompostiranje. Ta sendvič prekrijem s filmom, da se kompost ne izsuši, in po enem mesecu in pol do dveh je pripravljena hrana za črve. 

Črvi ne jedo sveže hrane: sveža zelišča, sveža zelenjava, korenine ... Le vse je gnilo. Na primer, če imate zamrznjen krompir ali kakšno drugo zelenjavo gnilo, bodo črvi vse to predelali. Ne morete pa jim naložiti preveč debele plasti slabo gnilih rastlinskih ostankov. Aktivni proces razpadanja se bo začel s sproščanjem amoniaka in sproščanjem temperature. Črvi tega ne morejo prenašati. Lahko celo umre od vročine.

Ameriški črvi na beloruski deželi 6

Kakšna mora biti vlaga škrlatinke, v kateri živijo črvi? In kakšno vodo je bolje zalivati?

Vsebnost vlage v substratu ne sme biti nižja od 70. Zalijemo jo lahko z deževnico in navadno, iz pipe. Samo ne klorirano. Dobro je zalivati ​​ustaljeno in ogreto vodo iz sode. 

Svetujem vam, da pladenj za veliko vrečko postavite pod majhen kot, tako da odvečna voda odteče na določeno mesto v neki posodi. Ta izvleček iz vermikomposta se imenuje "vermicay." Vermicum lahko odstrani rastlinske ostanke, da pospeši kompostiranje. To je neke vrste kvas za kompost, zaradi česar je črv še posebej privlačen..

Na kaj paziti pri nakupu črvov?

Če vas prodajajo v paketu s črvi, ki je videti kot kuhana testenina, potem ste prevarant ali nekdo, ki ni kompetenten na tem področju. Črvi naj se prodajajo le v svojem »domačem« substratu. Morajo biti mobilni..

Kako zbrati črve, da jih ponovno naselijo?

Lahko preprosto odstranite vrh zemlje skupaj s črvi in ​​prenesete v posodo. Na kompostnik ali aktivno ležišče lahko postavite luknjaste škatle s krmo. Črvi bodo šli tja.

Že zdaj, konec poletja, vrtnarji začenjajo obirati zemljo za sadike. Kako jo skuhate? Mogoče lahko seme posejete v čisti vermokompost?

Biohumus ni problem. Proizvajamo ga v zadostnih količinah. Za sadike se biohumus preseje skozi mrežo s 5 × 5 mm celicami. Naredili smo bobnasto sito iz dveh plasti mrežice: na ta način filtriramo.

Ameriški črvi na beloruski deželi 7

Tla za sadike pripravimo na naslednji način: 50 - šota in 50 - biohumus. 40 litrom te mešanice dodamo 2-3 litre pepela. Zemljo razkraja in jo obogati s koristnimi snovmi. Zdaj smo se z eno rastlino dogovorili, da jim odvzamemo jajčne lupine. Mlete jajčne lupine so zelo dragoceno gnojilo.

Viktor Petrovič, povejte nam, koliko morate dodajati vermokomposta v tla, ko sadite sadike? 

Biohumus vnašamo ne na celotnem območju rastlinjaka, ampak le na tista območja, kjer bodo grebeni. Na primer, pripravimo greben za sajenje kumar v rastlinjaku na naslednji način: na globini 30-40 cm imamo ogrevalno cev. Najprej jo potresemo z navadno lokalno zemljo. In na vrh te mešanice: 30 - tla iz rastlinjaka, 30 - šota in 30 - biohumus. Dodamo še pepel in čebulo, ki ostane po prodaji čebule. Čeprav navadno čebulno lupino hranimo črvi, smo se letos odločili, da jo vstavimo v tla pri sajenju kumar in paradižnika. Vse sestavine, ki se vnesejo v greben, pomešajo kultivatorji. Položimo zalivanje trakov - in greben je pripravljen.

Ameriški črvi na beloruski deželi 8

Ali zalivate z navadno vodo? Ali pa dodajte kaj?

V namakalni sistem dodamo vermicai. To je izvleček iz vermikomposta, ki smo ga že omenili, ali infuzija vermikomposta, ki bo rastlinam zagotovila dodatno prehrano. Da bi ga kuhali, nalijte 1 liter vermikomposta 10 litrov tople vode. Vztrajamo do 24 ur, občasno mešamo. V tem primeru se pesek naseli na dno. Pred uporabo tekočino filtriramo. 

In kako uporabljati vermicay na vrtu?

To je zelo dragoceno gnojilo, ki ga lahko uporabimo tako za koreninsko kot za listnato oblogo. Uporaba vermicuma zmanjšuje stres rastline med presaditvijo in jim zagotavlja dodatno prehrano. Poleg tega bo pomagal pospešiti zorenje plodov in zaščititi vaše rastline pred boleznimi, saj je veliko koristnih mikroorganizmov. Vso rastlinsko sezono hranimo z zelenjavo. Paradižnik dobro uspeva in obrodi sadje na odprtem tleh. In jih ne obdelujemo več.

Ljudje razumejo vrednost organske hrane in naša zelenjava je v velikem povpraševanju..

Izkazalo se je, da samostojno proizvajati biohumus ni tako težko. Pridobiti morate le koristne "pomočnike". In odločili smo se, da poskusimo. A to je povsem druga zgodba....

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti