Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za razsvetljavo na vrtu

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za razsvetljavo vrta 1

Zelo pogosto je pokritost zemljišča dodeljena stranskemu mestu. Ta dekorativna tehnika je pogosto podcenjena, vendar pravi svetlobni poudarki lahko drastično spremenijo videz mesta..

Razsvetljava vrta je potrebna ne le zato, da je v sončnem somraku možno priti do skednja in postaviti lopato na svoje mesto, ne da bi se spotaknili nad grablje, ki je ostalo na poti. Pravilno izbrana osvetlitev mesta bo lahko oživila pokrajino, poudarila prednosti sestave in skriti njene očitne pomanjkljivosti. Čeprav je organizacija celovitega sistema razsvetljave zelo zapleten postopek in zahteva določene spretnosti in posvetovanja profesionalnih inženirjev, bodo nekatere laične možne rešitve celo možne.

Razsvetljava vrtne poti

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za razsvetljavo vrta 2

Osvetlitev vrtnih poti in poti ni le praktična nuja, ampak tudi velika korist za dekor mesta. Z vidika funkcionalnosti je najuspešnejša možnost za poudarjanje priletnih poti nameščanje svetilk na drogove, ki v obliki spominjajo na kavelj ali vprašalnik. Dobro osvetljujejo samo progo, temveč tudi sosednja ozemlja. Obstajata le dve pomembni pomanjkljivosti takih svetilk: visoka cena in težavnost namestitve in vzdrževanja. Druga klasična možnost za poudarjanje skladb je svetilka, nameščena na vrhu stolpca. Zgornja osvetlitev je nekoliko slabša kot pri previsnem kolegu, vendar je dovolj, da se sama proga in okolica jasno vidita.

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za razsvetljavo vrta 3V zadnjem času vedno večja priljubljenost pridobivajo nizke (do 60 cm) svetilke z LED. Pri ustvarjanju celovitega sistema razsvetljave se uporabljajo za zmanjšanje svetlobnega hrupa in obrise kontur. In tudi to je optimalna rešitev problema poudarjanja skladb na majhnih območjih, ko sta prednostna funkcija in učinkovitost, ne pa dekorativnost. Čeprav so z vidika oblikovanja "svetlobni stebri" precej učinkovit način za oživitev videza mesta.

Izvirna rešitev je lahko uporaba kamnov in dekorativnih elementov, pobarvanih z luminescentno barvo in položenih vzdolž robov steze.

Osvetlitev stopnic

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za vrtno razsvetljavo 4
Najbolj spektakularno je stopnišče, na katerem je vsak korak poudarjen z osvetlitvijo. Prvič, ta tehnika bo dvig varnejša, drugič pa bo ustvarila svetel dekorativni element. Za dosego podobnega učinka uporabljajo enako običajne reflektorje in vse bolj priljubljene LED trakove in cev.

Garland razsvetljava

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za osvetlitev vrta 5

Izmerjena svetloba girlandov bo napolnila vrt, zasenčen v večerni mrak, z vzdušjem topline in prijetnosti. In čeprav se naprave te vrste lahko uporabljajo pri razsvetljavi skoraj katerega koli predmeta, se najbolj harmonično prilegajo oblikovanju teras, podeželskih kuhinj in drugih krajev za rekreacijo.

V zadnjih letih so bile še posebej priljubljene sončne girlande. Niso vedno tako svetle kot tiste, ki jih poganja elektrika, vendar imajo številne nedvomne prednosti. Prvič, ustvarjanje takšne osvetlitve ozadja prinaša manj težav: žic vam ni treba spustiti in jim zagotoviti zaščite pred zunanjimi vplivi. Drugič, ta sistem je popolnoma samostojen in ni odvisen od razpoložljivosti električne energije na mestu. In tretjič, sončne girlande lahko prihranijo na elektriki. Edina pomembna pomanjkljivost takih svetilk je, da jih je mogoče obesiti le v dobro osvetljenih prostorih..

Luč sveč

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za vrtno razsvetljavo 6

Mehka sveča bo všeč vsem, ki imajo radi vzdušje antike. Sveče lahko postavite tako v skupinah kot ločeno. Vendar ne pozabite, da lepota in razgledanost sveč skriva nevarnost. Odprti ogenj zahteva stalno spremljanje, zato ga uporabljajte v primerih, ko lahko zagotovite ustrezno raven požarne varnosti. Da preprečite požar, uporabite sveče kot vložek v steklenih in kositrnih lučkah.

Lučke za ribnike

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za vrtno razsvetljavo 7

Ribnik, harmonično vgrajen v zasnovo mesta, pritegne pogled sam. Če pa čez dan njegova lepota in edinstvenost pritegneta pozornost, potem z nastopom teme kompozicija izgubi svoj čar in preneha izstopati v splošnem ozadju. Da bi šarm kompozicije še naprej ugajal očesu tudi ob nastopu somraka, boste morali delati na njegovem svetlobnem okvirju. Klasična rešitev problema je postavitev luči po obodu ribnika. Če želite vso pozornost osredotočiti na površino rezervoarja, nato na obalo namestite reflektor, katerega svetloba bo usmerjena na vodno gladino. Z osvetlitvijo vodnega telesa od znotraj boste dosegli učinek lunarne poti, s sproščanjem lebdečih dekorativnih luči na njeni površini pa boste dosegli vzdušje pravljice in neresničnost dogajanja..

Nasveti za razsvetljavo

Naj bo svetloba! - 5 win-win idej za vrtno razsvetljavo 8

  • Pri ustvarjanju sistema za osvetlitev ozadja mora biti varnost vedno v ospredju. Zaključek komunikacij in namestitev razsvetljave je bolje zaupati strokovnjakom.
  • Presežek svetlobe škodi videzu vrta nič manj kot njegovo pomanjkanje.
  • Ko izbirate napeljave za svoj vrt, dajte prednost materialom, odpornim na neugodne vremenske razmere.
  • Da se vam pri urejanju osvetlitvenega sistema ni treba soočiti z dodatnimi stroški in nepremostljivimi težavami, natančno preučite vse nianse v fazi načrtovanja.  

Sodobne tehnologije omogočajo ustvarjanje resničnih mojstrovin oblikovalske umetnosti na osebni ploskvi. Pomembno vlogo pri tem igra osvetlitev. Kot vidite, je doseganje ravnovesja med učinkovitostjo in učinkovitostjo lažje, kot se zdi na prvi pogled.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti