Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 1

Rezervoar na parceli je moden element sodobnega krajinskega oblikovanja. Če pa zgradite in vzdržujete bazen - je precej drag in težaven, potem je za lastnika majhne parcele mogoče zgraditi majhen okrasni ribnik..

Ne bi smeli pričakovati, da boste naravni depresiji na posestvu lahko preprosto poplavili ali izkopali luknjo in jo napolnili z vodo. Najprej zato, ker voda naravno pušča v tleh. In njeni ostanki bodo namočili tla in oblikovali navadno umazano lužo. Zato se je za dosego želenega rezultata treba potruditi in vložiti nekaj sredstev v gradnjo dekorativnega rezervoarja in ribnika.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 2

Za gradnjo domačega ribnika najdete opis tehnologije na internetu, materiale za delo pa v skoraj vsaki trgovini s strojno opremo.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 3

Preden uredite dekorativni ribnik v državi, morate določiti njegov namen.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 4

Ali bo ribnik z vodnjakom in rastlinami ob bregovih preprosto okras zelene trate ali kraj, kjer se lahko velika družina spočije in preživi svoj prosti čas, bo od tega odvisno velikost rezervoarja, njegovi tehnični parametri, tehnologija polnjenja in izdelava.

Ribnik na vrtu je enostavno narediti sami

Dekorativni ribnik na vrtu je lahko majhen in plitv, saj je na njem najdragocenejša estetska privlačnost. Zato lahko njegova ureditev obsega le ustvarjanje zanesljive hidroizolacijske plasti, ki lahko zadrži maso vode v jami.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 5

Po izkopu zemlje in prihodnjem ribniku zagotovite želeno konfiguracijo in globino, je potrebno stene dobro strditi, predhodno jih ojačati s plastjo peska, namočenega z vodo.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 6

Za stiskanje zemlje lahko uporabite domači tamper iz obrezovanja hlodov, postavljenih na koncu. Ali pa uporabite težki ročni valj, ki ga uporabljajo cestni delavci.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 7Če je predvideno polaganje dovolj globokega vodnega telesa, v katerem se bodo hranile ribe, so njegove stene izdelane v obliki teras, ki se spuščajo na dno, da se prepreči propad. Tako zasnova postane bolj zanesljiva, ni nagnjena k plazovom. In na vodoravnih odsekih bo mogoče postaviti cvetlične lončke z rastlinami in okrasne predmete za okras ribnika.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 8

Kot hidroizolacijo lahko uporabite kateri koli vodoodporen material - plastično folijo, PVC tkanino, strešni material. Pomembno je, da se sčasoma in vlaga ta material ne poslabša.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 9

Sodobne tehnologije ponujajo zelo zanimivo različico tesnilne mase - poliuree. S to sestavo lahko naredite katero koli tkanino ali celo papir, neprepustni za vodo. Za varno izolacijo temeljne jame zadostuje tanek sloj..

Položite hidroizolacijske liste, morate poskrbeti, da se na mestih prekrivanja plasti poravnajo in tesno prilegajo drug drugemu. To zagotavlja, da se pod pritiskom vode nikamor ne premikajo in jo varno držijo..

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 10

Robovi filma, ki štrlijo čez stranice, so položeni in potreseni z zemljo, da se ne ovijejo in premikajo. V skladu z idejnim projektom je na njih mogoče položiti kamenje ali urediti alpski hrib na robu ribnika ali urediti lonce z rastlinami.

Plastična posoda - praktična in enostavna
Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 11

Proizvajalci velikih polietilenskih izdelkov ponujajo že pripravljene posode za bazene in ribnike. Prednosti velikih kad:

 • enostaven za prevoz-
 • pravkar nameščen-
 • prenesejo velike obremenitve-
 • dobro oprano in predelano-
 • prihajajo v različnih velikostih in oblikah.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 12

Za postavitev takšnega rezervoarja bo potrebna največja poravnava dna jame z njenim naknadnim zasejavanjem. V nasprotnem primeru lahko masa vode razbije material kopeli, ki ga je nato skoraj nemogoče obnoviti..

Vrzeli med robovi jame in zunanjimi stenami rezervoarja so prekriti s peskom in stisnjeni z uporabo loparjev in vode. Visokokakovostno polnjenje zagotavlja, da se pri polnjenju tekočina ne deformira strukture.

Ta različica okrasnega ribnika je najmanj zahtevna pri izdelavi in ​​vzdrževanju. Po izčrpavanju vode se dno in stene rezervoarja zelo enostavno očistijo blata in umazanije, trde strani pa ne bodo dopuščale, da bi se tla drobila..

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 13

Takšen ribnik lahko oblikujete kot naravni ribnik ali pa ga naredite za osrednji objekt območja piknika. Takšno mini jezero lahko uporabite tudi kot majhen varen bazen za otroke, saj je iz temne plastike, ki dobro akumulira sončno toploto.

Trud se bo v celoti izplačal

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 14

Ljubitelji trdnih in dolgoročnih rešitev bodo verjetno raje zgradili kapitalsko rezervoar. Trdna konstrukcija je zgrajena iz betona, ojačenega z ojačitvijo, ki lahko zadrži veliko vode in se lahko uporablja za različne namene:

 • kot bazen-
 • kot ribnik-
 • ustvariti sprostitveni kotiček na osebni parceli.

Vsekakor lahko dekorativni ribnik z lastnimi rokami zgradite v eni sezoni in brez zunanje pomoči. Pripravljena jama je ojačana z armiranim betonom. Če želite to narediti, je vzdolž njenega dna in poševnih sten položena ojačitev ali debela žica, prav tako razporejena v obliki teras. Lahko ga pritrdite z varjenjem ali preprosto privezovanje na križišču.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 15

Po pritrditvi končne konstrukcije s čepki se nanjo vlije betonska raztopina. Po izdelavi estriha ga morate pustiti, da se popolnoma strdi, po katerem je celotna površina bazena obdelana s tesnilno maso. Končna faza je oblikovanje strani.

Ribnik s slapom

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 16

Še posebej privlačna je tekoča voda. Da bi dosegli ta učinek v okrasnih rezervoarjih, je treba uporabiti posebno opremo, ki lahko zagotavlja gibanje vode. Lahko je:

 • fontane-
 • vodni mlini-
 • slapovi.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 17

Zanje se uporabljajo različne črpalke, opremljene s filtri, kar vam omogoča istočasno čiščenje vode. Izdelava okrasnega ribnika s slapom z lastnimi rokami je možna, če je na mestu višinska razlika. Dovolj je, da rezervoar razdelite na dva dela in na mestu njihovega zapiranja zgradite majhen jez.

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 18

Če relief nima naravnega naklona, ​​je mogoče urediti slap z uporabo dodatnih okrasnih predmetov - sklede, vaze, različne tematske kompozicije. Trg danes ponuja že pripravljene izdelke za oblikovanje ribnikov, izberete pa lahko možnost za skoraj vsak okus.

Servis rezervoarja

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 19

Tako da ribnik vedno ostane svež in ne postane grožnja zdravju prebivalcev posestva, ga je potrebno občasno očistiti - izprazniti vodo in posodo pospraviti. Ohraniti preglednost vode bodo pomagala posebna sredstva, ki zavirajo razvoj mikroflore. Prodajajo se v specializiranih trgovinah, so varne in okolju prijazne..

Dekorativni ribnik: naredite si lepoto in udobje 20

Za zimo je treba vodo iz dekorativnega ribnika izsušiti, če obstaja nevarnost, da bo popolnoma zmrznila. Ponavljajoče se stene je precej težko popraviti, porušena tesnost pa lahko rezervoar privede do popolne neuporabe.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti