Kako uporabiti kunčji gnoj kot gnojilo na vrtu in vrtu, pregledi

Vsi želijo jesti zdravo hrano. Kot veste, resnično zdrava hrana raste na naravno gnojenih zemljiščih. Zato se vrtnarji, ki razmišljajo o pravilnem hranjenju, sprašujejo: ali je mogoče in kako pravilno uporabiti kunčji gnoj kot gnojilo na svoji vrtni parceli? Podrobneje razmislimo, katere vrste kunčjih iztrebkov se uporabljajo, pa tudi, kdaj, kako pogosto in pod katerimi rastlinami vnesti za kompetentno krmljenje.

 • 2,3 dušik;
 • 1,9 fosforjeva kislina;
 • 1,5 kalija.

Prav tako njegova sestava vključuje naslednje elemente v sledeh: kobalt, železo, cink, mangan. Ta vrsta gnoja po vrednosti ni slabša od drugih. Nasprotno, zaradi enake vsebnosti hranil je skoraj očitna izbira vrtnarja. 100 kg gnojila zlahka nadomesti 3 kg superfosfata, 2,6 kg amonijevega sulfata in 1,3 kg 40-kalijeve soli. Prav tako posebna skrivnost, ki jo izločajo živali, prispeva k hitremu raztapljanju stelje v tleh..

Zaradi strukture prebavnega trakta zajca (prebavil), ki se razlikuje od preostalih živali, iztrebki živali ne vsebujejo skoraj plevela, glivičnih sporov, prebavljenih delcev hrane. To pomeni, da se leglo včasih uporablja kot gnojilo na vrtu brez kompostiranja..

Ena glavnih lastnosti gnoja, pridobljenega od kuncev, je sposobnost nenehnega gnojenja zemlje. Po 3-4 letih od začetka uporabe postanejo tudi enkrat ilovnata tla mehka, lahka, drobljiva.

Vendar pa je treba s kunčjim gnojem ravnati previdno, saj to vrsto legla imenujemo tako imenovano "vroče" gnojilo. To pomeni, da njegova sestava vsebuje veliko količino dušika, ki v primeru prevelikega odmerka spodbuja hitro rast rastlin z obilno rastjo vegetativne mase. Poleg tega rastlina ne bo tvorila reproduktivnih organov in plodov.

Katere vrste kunčjega gnoja se lahko uporabljajo kot gnojilo?

Zajec gnoj, ki se uporablja v obliki gnojila, je razdeljen na 4 vrste:

 1. Sveže.
 2. Sestavljeno.
 3. Suha.
 4. Humus (humus).

Vsak od njih ima svoje zahteve za uporabo. Da ne bi pokvarili pristajanja, morate upoštevati določena pravila.

Sveže

Ta vrsta se najmanj uporablja. Edino časovno obdobje, ko je na vrtu priporočljiva uporaba sveže vrste stelje, je pozna jesen po obiranju. Uvaja se jeseni, rahlo zatesnjen z grabljem, pomešan z mulčenjem, neposredno v tla. V zimskem času se bo gnoj zamrznil in začel razpadati, izgubi pa škodljive produkte, ki nastanejo med razpadom - amonijak in metan (prav zaradi teh snovi za sajenje ni mogoče uporabiti nobene količine svežega legla kuncev). Spomladi ga bo voda raztopila v sebi, nasičila tla s hranili in elementi v sledovih.

Svežega kunčjega gnoja ni mogoče vsako leto posipati na istem mestu. Morate si vzeti odmor od 2 do 3 let.

Spomladi in poleti pripravljajo tekoči preliv. 1-2 kg svežega zajčjega iztrebka se v 10-litrskem vedru vode raztopi in raztopi, občasno mešamo. Nastala tekočina se vnese v plitve žlebove ali jame 1,5 l / m2. Po tem so vdolbine pokrite z zemljo.

Gnoj za kompostiranje

Kompostiranje se najpogosteje začne z mešanjem živilskih odpadkov, slame, kravjega, ovčjega ali konjskega gnoja z zajcem. Potem ko se bodoči kompost prenese v temen prostor ali prekrije s ponjavo.Kopček se po 45 dneh strdi v kompostni jami. S to metodo lahko kompost položite spomladi in do začetka zime uporabite kunčji gnoj kot gnojilo na vrtu.

Če želite uporabljati kompost, ga morate raztresti po površini zemlje in ga izkopati. Tako se pozimi tla zrahljajo, obogatena s hranili.

Suha

Kunčji iztrebki so edina vrsta organskega gnojila, ki se uporablja suho. Za gnojila, pripravljena iz kunčjih iztrebkov, se glavna komponenta temeljito posuši pod soncem, nato zdrgne v prah in pomeša z zemljo. 3 kg zemlje predstavlja 1 žlico. l prah, ki ga nanesemo v enakomerni tanki plasti.

S pomočjo zdrobljenega suhega gnoja se pripravijo tudi tekoči koreninski prelivi za občutljive vrtne ali hišne rastline in rože. Če želite to narediti, nalijte čajno žličko praška na vsake 3 litre vode in vztrajajte 24 ur, občasno mešajte. Da prejeto tekočino vnesemo v vlažno zemljo na 2 l / m2.

Humus

Kunčji gnojni humus je razkrojen, ohlapen, enoten kup komposta, ki je podoben černozemu. Kakovosten humus je končni produkt predelave komposta s črvi, ki izboljšuje ohlapnost v kateri koli vrsti tal.

Humus se uporablja po spravilu, teden dni pred sajenjem zimskih pridelkov. Uporaba tega gnojila je enostavna. Če želite nahraniti tla, morate po kopanju tal raztresti humus na območju.

Pravila za gnojenje na vrtu
Poznavanje vseh pravil uporabe gnojil še ne pomeni, da zasaditve ni mogoče uničiti. Konec koncev različne rastline ne potrebujejo enakih pogojev hranjenja.

Pod drevesi in grmovjem

Če želite nahraniti sadno in jagodno drevje, morate izkopati utor globine 3 do 5 cm na razdalji 1 do 1,5 m od debla. Nato morate vdolbinico zalivati ​​s pričakovanjem, da vsako drevo potrebuje 10–12 litrov malte (za njegovo pripravo 1,5 kg gnoja pomešamo z 10–12 litrov vode in ga dolijemo 24 ur, občasno mešamo). Po vlivanju raztopine je treba utor zakopati..

Popolnoma enaka dejanja je treba storiti s posameznimi grmi (najbolje je grmovje vrtnic).

Za zelenjavne kulture

Pred sajenjem zelenjave morate vrt gnojiti z zajčjim gnojem po kateri koli od predhodno predlaganih metod. To bo povečalo produktivnost, odpornost proti boleznim. Posebno pozornost je treba posvetiti parceli za rastline, ki hitro izčrpavajo tla (zelje, zelena, kumare, krompir).

Pod jagodami in jagodami

Z vrhunskim oblačenjem morajo biti te jagode čim bolj previdne. Če boste prehranili jagode ali jagode (zlasti zgodaj spomladi), bo pridelek slab. Jagode bodo manjše po velikosti in količini, grm pa bo poškodoval. Pomembno je izbrati pravi čas za hranjenje. To bi se moralo zgoditi jeseni.

V prvem letu od sajenja grma naj bi se jeseni zgodilo njegovo zgodnje hranjenje. Tudi če je rastlina zelo mlada, se bo po obilnem sadju izčrpala. Uspešnost prihodnjega leta bo odvisna od pravilnosti in kakovosti prejšnjega hranjenja. Zimi bodo propadli pozimi, spomladi pa bodo postali bogati viri dušika..

Gnojilo je sestavljeno v sorazmerju: 2 kg / m2 zemlje. Po gnojenju na tleh ga izkopljemo. Priporočljivo je tudi gnojenje tal pred sajenjem grmovja za plodno prvo žetev. Za to se v vrtine doda humus in pomeša z zemljo.

V rastlinjakih

V rastlinjakih lahko rastline gojimo skoraj vse leto. Kunčje iztrebke gnojimo kot gnojilo pod vsemi vrstami zelenjave. Glede uporabnih lastnosti, kakovosti, stopnje rasti se na noben način ne bodo razlikovale od rastlin, gojenih z istimi gnojili zunaj rastlinjaka.

Pred sajenjem sadik je treba zemljo skrbno pripraviti - pomešati s humusom. Za kumare, paradižnik, buče, bučke so pravila podobna. Po vnosu gnojila s pomočjo žlebov se zemlja izkoplje in prekrije s filmom. Po dveh tednih morate posteljo spet izkopati in nato posaditi zelenjavo.

Značilnosti uporabe kunčjega gnoja

Za največji učinek se gnojilo vnese v tla po naslednjih pravilih:

 1. Rastlino je treba gnojiti le ob oblačnih dneh, da se prepreči prekomerno izhlapevanje vode in poveča koncentracija nastale raztopine.
 2. Če so tla suha, jih je treba najprej temeljito navlažiti, da se hranila prenesejo na veliko območje in da se prepreči izgorevanje koreninskega sistema.
 3. Pri zalivanju rastline z vodo ali gnojilom se je treba izogibati vlagi na listih in steblih.
 4. Vsebnik, v katerem je shranjena infuzijska raztopina, je treba zapreti s pokrovom z mrežo, da ne pride do neželenih semen znotraj.
 5. Treba je zaščititi leglo pred izsušitvijo. Seveda se posušen gnoj lahko uporablja za izdelavo tekočega preliva iz kunčjih iztrebkov, vendar ne smemo pozabiti, da suho gnojilo na pol izgubi svoje uporabne lastnosti.
 6. Jedi, v katere je vstavljen gnoj, morajo biti nekovinske. V nasprotnem primeru se lastnosti gnoja pod vplivom kovine spremenijo ali v celoti izginejo.

Skladiščenje gnoja

Zajec gnoj je bogat z elementi v sledovih, zato, da jih ne bi uničili, morate poznati pravila za shranjevanje gnojila:

 1. Kunčji gnoj ne prenaša previsoke temperature. Mnogi vrtnarji zmotno verjamejo, da bo uparjanje ali vrela voda ubila škodljive bakterije, saj dejansko ta postopek uniči in odstrani koristne snovi.
 2. Da se izognete izsušitvi, morate gnoj hraniti v temnem, vlažnem in hladnem (in ne hladnem) prostoru, da se izognete prekomernemu izhlapevanju vlage.
 3. Kakovost gnoja je odvisna od zdravja kuncev in kakovosti njihove hrane:
 • prehrana mora biti popolna in uravnotežena, vsebovati vse elemente v sledovih, ki so potrebni za žival. Le tako bo kakovost stelje visoka, pridelek pa večji;
 • gnoj je treba tudi pravilno nabrati. Da zajec ne bo zbolel, stelje ne bi smeli hraniti in se nabirati v kletki, ampak naj gre v posebne reže na dnu ali na palete, ločene od glavnega dela kletke z žarom.

Mnenja vrtnarji

Splošno mnenje vrtnarjev in vrtnarjev se spušča na dejstvo, da ta vrsta organske narave nima skoraj nobenih minusov, ampak le veliko pozitivnih lastnosti.

Svoje spletno mesto imam, lahko bi rekli, brez odpadkov, gojenje zelenjave in gojenje zajcev. Legla svojih hišnih ljubljenčkov uporabljam že dlje časa in samozavestno trdim, da pomaga ne le pri nabiranju več pridelkov, ampak tudi pri tem, da so tla mehkejša in bolj zračna.

Vendar sem se motil in svoje delo pokvaril s hranjenjem rastlin s svežimi zajčjimi iztrebki. Nisem si mislil, da je gnojenje zasaditev s svežim gnojem slaba ideja. Kot rezultat imam še vedno veliko mrtvih grmov in nič manj šibkih, zato bodite previdni, da ne naredim svojih napak.

Ko so jih gradili, se je izkazalo, da so pri naši vrtnici, višini človeka, vse glavne korenine poškodovane ali odsekane blizu samega grma. Mislila sem, da ne more preživeti. Ko pa je sadila in dvakrat oplodila zajčji gnoj, se je vrtnica zelo hitro obnovila in celo cvetela.


Gnojenje vrtne parcele z zajčjim gnojem je možno in zelo potrebno zaradi visoke koncentracije elementov v sledovih in hranilnih snovi v njem. Najpomembneje pri gnojenju s to vrsto legla je izbrati prave proporce, čas in narediti vse po pravilih.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti