16 Idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 1

Od tega, iz katerega materiala je izdelana vrtna pot, je odvisno ne samo videz primestnega območja, ampak tudi to, kako udobno se boste gibali po vrtu. Pogovorimo se o tem, kako narediti vrtno pot za poletno hišo z lastnimi rokami..

Vrtne poti se zaman ne imenujejo "arterije vrta": brez njih je preprosto nemogoče predstavljati sodobno urejeno poletno kočo. Ponujamo vam več možnosti urejanja skladb: navdihnite se in delujte!

Gramozne in prodnate poti

Definitiven plus take proge je relativna poceni namestitve. Poleg tega imajo ti materiali dobre lastnosti drenaže, kar bo koristilo samo vrtu. Vendar obstaja pomembna pomanjkljivost: sčasoma se bodo majhni kamenčki začeli premikati zunaj tira, če ne namestite obroba.

1. Gramoz

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 2

To je eden najbolj priljubljenih in preprostih načinov ureditve vrtne poti na vrtu. Gramoz je dostopen in enostaven za namestitev material. Poleg tega vam ni treba izkopati globokega jarka, dovolj je globina 15-20 cm, kopati dno bodoče poti, na njej položiti gline (ali velik prod) s peskom. Naslednji dan "posteljo" napolnite z vodo, ponovno posujte, nato pa jo napolnite z drobnim gramozom (plast 5-7 cm).

2. Gramoz in tlakovci

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 3

Običajno gramozno pot lahko okrepite in okrasite s tlakovci (tlakovci). Poudarek na robovih bo progo naredil bolj voluminozno in lepo. Da bi se tlakovci lepo držali, jo namestite na naslednji način: v pripravljeno posteljo nalijte tanko plast gramoza (3 cm), po robovih položite tlakovce, nato pa preostali del gramoza (približno 5 cm plast) poravnajte in poravnajte.

3. Gramoz in les

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 4

Še ena zanimiva rešitev za klasično gramozno stezo. Leseni "koraki" izgledajo še posebej primerno na kmečkem ali rustikalnem mestu (v prevodu iz latinskega rusticus pomeni "rustikalni"). Načelo namestitve je enako kot robnik: leseni tramovi so položeni na tanko plast gramoza, ostalo pa se izlije po. Ta proga je dobra možnost za neenakomerna območja.

4. Prodniki in kamenčki

16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 5

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 6

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 7

Prodniki - material, bolj dekorativen kot gramoz. Da bi skladba pri izbiri materiala izgledala spektakularno, se prepričajte, da je zastava drugačne barve od kamenčkov. Če želite narediti takšno pot, nalijte plast peska (3 cm) v pripravljen jarek (izkopan, prekrit z grobim gramozom in zatrpan), izravnajte, zavežite in namestite kamnite plošče v želenem vrstnem redu, nato pa prazen prostor zapolnite s kamenčki.

5. Mozaik kamenčkov in kamna

16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 8

16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 916 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 10

Morda ena najbolj dekorativnih možnosti za ureditev vrtne poti. S kamenčki in kamni različnih odtenkov in velikosti lahko ustvarite zelo izvirne vzorce. Takšna vrtna pot ne bo samo okrasila vrta, temveč ga bo obdarila z "karakterjem". Skicirajte vzorec na papir in izberite prave kamne. Za mozaike lahko uporabite tudi lomljene keramične ploščice..

Prodnata mozaika postavite rahlo nad zemljo ali na isti ravni, da se voda ne nabira na stezi. Nizka mesta kategorično niso primerna za mozaike, saj bo voda oprala kamenčke.

V jarek, globok 15–20 cm, nalijte velik gramoz ali gramoz, nato pa položite plast peščeno-cementne mešanice (5-7 cm). Zadnji sloj navlažite in na njem začrtajte konture prihodnjega mozaika. Od središča nadaljujte s postavitvijo slike s kamenčki in kamni. Reže napolnite s cementno mešanico, jo navlažite, nato pa mozaik očistite s čopičem in 2 dni pokrijte s filmom ali ponjavo. Odstranite pokrov in po potrebi dodajte cementno mešanico. Skladbo lahko uporabite v 1,5-2 tednih.

Naredite kamnito pot

Vrtne poti iz kamna ali tlakovcev so najprej estetsko prijetne. Drugič, takšna pot povzroča velike obremenitve in lahko traja zelo dolgo. Pomanjkljivost je, da bo kamnita vrtna pot draga (razen, če seveda nimate ponudbe balvanov na mestu). Še en “fad”: v jarku mora biti drenažna plast, sicer bo pot poplavljena.

1. Tlakovci (tlakovci)

16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 11

16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 12

16 idej, iz katerih si lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 13
16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 14

Vrtna pot iz tlakovanih plošč (tlakovcev) je odlična možnost za tiste, ki v ospredje postavljajo praktičnost in zanesljivost. Pot od tlakovanja plošč sploh ni "dolgočasna", kot se morda zdi na prvi pogled. Uporabite lahko ploščice različnih odtenkov, prav tako pa jih zložite po nestandardnem vzorcu: "jagodna kost", v obliki kroga, v vzorcu šahovnice itd. Mimogrede, tlakovce je mogoče izdelati z lastnimi rokami:

 • 16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 15

  Manj materialov se lahko primerja po trajnosti, trdnosti in hkrati dekorativnosti z naravnim kamnom. Če ste lastnik parcele z naklonom, potem je kamnito stopnišče na vrtu tisto, kar potrebujete. Vrt lahko okrasite s stopniščem z drugimi materiali:

 • 16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 16

  16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 17

  16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 18

  Odličen material za vrtne poti. Zaradi naravne oblike in barve se zastavni kamen (peščenjak) odlično ujema z zelenjem vrta. Takšne vrtne poti (glej fotografijo) izgledajo še posebej dobro v sončnih krajih primestnega območja.

  16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 19

  Eden najlažjih načinov, kako narediti vrtno pot v državi. Izkopljemo plitv jarek (kot pri prej omenjenih nasipnih poteh, na primer iz gramoza), na dno položimo mešanico gline in grobega gramoza, nato pa nalijemo pesek. Vsako plast je treba navlažiti in zatirati. Nato položite kamnite plošče v naključnem vrstnem redu, preostali prostor pa napolnite z materialom za mulčenje: žagovino, lubje iglavcev itd..

  16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 20

  Če želite poustvariti vzdušje starega vrta, naredite vrtno pot iz kaldrme. Če želite to narediti, boste potrebovali kar precej (odvisno od obsega steze) kamnov. Bolj ko se med seboj razlikujejo po barvi in ​​velikosti, tem bolje. Zlaganje kamnov se ne razlikuje od tlakovcev in drugih podobnih materialov: v pripravljen jarek se položi betonska mešanica, na katero so položeni kamni.

  Betonske gosenice

  Betonske vrtne poti so primerne tako za ljubitelje strogosti kot za vizionarje: pri delu s cementnimi mešanicami ste lahko kreativni. Poleg tega trdnosti betonske steze ni mogoče zanikati. In vendar siva barva tega materiala lahko ujame hrepenenje. Toda obstaja izhod: plošče je mogoče barvati z barvami!

  1. Betonske plošče

  16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 21

  16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 22

  Morda se bo za nekatere ljudi tir iz betonskih plošč zdel preveč siv ali strog. Da bi se izognili učinku "uradništva", naredite lepo mejo iz rdeče opeke za takšno pot ali obrobo iz gramoza ali kamenčkov. Načelo polaganja je enako kot pri zgornjih možnostih proge.

  2. Cement

  16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 23

  16 idej za lepo in praktično vrtno pot 24

  16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 25

  Tam je domišljija lahko obilica! Z iznajdljivostjo in uporabo različnih oblik šablon za cement lahko preprosto ustvarite izvirno vrtno pot v svoji poletni koči. O tem, kako to pravilno storiti, preberite naše gradivo na temo:

  16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 26

  16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 27

  Lesena vrtna pot izgleda odlično na katerem koli vrtu in osveži pogled na parcelo. Za izdelavo takšne poti lahko uporabite na primer deske iz lesenih palet, staro ograjo itd. Jarek je pripravljen na običajen način (glej zgoraj). Pred polaganjem desk ali tramov je treba les obdelati z antiseptikom in nanesti zaščitni premaz. Prosti prostor z gramozom, če želite.

  2. Leseni kosi

  16 idej, iz katerih lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 28

  Zelo lepa različica vrtne poti. Ko pobirate žage, bodite pozorni na njihovo obdelavo: vsako vrtanje je treba očistiti lubja in ga nasičiti z lanenim oljem - ti postopki bodo podaljšali življenjsko dobo vaše vrtne poti. Podrobni vodnik o izdelavi takšne skladbe preberite v našem gradivu:

  16 idej, iz katerih si lahko narediš čudovito in praktično vrtno pot 29

  Ko govorimo o vrtnih poteh z nizkimi stroški, si ne moremo pomagati, da bi se spomnili morda najlažjega načina. Če želite narediti travnato pot, vam ni treba izkopati jarka in pripraviti blazine za polaganje materiala. Dovolj je, da izkopljete nekaj plitvih kamnov ali kamnitih plošč, da označite pot in posadite majhne rastline.

  16 idej, iz katerih lahko naredite čudovito in praktično vrtno pot 30

  Če imate granitne obloge, jih uporabite za ustvarjanje čudovite vrtne poti za vrt. Pripravite jarek in „blazino“, kot je opisano zgoraj, in nato namestite robnike (lahko uporabite tlakovce ali majhne balvane). Nato vlijemo cementno mešanico in položimo granitne bloke v vrstice diagonalno (ali na kakršen koli drug način).

  DIY vrtne poti, ki niso kupljene v trgovini, niso le dober način za okrasitev vrta, ampak tudi razlog za ponos. O tem, kaj je še pomembno vedeti o gradnji poti, boste izvedeli v naših materialih:

  16 idej za lepo in praktično vrtno pot 3116 idej, iz katerih je mogoče narediti čudovito in praktično vrtno pot 32

  Naredite vrtne poti - kako in kaj je mogoče narediti

  Vse o tem, kako zgraditi praktično in lepo vrtno pot v državi.
  16 idej, iz katerih lahko naredite lepo in praktično vrtno pot 3316 idej, iz katerih je mogoče narediti lepo in praktično vrtno pot 34

  10 vprašanj o urejanju steze na vrtu

  Zbrali smo najpogostejša vprašanja o ustvarjanju vrtnih poti na spletnem mestu in odgovorili na njih v članku.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti