Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti?

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 1

Kupili ste bazen, vendar se nakupa niste veselili dolgo: voda v njem je hitro postala zelena. Takoj se je pojavilo veliko vprašanj. Zakaj voda v bazenu postane zelena? Kaj bo pomagalo pri cvetenju vode? Kako očistiti?

Kaj bi lahko bilo boljše kot potopiti se v hladno vodo bazena v vročem poletnem dnevu? Še posebej, če je prozorna in nebesno modra. Če pa želite to doseči, morate trdo delati.

 • Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 2

  Najprej bomo poskušali obravnavati vzroke tega neprijetnega pojava. Takoj želimo povedati, da se s to težavo srečujejo tudi lastniki notranjih bazenov. Vendar za ulične ribnike to ni samo težava, temveč celotna katastrofa. Zakaj torej cveti voda v bazenu? Mimogrede, prav tako - cvetoče - se pravilno imenuje ozelenitev vode.

  Razlog, da voda v bazenu postane zelena, je aktivna distribucija alg. Prav oni spreminjajo barvo vode iz modre v zeleno. Kaj lahko povzroči hitro rast alg?

 • Sonce in voda sta idealno okolje za razvoj teh mikroorganizmov. Imajo neverjetno sposobnost preživetja (alge so najstarejši kopenski mikroorganizmi) in se množijo (spore se hitro prevažajo z vodo in poplavijo velika območja). V topli vodi so ti procesi veliko bolj aktivni. Še hitreje bo vaš bazen cvetel, če črpate vodo iz naravnega vira: reke, jezera ali vodnjaka.
 • Različne organske smeti. Lahko so tako listi, ki so padli v bazen, in tisto, kar je človek "prinesel" v vodno telo: znoj, deli povrhnjice, lasje itd..
 • Odsotnost filtra ali neprimernost: moč filtra se ne ujema z volumnom bazena. In stoječa, brez gibanja se voda, kot vsi vedo, sčasoma spremeni v močvirje. Razmnožene alge lahko celo zamašijo črpalko.
 • Zanemarjanje dezinfekcije. Mnogi se tako bojijo "kemije", da raje brez nje. Ampak zaman! Prvič, niso vse kemikalije tako agresivne, da človeku povzročajo škodo. In drugič, pri čiščenju bazena ne morete brez njih.
 • Moteno kislinsko-bazno ravnovesje. PH v telesu vode naj bo med 7,0 in 7,4. Ob odstopanju od teh kazalnikov se učinkovitost dezinfekcijskih sredstev zmanjša, zato se ne morejo spoprijeti z uničenjem patogenov cvetoče vode.
 • Če ne boste sprejeli nobenih ukrepov, potem bo po "napačni" barvi ribnik enak vonj. Vendar se zgodi, da je voda zelena ali rjava, vonja ali motnosti pa ni. To je pokazatelj, da je v bazenu presežena raven železa. Tudi to se je treba boriti..

Rast mikroorganizmov v vašem bazenu lahko nakazuje ne samo zelena voda, ampak tudi sluz na stenah bazena, pa tudi pena na njegovi površini.

Kako preprečiti, da bi voda cvetela?

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 3Ali je mogoče zagotoviti, da voda v bazenu ne cveti? Da, lahko, če poskrbite za preventivo.

 1. Osnova katerega koli bazena je filter. Nenehno kroženje in čiščenje vode vas bo rešilo potrebe, da bazen ne bo cvetel alg. Ko kupujete filter, bodite pozorni na njegovo moč. Prihranki pri tej zadevi bodo privedli do nezadostne filtracije in posledično do rasti mikroorganizmov. Ne pozabite redno čistiti filtra..
 2. Spremljajte svoj pH. Povišan pH - alkalno okolje - bo povzročilo hitro razmnoževanje bakterij in težave z dezinfekcijo. Zmanjšano - kislo okolje - negativno vpliva na opremo in bazen. Merjenje priporočamo približno enkrat na teden. Če opazite odstopanje od normalnih vrednosti, jih morate prilagoditi.
 3. Za zdravljenje bazena uporabite klor. Algacidi bodo pomagali povečati njegovo produktivnost. Algacidi so zdravila, ki so namenjena boju proti algam. Skupaj bo ta "duet" učinkovito izvedel sanitarno obdelavo bazena in vas rešil pred težavami.
 4. Redno mehansko očistite bazen. Z rokami, mrežo ali vakuumom odstranite vse odpadke. Za čiščenje sten bazena lahko uporabite tudi krtačo. Bodite previdni, saj grobi materiali lahko škodijo ohišju bazena..

Mnogi verjamejo, da bo tenda lahko zaščitila bazen pred cvetenjem. Na žalost je zmožen zaščititi vodo le pred velikimi naplavinami: listjem, vejami, travo itd. In ne bo preprečil vnosa mikroskopskih sporov alg.

Kako očistiti bazensko vodo?

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 4

Kaj storiti, če ste zamudili trenutek in voda v vašem bazenu še vedno cveti? Bodite potrpežljivi in ​​izvedite potrebne dejavnosti.

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 5

 • Najučinkovitejši način je, da vodo iz bazena popolnoma izlijete. Ko to storite, vzemite krtačo in izvedite spomladansko čiščenje ribnika. S čistilnimi sredstvi temeljito očistite celotno površino vseh onesnaževalcev in posušite bazen na soncu.
 • Ko je posoda za bazen očiščena umazanije in mikroorganizmov, jo napolnite z vodo. Poskusite uporabljati samo filtrirano vodo. To bo pomagalo obvladati težavo s cvetenjem..
 • V prihodnosti upoštevajte vsa pravila, da preprečite širjenje alg.In kaj, če ni vode za odtekanje? Na primer, bazen je zelo velik, za napolnitev pa bo potrebno ogromno vode - užitek ni poceni. V tem primeru pojdite naravnost v boj:

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 6

 • Najprej preverite svoj pH. Po potrebi jo popravite..
 • Vodo razkužite s klorovimi pripravki in algaecidi. Te snovi bodo ubile alge in očistile vodo..
 • Ne pozabite na obvezno uporabo filtra. Čez dan filtrirajte vodo.
 • Zbirajte mrtve alge. Najlažji način za to je podvodni sesalnik. Uporablja se lahko brez odvajanja vode..

Narodni načini za boj proti cvetenju vode v bazenu

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 7

Kako uporabljati modri vitriol za bazen?

Nekateri namesto algaecidov uporabljajo bakreni sulfat (bakrov sulfat). Bakrov sulfat je strup, ki lahko povzroči zastrupitev. Zaradi tega ga je treba uporabljati zelo previdno..

V tistih bazenih, kjer plavajo otroci, je prepovedano dodajanje bakrovega sulfata v vodo.

Za boj proti algam in glivam vzemite 0,9 g bakrovega sulfata. Če želite povečati njegovo učinkovitost, dodajte 2,7 g navadne namizne soli. Obe snovi razredčimo v majhni količini vode. Dobljeno raztopino dodajte v bazen..

Kako uporabiti perhidrol za razkuževanje bazena?

Perhidrol je dobro znan vodikov peroksid, vendar le z višjo koncentracijo - 37. Tretji vodikov peroksid, ki se prodaja v lekarnah, ni primeren za razkuževanje vode.

Če cvetenje vode ni preveliko, potem bo dovolj, da v 1 kubičnem metru razredčite 600 ml perhidrola in dobljeno raztopino dodate v bazen. Pri hudi kontaminaciji je treba odmerek peroksida povečati na 1000-1400 ml. Pri razkuževanju vode s perhidrolom ne pozabite vklopiti filtra. Pomagal bo odstraniti usedlino, ki se bo oblikovala po smrti bakterij.

Pri delu s perhidrolom bodite zelo previdni. Visoko koncentrirana vodna raztopina vodikovega peroksida.

Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 8

Takoj po nanosu perhidrola se lahko zdi, da je voda postala še bolj umazana. Brez skrbi, čez nekaj časa se bo očistilo in postalo kristalno čisto.

Če vedno spremljate čistost vode v bazenu in upoštevate preventivne ukrepe, vas bo vaš bazen vso sezono privabljal s čisto modro vodo.

 • Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 9Zakaj voda v zunanjem bazenu postane zelena in kako to preprečiti? 10

  10 najpomembnejših vprašanj o ribniku na mestu

  Sanjate o majhnem ribniku v državi, a ne veste, kje začeti? Pomagali vam bomo pri krmarjenju po tej temi.!
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti