Hyacinth v loncu je zbledel: kaj storiti naprej?

Do praznika 8. marca se ljubljene ženske pogosto predstavljajo z rožami v loncih: tulipani, narcisi, hijacinti. Lepo je prejeti takšno darilo: cvetovi v tleh veselo cvetijo veliko dlje kot rezano cvetje. A naravna pravilnost je taka, da se vsako cvetenje prej ali slej konča. In potem se postavlja vprašanje: kaj storiti s žarnicami, ali jih je mogoče rešiti?

Na primer, v Evropi čebulice cvetov, ki so jih destilirali, neusmiljeno vržejo - tam veljajo za enkratno uporabo. Toda v rokah skrbnih ruskih žensk lahko ponovno cvetijo, glavna stvar je zagotoviti rastlinam ustrezno nego, da vse naredijo prav. Torej so hijacinti zbledeli, kaj sledi? Dali jim bomo drugo življenje!

 1. Osebna izkušnja: Kako NE! Učenje iz napak.
 2. Korak za korakom: Kaj storiti z lončkom hijacinta po cvetenju?
 3. Hyacinth je zbledel in kaj sledi? Poletna shramba čebulnic.
 4. Sajenje čebulnic jeseni v tla.
 5. Bo hijacint spet zacvetel?

Hyacinth v loncu je zbledel: kaj storiti naprej? 1

Osebna izkušnja: Kako NE!

Pred nekaj leti sem mami, sestri in ljubljenemu dal hijacinte v loncu. Hijacinti so zbledeli in mi, vaščani, niti enkrat nismo dvomili v pravilnost naših ukrepov - čebulice posadimo v odprto tla, neposredno na vrtno posteljo. Tam so žarnice sedele vse poletje, vso jesen in celo zimo. Spomladi na istem mestu jih nismo našli. Preprosto so gnili!

Potem po hitrem iskanju odgovorov na vsako vprašanje na internetu nismo pohiteli in nismo imeli pri roki potrebne literature. A bili smo na pravi poti ... Po cvetenju smo na vrt posadili čebulnice - tako je. Toda poleti, ko so čebulnice šle skozi zorenje v zemljo, jih je bilo treba izkopati in odložiti za skladiščenje do jesenske sajenja.

In zdaj o tem, kako to storiti.Če obstaja želja, je vredno poskusiti z roko, še posebej, ker je še vedno pozitivna izkušnja. Našemu sosedu je uspelo rešiti žarnice. S pravilno nego njeni hijacinti cvetijo še dlje - iz leta v leto.

Hyacinth je zbledel, a življenje gre naprej!

Je živ in zelo pogosto otroci celo odraščajo v loncu poleg njih. No, kako lahko to vržete? Da bi ohranili hijacinte, ki je bil destiliran, morate zanj še naprej skrbeti! To je najpomembnejše pravilo! Obdobje cvetenja je treba nujno nadomestiti z obdobjem miru, vendar mora biti prehod med njimi postopen.

Korak za korakom skrbite za zbledeli hijacinte:(metoda številka 1 je najlažja)

 1. Po tem, ko je hijacint zbledel, je treba pedun razrezati (vendar ne prekratek, pustite 10-15 cm). Listi odhajajo.
 2. Zdaj morate postopoma zmanjšati zalivanje. Zalivanje zbledelega hijacinta zalivamo samo, ko se zemlja izsuši, ne tako obilno kot med cvetenjem, ampak od primera do primera..
 3. Postopoma bodo listi porumenili, do sredine maja pa je treba zalivanje popolnoma ustaviti in počakati, da se listi popolnoma posušijo.
 4. Listi so se posušili - odrežemo jih in izvlečemo čebulice. Žarnico je treba skrbno odstraniti iz lonca, jo očistiti iz zemlje, odrezati suhe liste.
 5. Nato morate žarnico rahlo posušiti v temni, topli, prezračevani sobi pri temperaturi od + 18 do +22 stopinj. In shranite v takšnih pogojih do jeseni sajenja. Kartonska škatla ali škatla je kot nalašč za shranjevanje, nikakor pa vrečka.

Pred sušenjem lahko žarnice jedkamo v raztopini kalijevega permanganata ali "Maxim". Žarnice lahko hranite doma. Hijacinte ne shranjujemo v hladilniku. Sadijo jih v odprto tla konec septembra - v začetku oktobra. Pred zmrzali bodo čebulice v tleh imele čas, da se ukoreninijo. Spomladi takšni hijacinti morda ne bodo cveteli, ampak le naslednje leto..

Metoda številka 2:

(rečemo mu "bolj zmedeno")

 1. Del peclja z vejnimi cvetovi obrezan. Ne režite prekratko, pustite 10-15 centimetrov. Listi odhajajo! Na YouTubu sem v enem od videoposnetkov dobil nasvet, kako obrezati hijacintove liste takoj po cvetenju, medtem ko so še zeleni. To je groba napaka! Listi naj se naravno posušijo. Prehod hijacinta v fazo počitka mora biti postopen. Listi še vedno potrebujejo bledega hijacinta, da neguje čebulico. Z odvzemom rastline listov odvzamemo čebulico hrane in ta se ne bo mogla pripraviti na največji čas počitka.
 2. Torej, pecelj je bil rezan, listi so ostali. Zdaj skupaj z zemeljsko grudo rastlino pretovorimo v večji lonec, da se čebulice razvijejo same in rastejo otroci. Zasnovan tako, da koreninski vrat ni poglobljen. Zakaj hyacinth potrebuje prostoren lonec? Dejstvo je, da se prisilno cvetje prodaja v zelo majhnih lončkih in tam praktično ni zemlje. Toda naša naloga je, da hijacinta počasi vstopi v stanje mirovanja, razvije žarnico, zaloge hranilnih snovi pred dolgimi poletnimi počitnicami.
 3. Presajena rastlina se bo bolje počutila na hladnem in svetlem mestu. Zalivanje hijacinta po cvetenju mora biti zmerno. Nekateri vrtnarji trdijo, da je bolje to storiti v paleti. In nekaj časa po presaditvi lahko nahranite šibko raztopino kompleksnega gnojila.
 4. Potem sta dva načina: bodisi hijacinta hranijo doma v loncu, bodisi ga maja prenesejo na odprto tla na vrtu - za nadaljnjo pripravo na počitek.
 5. Ko se listi venejo, se zalivanje postopoma zmanjšuje in nato popolnoma ustavi. Listi se sčasoma popolnoma posušijo - nato se čebulica odstrani iz zemlje, olupimo, posušimo in pošljemo na skladiščenje do jeseni, do pozimi sajenja v zemljo.
 6. Žarnice hijacinta shranite v kartonsko škatlo na suhem, temnem in dobro prezračenem mestu (na primer pod posteljo). Rok uporabnosti: 2,5 - 3 mesece. Tako traja čas počitka hijacinta..
 7. Hijacinte posadimo na posteljo jeseni, septembra ali v začetku oktobra. Čebulica naj se ukorenini, ne sme pa nabirati zelene mase, zato ne pospešite z sajenjem.Ta metoda, kaj in kako narediti, je bila podrobno opisana in zelo dostopna v eni od številk revije Mid Gardener:

Hyacinth v loncu je zbledel: kaj storiti naprej? 2

Jesenski pristanek

Cvetlično posteljo pripravimo vnaprej, čez mesec ali dva. Tla so dobro izkopana do globine 20-30 cm, saj gredo korenine teh rastlin globoko. Ugodno vpliva na cvetenje vnos komposta ali gnilega gnoja v tla za kopanje (vendar najpozneje mesec dni pred sajenjem). Tla lahko tudi napolnite z jesenskim kompleksnim gnojilom..

V osrednji Rusiji hijacinte svetujemo, da posadite v prvem desetletju oktobra. Z zgodnjo sajenjem, še posebej, če lahko tople jesenske hijacinte začnejo rasti in umreti od zmrzali. In 2-3 tedne pred zmrzaljo čebulice le imajo čas, da se ukoreninijo, vendar ne kalijo. Za to se šteje, da je optimalno pristajalno obdobje konec septembra - začetek oktobra.

Jeseni so praviloma septembra čebulice posajene v tleh do globine 1,5 - 2 cm. Na splošno velja, da je globina sajenja čebulnice odvisna od premera. Veliki primerki so zakopani za 18-20 cm, če jih merimo od spodaj. Na glinenih tleh naj bo pristanek manjši. Na dno luknje lahko nalijete 2 cm plast peska, hijacinte, kot je všeč.

Čebulice se spustijo v luknjo od spodaj navzdol, jih potresemo z zemljo na približno polovici čebulice in nato z zemljo.

Bo cvetel hijacinta?

Tisti, ki raje vržejo čebulice, ki so bile destilirane, imajo delno prav. V loncih nas pogosto prodajajo nizozemski hijacinti, za njih je značilna slaba zimska odpornost. In če naslednje leto ne bo cvetenja - verjetno je čebulica umrla.

Vendar ne hitite, da se razburite. Številne izkušnje vrtnarjev amaterjev (enake kot vi in ​​jaz) so uspele doseči cvetenje čebulic, ki so bile destilirane! Samo zelo pogosto (in najverjetneje) - še ni čas. Destilacija je velik stres za rastlino. Običajno naslednje leto rastlina počiva, nabere moč in zacveti le dve leti po iztrebljanju (torej skozi pomlad).

Zakaj kopati hijacinte? Ali je obvezna?

Če je sorta nezahtevna in ljubiteljski vrtnarji to potrjujejo tudi z dolgoletno prakso, lahko brez kopanja. Toda po vseh pravilih:

 • Prvič, hijacinte lahko vrnete na prvotno mesto sajenja šele po 5 letih, posadite jih v drugih krajih cvetličnega vrta.
 • Drugič, da tvorijo močan kalček prihodnjega novega peduna, hijacinte potrebujejo toploto. Temperatura v tleh je nižja kot v zaprtih prostorih. Poleg tega, če je bilo poletje mokro, lahko žarnice gnijejo. In še nekaj: tudi v ugodnih vremenskih razmerah hijacinti, ki so preživeli poletje v tleh, zacvetijo naslednje leto precej šibkeje..

Hijacinte lahko izkopljete šele po:

 • Zbledeli so,
 • Listi so odmrli, njihovi vršički pa suhi.
 • Prišel je junij - začetek julija.

Torej je ohranitev žarnic, ki silijo hijacinte, možna, če je vse opravljeno pravilno. Vendar boste morali pogledati nekoliko bolj pazljivo kot običajno. Skrbimo za hijacinta v loncu, umetno mu razširimo ne samo rastno dobo, temveč tudi njegovo prihodnje življenje.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti