10 Vprašanj o ureditvi vrtne poti

10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 1

Lepo urejena pot oplemeniti območje in mu da dodelan videz. Zato je tako pomembno, da na vrtu ne puščate neasfaltiranih poti, temveč ustvarite mrežo urejenih in priročno lociranih poti..

Ste se naveličali delati poti na svojem vrtu? Morda je čas, da narišemo zaplet s trdnimi potmi? Povemo vam, kaj morate vedeti, preden se lotite poslovanja..

1. Koliko poti naj bo na vrtu?

Vse je odvisno od velikosti spletnega mesta in njegove postavitve. Da bi pravilno uredili poti na vrtu, je vredno najprej na papir narisati načrt osebnega območja in nato na njem označiti pot: omogočiti bi morali dostop do najbolj dostopnih kotičkov vrta.

10 Vprašanja o ureditvi vrtne poti 2

Običajno je na mestu postavljena ena široka glavna cesta, od koder se odcepijo poti. Glavna pot naj sledi poti, ki jo najpogosteje sledite. Število majhnih skladb ni pomembno. Glavna stvar je, da jih pravilno uredite na vrtu, tako da bodo pomagali priti do mest, ki jih potrebujete na spletnem mestu.

10 Vprašanja o ureditvi vrtne poti 3

2. Iz katerega materiala narediti skladbo?

Trdi premaziNajpogosteje se uporablja glavna cesta, ki vodi od verande do izstopa z ozemlja, kar pomeni, da lahko postane neuporabna hitreje kot druge. Zato je za njegovo ureditev priporočljivo izbrati trajne materiale: kamen (naravni ali umetni), opeko, tlakovce ali monolitni beton.

10 Vprašanja o ureditvi vrtne poti 4

4. Zakaj je geotekstil postavljen na progo?

Ta material je položen na dnu jarka (bodoča pešpot) med plastmi peska in gramoza. Potreben je za zaščito proge pred zdrsom. Material je dober, ker ne razpade in ga ne prekriva plesen ali gliva, saj je sestavljen iz polimernih vlaken. Prav tako rastlinske korenine ne morejo prebiti geotekstilne mreže.

10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 5

5. Kaj narediti v razsutem stanju?

Za ustvarjanje nasipne poti so primerni grobi pesek, kamniti sekanci, prodniki in celo les. Glavna prednost teh materialov je njihova enostavna uporaba. Imajo pa tudi minus: sčasoma jih "odpihne" veter, zato občasno morate narediti še dodatno polnjenje. Kar zadeva lubje in lesne sekance, je treba pred uporabo teh materialov dodatno obdelati s posebno sestavo proti propadanju.
10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 6

6. Kako položiti razsuti premaz?

Razsuti premaz je položen v plasteh, od katerih je vsak stisnjen z valjčkom ali vibrirajočo ploščo. Toda pred tem morate izkopati jarek in na dno položiti plast mešanice gramoza in gline, debeline približno 10 cm, in na vrh naliti isto plast peska. Priporočljivo je, da razsuti material položite na dele in vsako plast navlažite z vodo, tako da se bolje stisnejo. Ni vam treba vlažiti samo prevleke materialov za mulčenje. Zgornja plast mora biti sestavljena iz najmanjših frakcij. Izravnana je z grablje.

10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 7

7. Ali je vredno narediti gozdne gosenice?

Lesena pot ni preveč trpežna, vendar je to nestandardna možnost. Od minusov lahko imenujemo dejstvo, da je drevo podvrženo gnitju in med dežjem postane spolzko. Po drugi strani je zelo lepo hoditi po takšnem premazu, dobro izgleda med travo ali kamenjem in pomaga ustvariti naraven slog na mestu. Zato se vsak poletni prebivalec sam odloči, ali bo iz tega materiala postavil vrtno pot..

Če se odločite, da je lesena sprehajalna pot ravno tisto, kar potrebujete, si zapomnite nekaj pravil za ureditev takšne poti. Podnožje lesenega hodnika je treba položiti v več plasti peska, nato plast gramoza ali gramoza. Povrhu te talne obloge lahko položite lesene žage, konopljo, deske in celo poseben vrtni parket.

10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 8

 • 10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 9

 • 10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 10

  10. Kako narediti progo privlačno?

  Poti okrasite z rastlinami. Obstaja več načinov za to. Če je vaša pot sestavljena iz ločenih "otoških" elementov, lahko sejete travo okoli njih.

  10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 11

  Celotno pot bo okrašena z rožami ali grmičevjem, ki jih je mogoče posaditi ob njej. V tako lepem "okvirju" bodo poti na ozemlju domačije poprle nov videz, samo mesto pa bo videti bolj elegantno.

  10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 12

  10 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 1310 Vprašanja o urejanju steze na vrtu 14

  6 skrivnosti čudovite vrtne poti

  Zavit, osamljen, privlačen - pot na vrtu mora biti preprosto lepa!

Zdaj že veste nekaj o ustvarjanju vrtnih poti, kar pomeni, da si že lahko predstavljate, kaj točno želite videti na svoji spletni strani. Če ne, preberite članek Vrtne poti z lastnimi rokami: 9 izvirnih idej, ki vam bodo pomagale razumeti prednosti in slabosti različnih materialov za poti in vas navdihnil za ustvarjanje lastnih "arterij" spletnega mesta.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti