Kako mleti korenje in peso

Kako mleti korenje in peso 1

Vedno več vrtnarjev prakticira muljenje postelj z jagodičnimi in zelenjavnimi pridelki s slamo, lutrasilom, suho travo, šoto itd. Mnogi se zanimajo, kako mleti korenje in peso - organske ali anorganske materiale za zaščito pred plevelom in izboljšanje kakovosti tal. Razmislite o najbolj priljubljenih možnostih mulčenja, njihovih prednostih in slabostih, da lahko pridelate odličen pridelek sladkih koreninskih pridelkov.

Vrste mulčenja za korenje in peso

Mulč ščiti zasaditve pred pregrevanjem, plevelom in izsušitvijo zemlje, reši vrtnarje pred napornim delom, ki je povezano s pogostim zalivanjem, plevenjem in razrahljanjem. Če uniči, postane dodaten preliv za sadike korenja in pese. Če korenje posejemo pred zimo, mulčenje ščiti grebene pred močno zmrzovanjem in vetrom.

Ekološki mulč

Organsko mulčenje vključuje uporabo naslednjih materialov:


 • Plevela trava. Uporabljamo travo, ki ni oblikovala semen, potem ko jo temeljito posušimo. Če semena pustimo na suhih rastlinah, lahko kalijo, zato izkušenim vrtnarjem ne priporočamo, da izberejo to možnost.
 • Listi drevesa. Za mulčenje so primerni le majhni listi: hitreje gnijo in ne ovirajo prodiranja zraka v tla, do korenin.

V idealnem primeru lahko listje uporabljamo kot dodatek kompostu: zemljo naredi bolj ohlapno in strukturirano.

 • Kompost. Odlično sredstvo za mulčenje iz gnile organske rastline: ne samo da ščiti rastline pred plevelom in izgubo vlage, temveč postelje z okusom tudi aromatizira. Kompost se položi na greben korenčke in pese s plastjo, ki ne presega 8 cm.
 • Pokošena trava. Nanaša se v surovi in ​​suhi obliki. Surova trava obogati tla z dušikom in drugimi dragocenimi elementi, izboljša strukturo tal.


Priporočljivo je mešati travo z majhnim listjem dreves in položiti v sloju, ki ni debelejši od 3 cm, sicer bo korenje in pes zgorelo, ko se mulč pregreje..

 • Koprive. Narezani listi in stebla koprive oskrbujejo rastline z dušikom in drugimi potrebnimi snovmi ter ščitijo pridelke pred različnimi boleznimi.
 • Gnili gnoj. Kako muliti korenje in peso, če morate dobiti zaščito pred izsušitvijo in gnojiti zasaditve hkrati? Gnili gnoj - izboljšuje rodovitnost tal in kakovost koreninskih pridelkov, dobro ohranja vlago in "diha".
 • Slama. Uporablja se le redko v 8–9 cm plasti na večplastnih časopisih. Slama praktično ne daje rastlinam dodatne napolnitve. Če ga pustite jeseni in pozimi, se polži in miši lahko začnejo. Zamaši vrt bolj kot koristi.

Ne sme se uporabljati za mulčenje korenja in šote: primeren je za pridelke, ki rastejo na kislih tleh.

Kako mleti korenje in peso 2
Ekološki korenčkov mulč

Anorganski mulč

V nasprotju z organskim mulčenjem anorganski materiali korenini in pesa ne oskrbujejo s hranili. Namenjeni so zaščiti nasadov pred plevelom in ohranjanju drobljivosti in vlažnosti zemlje..
Vrtnarji običajno uporabljajo naslednje možnosti mulčenja:

 • Filmski material. Zgodi se v rdeči, beli in črni barvi, pa tudi s črnim dnom in belim vrhom. Razširijo jo po gredicah, naredijo luknje za setev in sejejo korenje, peso ali druge vrtne kulture. Film zadržuje vlago, ohranja ohlapno zemljo, pomaga pri absorpciji gnojil v celoti in ščiti pred plevelom.

Odločite se, kateri film boste izbrali: rdeča različica bolje odganja škodljivce, črno-bela ščiti pred plevelom.

 • Pokrivni material. Sem spadajo zaklonišča, kot so lutrasil, spanbond ali agrospan. Izdelani so iz netkanih materialov, odpornih proti obrabi, različnih gostot, dihajočih, okolju prijaznih in prepustnih za vlago..
Kako mleti korenje in peso 3
Anorganski korenčkov mulč

Materiali pomagajo pospešiti rast mladih sadik, ustvarjajo ugodno okolje.

Najboljši med pokrivnimi materiali je priznan agrospan, ki združuje vse prednosti drugih analogov. Edina pomanjkljivost so visoki stroški..

 • Karton. Najcenejše orodje za mulčenje postelj, odlično zavira rast plevela in zadrži vlago. Položen je v enem sloju, ob robovih pritisne z zemljo ali kamenjem, da ga ne bi odnesel veter.

Nekateri poletni prebivalci mletijo korenje in peso z mešanico, kar omogoča, da svetloba in zrak dobro prehajata. Čeprav dolgo časa ne zadržuje vlage, lahko postelje zalivate po njej: zaščitila bo tla pred zbijanjem in skorjo.

Značilnosti mulčenja korenja in pese

Kako mleti korenje in peso, zdaj je jasno, še moramo ugotoviti, kdaj je to storjeno in katere napake se je treba izogibati.

Kdaj muliti posteljice iz korenja in pese? Polaganje mulčenja se opravi, ko rastline dosežejo 15 cm, korenine pa - debelino malega prsta.

Kako mleti korenje in peso 4
Značilnosti mulčenja korenja

Napake pri mulčenju pese in korenja

 • Ramming Mulch. Pri stiskanju materiala za mulčenje zrak ne prehaja dobro v tla, zemlja postane kisla, plesen. To še posebej velja za slamo in druge organske snovi.
 • Nepravilno izbrani mulč. Korenje ne prenaša mulčenja, ki zakisajo tla. Zanj ne bi smeli izbrati na primer prozornega filma: prispeva k obilni rasti plevela in vodi do pregrevanja korenčkovih korenin. Iz istega razloga se ne sme uporabljati svežega gnoja in žagovine..
 • Prekomerna debelina sloja mulčenja. Preveč debele plasti mulčenja vodijo v smrt sadik korenja.

Pomembno: tla pred mulčenjem se morajo dobro segreti, sicer bodo rastline hladne in odmrle.

Zdaj je jasno, kako mleti korenje in peso, katere lastnosti so organske in anorganske mulče in katere napake se je treba izogibati pri polaganju. Ko so pravilno izbrani in položeni mulci, se vrtnarji rešijo pred pogostim zalivanjem, plevenjem in razrahljanjem ter dobijo spodobne pridelke pese in korenja..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti