Jesensko mulčenje tal na vrtu

Jesensko muljenje tal na vrtu 1

Tla pod rastlinami se meljejo ne samo spomladi in poleti, temveč tudi jeseni. Toploljubne in nestabilne do zmrzalnih pridelkov je treba pokriti pred nastopom hladnega vremena. Do pomladi mulč nabira vlago, gni in ne moti segrevanja tal. Zakaj bi jeseni pokrivali rastline?Za zaščito pred zmrzaljo se tla pozno jeseni prekrijejo z mulčenjem. V tem času se zgornja plast zemlje zamrzne, vendar ne veliko. To se naredi, da ne bi pritegnili glodalcev - nepravočasno izolirana tla bodo zanje odlično mesto.

Prednosti jesenskega mulčenja tal

 1. Vlaga se dobro zadrži, rastline, posajene od jeseni, ne potrebujejo zalivanja.
 2. Tla ni treba zrahljati.
 3. Nastane dodatna plast humusa, ki služi kot hrana za rastline..
 4. Tla so spomladi zaščitena pred močnim pregrevanjem in pred zmrzaljo, kar omogoča koristnim mikroorganizmom, da preživijo.
 5. Seme plevela se slabše razvija.
 6. Spomladi bo zemlja hladna in vlažna, kar prispeva k hitremu kalitvi pridelkov.

Jesensko muljenje tal na vrtu 2
Če k procesu pristopite kreativno, potem lahko mulčenje postane prava okras spletnega mesta.

Pravila za uporabo nekaterih materialov za mulčenje

Kot jesenski mulč uporabljajo predvsem materiale naravnega izvora.

 • Padli listi so dober material za mulčenje. Položiti jih morate v debelem sloju. Do pomladi gnijejo, gnojijo tla in povečajo njeno rodovitnost. Ta premaz preprečuje kalitev nekaterih poljščin pred časom in jih ščiti pred smrtjo. Spomladi sadike izkopljemo v tla s plastjo mulčenja, ni treba polagati novih.
 • Igle iglavcev - dostopen material, zagotavljajo tla zaščito pred zmrzovanjem in izsušitvijo. Pozornost je treba nameniti hlapnim snovem, ki jih sproščajo rastline te vrste - bolje je, da takšnih mulčkov ne uporabljate na tleh pod paradižniki.
 • Na spodnjo plast mulčenja se položijo grobi, prostorni lesni materiali. Po vrhu potresemo z nečim lepšim in mehkejšim. Pozimi bodo veliki koščki mulča aktivno razpadali in služili kot zatočišče organizmom.
 • Vsa preostala vegetacija se lahko uporabi po spravilu. Položite z debelino 6-8 cm.
 • Pri mulčenju z žagovino morate skrbno upoštevati njihovo kakovost. Svežih ne uporabljamo, pa tudi tiste, ki dolgo ležijo. Žabice skrbno posušijo in pokrivajo samo tista tla, ki niso podvržena pogostim obdelovanju.

Jesensko muljenje tal na vrtu 3

Če želite rastlino muliti s filmom, je pomembno, da je spomladi ne pozabite odstraniti.

 • Dolgotrajen in učinkovit material - lubje. Daje stabilno temperaturo tal, preprečuje pregrevanje in zmrzovanje. Priporočljivo je uporabiti borovo lubje, položiti v 5-6 cm. Takšne mulče ni mogoče spremeniti dve ali tri leta, in pred sajenjem ga z grablje premaknite s postelje.
 • Preprost način je mulčenje časopisov. Učinkovito se bori proti plevelu in zadržuje toploto v tleh. Uporabite lahko barvne in črno-bele izdaje, tako zdrobljene, kot cele liste. Ne skrbite za tiskanje črnila - to nima vpliva na rastline.
 • Za mulčenje za zimo je dobro uporabiti veje sena, slame in bora. Ščitijo rastline, ne kondenzirajo pod težo snega in ledu.
 • Iz anorganskih materialov je primerna folija, opeka, vendar je pomembno vedeti, da jo je treba pravočasno odstraniti - takoj po mrazu. Sicer se pridelki preprosto zadušijo s pojavom vročine. Film dobro ščiti pred mrazom, zadržuje vlago, toda s prihodom toplega sonca se pod njim ustvari učinek tople grede. Ne morejo vse rastline zdržati..

Vsak premazni sloj je treba redno posodabljati. Glavno pravilo jesenskega mulčenja je uporaba materialov, ki spomladi hitro gnijejo in ne motijo ​​ogrevanja tal.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti