Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 1

DIY mulčenje vam bo pomagalo ohraniti cvetlični vrt v državi in ​​ga v nekaterih primerih izboljšati. Za mulčenje so glede na vrsto rastlin primerne žagovina, papirna slama, igle, lubje, gramoz, ekspandirana glina in drugi materiali.

Vrtnarji in vrtnarji uspešno uporabljajo mulčenje za zaščito številnih primestnih pridelkov. Še posebej lepo, če je mulč sestavljen in izdelan sam. Ne pozabite pa, da ne sme vsebovati smeti, semen plevela in nevarne "kemije". Zato je za mulčenje cvetličnega vrta še vedno bolje uporabiti naravne in ne umetne materiale, ne glede na to, kako lepi se vam lahko zdijo.

Beseda "mulch" je k nam prišla iz angleškega jezika. Mulčenje je prevleka površine tal z naravnimi ali umetnimi materiali za zaščito rastlin pred plevelom, vlago in zmrzali. Snovi in ​​predmeti, ki se uporabljajo za to, se imenujejo mulčenje. Mulčenje je praviloma zdrobljen material, včasih pa se za mulčenje uporablja umetna prevleka ali film, na primer spunbond.

Pino lubje mulčenje

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 2

Kot mulč lahko uporabite lubje različnih dreves, toda med izkušenimi vrtnarji je borova lubja pridobila posebno priljubljenost. Razpade počasi in je primeren za vse rastline. Zbirate ga lahko v iglavcih ali mešanih gozdovih, kupite pa ga lahko tudi v vrtni trgovini. Z lahkoto ga ločimo od starih dreves, prisoten pa je tudi na tleh. Za trajnice bo zadostovala plast 3-5 cm, za lesnate - 5-7 cm. Mulč iz borovega lubja, odvisno od velikosti delcev, je treba posodabljati vsaka 2-3 leta.

Prepričajte se, da je mulč iz iglavcev lubja suh in se njegovi delci ne držijo. Vsak mulč bi moral tako ali drugače zagotoviti dostop do rastline vode in zraka.

  • Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 3Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 4

    Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju

    Pozor: Niso vse vrste mulčenja enako uporabne.!

Iglavcev jesen mulčenje

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 5

Tudi leglo iz borovca ​​ali smreke se je izkazalo kot zelo dobro kot mulčenje. Lahko jih tudi mešamo z borovim lubjem ali jih potresemo dvakrat letno. Legla se vlije s plastjo 5-7 cm, primerna je za mulčenje rododendronov, iglavcev, grmovnic in trajnic.

Iglavci stelje povečujejo kislost tal.

Mulčenje iz humusa ali kompostaKakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 6

Ker mulč humus in kompost vrtnarji uporabljajo precej pogosto. Toda pri izdelavi komposta je pomembno zagotoviti, da semena plevela ne pridejo v njegovo sestavo. Nedvomen plus je, da ta vrsta mulčenja opravlja tudi funkcijo gnojila. Idealno za večino vrtnih rastlin. Pod trajnicami se kompost ali humus nanese s plastjo 3-5 cm, pod gozdnimi rastlinami - 5-7 cm.

Razlikovati je treba pojma "kompost" in "humus".

Slamnati mulč

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 7

Po obiranju žita na poljih lahko na svojem cvetličnem vrtu pogosto najdete ostanke slame, ki so kot nalašč za mulčenje iglavcev debla krožnic, če sploh obstajajo. Tla so prekrita s plastjo debeline 5 cm.

Slama se pogosto uporablja kot mulč za jagode, jagode in maline..

Oreški mulčenje
Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 8

Povedano naj povem: to je ena najdražjih vrst mulčenja, če pa ima vaša družina rada oreščke, zakaj potem ne bi s sadjem dosegli največje koristi od oreščkov? Poleg tega je postopek nabiranja tega mulčka zelo preprost: preprosto morate pojesti veliko oreščkov in lupine ne metati stran. Natančneje - vrzite ga v cvetlični vrt.

Lupine oreščkov, kot so orehi, cedra, pekani in lešniki, so kot nalašč za mulčenje trajnic, pa tudi za lesnate rastline. Odlično se počutite pod takšno oblogo vrtnic in lilij. Ne pozabite pa, da mora biti v lesnatih in trajnicah plast mulčenja drugačna: 7-10 cm oziroma 3-5 cm.

Pri menjavi mulčenja je priporočljivo, da se star material v celoti odstrani. Še posebej skrbno je treba posodobiti mulčenje pod rastlinami, nagnjenimi k boleznim, na primer pod vrtnicami.

Šotni mulč

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 9

Za mulčenje je primerna samo šotna šota - tista, ki se tvori v zgornjih plasteh tal. Sestavljen je iz mahuna sfagnuma, leduma, bombažne trave in drugih lahkih trav, ki rastejo v močvirjih.

Konjsko šoto najdemo tudi na močvirnih območjih. Da bi ga dobili, morate z lopato odstraniti zgornjo plast zemlje in nato z ostrejšo lopato "izrezati" potrebno količino šote, ki jo je treba pozneje posušiti doma. In ker je močno kisla, jo je treba za varno rast in razvoj rastlin na cvetličnem vrtu pomešati z dolomitno moko ali apno (na 10 kg šote se doda 1,5 kg dolomitov ali 400-600 g apna). Pri lesnatih rastlinah mora plast takega mulčenja doseči najmanj 7 cm, za druge rastline - 5-6 cm.

Sphagnum moss mulch

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 10

Pravzaprav je to ena najpomembnejših sestavin visoke šote - zato, če je niste našli ali pa ste bili preveč leni, da bi jo iskali, potem lahko v močvirju preprosto izkopljete sfagnum. Ta mah ne samo nevtralizira alkalna tla in razkužuje hišne zasaditve, ampak tudi pomaga rastlinam preživeti vročino. Idealen mulč za iglavce (7-10 cm), pa tudi vrtnice, gardenije, azaleje (5-6 cm).

Gramoz ali prodnati mulč

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 11

Če živite v bližini morja ali gora, potem zagotovo ne boste imeli težav s pridobivanjem te vrste mulčenja. Ta material lahko poskusite iskati v bližini rek in jezer, vendar vam bo v tem primeru priskrbela mešanica peska in gramoza. Gramozna ali prodnata trata ima drenažne lastnosti in ne potrebuje posebne nege. Gramoz, odvisno od velikosti, se lahko uporablja za različne rastline.

Majhne trajnice in alpske rastline v cvetlični postelji meljejo s drobnim gramozom in ga prelijejo s plastjo 2-3 cm. Majhen odtenek uporabe je, da je treba vsako leto takšno mulčenje posodobiti. Grob material pokriva tla, v katerih rastejo lesnate rastline, grmičevje in vrtnice. Plast naj bo 5 centimetrov. Prodnata malča je primerna za lesnate rastline in grmičevje, prekrita pa je tudi s plastjo približno 5 cm.

Zakrito z mulčno zemljo med dežjem ne erodira, tudi ob močnem deževju.

Woodchip mulč

Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 12

Lesne sekance je mogoče dobiti na katerem koli mestu, kjer se izvajajo lesne obloge. Dober je, ker porabi manj dušika kot katera koli druga vrsta mulčenja. Toda tla pod njim se po zimi počasneje odlepijo in to kritino boste morali obnoviti dvakrat letno. Primernejše za grmičevje (5-7 cm) in velike trajnice (3-5 cm).

Pred uporabo lesa za mulčenje ga je treba hraniti vsaj 2-3 leta, da se lahko križa. V nasprotnem primeru lahko tla pod njim izgubijo nekaj hranil..

  • Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 13Kakšno mulčenje izbrati za cvetlični vrt 14

    Kaj uporabiti za različne kulture?

    Učinkovitost in lepota cvetočih rastlin je pogosto odvisna od tega, kako jih meljemo..

Povejte nam o idejah za mulčenje cvetja v vašem vrtu..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti