Kako pravilno muliti tla

Kako pravilno muliti tla 1

Mulčenje tal vključuje pokrivanje površine ležišč z različnimi organskimi in anorganskimi materiali. Glavni namen tega dela je zaščititi rastline pred ostrimi temperaturnimi nihanji in ohraniti vlago, potrebno za vrtno kulturo v površinski plasti. Podrobneje vam bomo povedali, kaj je mulčenje tal.. 

Po mulčenju tal bo vrtnar lahko rešil težavo s plevelom, različnimi škodljivci in boleznimi vrtnih nasadov. In same postelje dobijo lepo privlačen videz. Ta postopek ni težaven, kar pomeni, da ga lahko pravilno izvaja vsak vrtnar. Morate samo izbrati pravi material za mulčenje in opraviti vsa dela pravočasno.

Kako pravilno muliti tla 2

Materiale, ki se uporabljajo za mulčenje, lahko razdelimo v dve glavni kategoriji:

  • Organski materiali,
  • Umetni anorganski materiali.
Vsaka takšna sorta mulčenja ima svoje prednosti in slabosti. Tako na primer organski mulč izboljšuje strukturo tal, kar posledično omogoča, da koreninski sistem gojenih rastlin čim hitreje raste. Uporaba anorganskih materialov preprečuje nastanek skorje na površinski plasti tal, kar posledično izboljša nasičenost tal s kisikom, kar je potrebno za vse vrtne kulture brez izjeme.

Kako pravilno muliti tla 3

Vrste mulčenja

Prednosti mulčenja postelj

Ko je delo opravil v svojih posteljah, vrtnar dobi naslednje prednosti:

  • Vlaga se odlično shrani v tleh, kar zmanjša količino zalivanja,
  • Pristanišča so zaščitena pred nenadnimi temperaturnimi nihanji.,
  • Izboljšanje rodovitnosti in strukture tal,
  • Zatiranje plevela in obvladovanje bolezni,
  • Povečanje donosa,
  • Sposobnost uporabe mulčenja tri leta,
  • Lep videz postelj.

Kako pravilno muliti tla 4

Običajni materiali za mulčenjeNajbolj razširjena danes je šota, posušena trava in žagovina. Uporaba žagovine ni težko. Stroški tega materiala so na dostopni ravni, odlikuje ga trajnost, ki vam omogoča, da ga uporabljate dve do tri leta. Med prednostmi mulčenja postelj s šoto lahko omenimo nasičenost tal z različnimi uporabnimi elementi v sledovih, kar posledično izboljša donos.

Kako pravilno muliti tla 5

Materiali za mulčenje

Uporaba kot material za mulčenje borovih iglic lahko poveča kislost tal, kar je pomembno za alkalna tla. Ne pozabite, da je treba igle in druge organske materiale uporabljati previdno, saj lahko spremenijo kemično sestavo zemlje ali okužijo zasaditve z različnimi boleznimi.

Mulčenje žagovine

Žaga je morda najboljši material za mulčenje. Njihova uporaba je popolnoma varna, s pravim delom pa bo takšna zaščitna plast rešila težave s plevelom in znatno zmanjšala potrebo po zalivanju gredic. Pri uporabi žagovine za mulčenje tal je treba to delo opraviti pozno spomladi. Takoj, ko se zemlja dobro segreje, je treba zemljo izkopati in orati do globine približno 10 centimetrov. Na vrhu tal je prekrita plast žagovine, debela 5-7 centimetrov.
Kako pravilno muliti tla 6

Mulčenje žagovine

Ne pozabite, da preden neposredno napolnite žagovino na posteljo, morate očistiti tla pred plevelom in obvezno dodajte mineralna gnojila.

Tla pod mulčjem naj bodo vlažna, kar bo zagotovilo najudobnejše pogoje za razvoj zelenjave in sadja. Tega dela ne bi smeli izvajati zgodaj spomladi, ko tla še niso dovolj ogreta. V tem primeru pride do izrazite upočasnitve zasaditve vegetacije, saj se bodo semena in sadike v hladni zemlji izredno počasi razvijale.

Kako pravilno muliti tla 7

Za žaganje, ki se uporablja za mulčenje, ni bistvenih zahtev. Upoštevati je treba le, da sesekljana žagovina, ki ob mokrem tvori nepredušno skorjo, ni priporočljiva. Priporočamo lahko nakup mulčenja na žagah, kjer lahko vrtnar z minimalnimi stroški pridobi pravo količino, ki jo potrebuje s pravim deležem.

Mulčenje grmovja in sadnih dreves

Sprva so takšno agrotehnično tehniko izvajali izključno za postelje. Danes mnogi poletni prebivalci vrtnarjev izvajajo mulčenje grmovja in sadnih dreves. Pri uporabi žagovine ali drevesnega lubja za mulčenje grmov in dreves lahko zaščitna plast ne presega 5 centimetrov. Pri uporabi lahkih materialov - 7-9 centimetrov. Srednje velika sadna drevesa so mulčena s polmerom 90 centimetrov. Pri delu z grmičevjem je priporočeni polmer 50 centimetrov.

Kako pravilno muliti tla 8

Odstranjevanje mulč

Odvisno od vrste uporabljenega materiala ga je treba odstraniti po enem do dveh letih delovanja. Če uporabljamo žaganje, lesne sekance in druge anorganske materiale, jih po spravilu pobirate s postelj. Potrebno je le spomladi naliti novo zaščitno plast, ki bo zanesljivo zaščitila nasade pred mrazom in zadržala vlago v tleh. Izkušeni vrtnarji priporočajo, da po zimi ostanejo žagovine za nekaj tednov z gredic, kar bo omogočilo, da se zemlja na soncu hitro segreje, nato pa zemljo z lahkim materialom ponovno lahko mletite.

Kako pravilno muliti tla 9

Če uporabljate organski material, je možno spomladansko kopanje zemlje, organske snovi pa bodo pozneje predelali črvi in ​​drugi mikroorganizmi. To vam omogoča, da povečate produktivnost postelj in odpravite potrebo po vrtnarju dodatna uporaba organskih gnojil.

Zaključek

Kako pravilno muliti tla 10

Mulčenje tal bo znatno povečalo produktivnost. Vrtnarju bo prizanesena potreba po pogostem zalivanju, sajenje bo zaščiteno pred močnimi temperaturnimi nihanji, problem plevela pa bo popolnoma rešen.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti