Uporaba drevesnega lubja na vrtu, zelenjavnem vrtu in cvetličnem vrtu

Uporaba lubja dreves na vrtu, zelenjavnem vrtu in cvetličnem vrtu 1

Lubje lesa je primerno ne le za hitro in učinkovito vžiganje kamina. Lahko služi na vrtu, zelenjavnem vrtu in cvetličnem vrtu kot organski material za mulčenje in ne samo.

Če se odločite za pomlajevanje vrta in se delite z nekaterimi drevesi, ne odlagajte lesnih odpadkov izven lokacije. Konec koncev jih je mogoče uporabiti precej dobro. V starem panju z močnim koreninskim sistemom, ki ga je skoraj nemogoče izkoreniniti, lahko razbijete čudovito gredico. Žagane veje običajno pečemo v pečici, ogrevamo hišo ali uporabimo pri pripravi žara. Listi so položeni v kompostni kup. Tja lahko pošljejo tudi lesno žagovino. Vendar se pogosto uporabljajo tudi kot posteljnina v kletkah z majhnimi domačimi živalmi, kot so hrčki. Močno deblo podrtega drevesa je mogoče žagati, obdelati s katero koli spojino, ki ščiti pred propadanjem, in z rezami postaviti vrtne poti. In lubje - mulčenje cvetličnih postelj.

Prednosti mulčenja lesa lubja

Uporaba lubja dreves na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 2

Lubje dreves je skoraj popoln mulč za cvetlične postelje in gredice z rastlinami, ki imajo raje kisla tla, ker:

 • drevesna lubja so okolju prijazen material - razpada, ne oddaja snovi, ki lahko škodujejo rastlinam in zdravju ljudi-
 • lubje drevesa je trpežno in ne zahteva popolne zamenjave, običajno je dovolj le posodobitev zgornje plasti-
 • zaradi svoje strukture praviloma ne lete narazen, ko sunki vetra-
 • drevesna lubja preprečuje izhlapevanje vlage, kar vam omogoča, da vrt in vrt zalivate veliko manj pogosto-
 • obenem dobro prenaša vodo do korenin rastlin, kar pomeni, da delnega odstranjevanja mulčka pred zalivanjem ni potrebno-
 • drevesna lubja ščiti korenine rastlin pred vplivi nizkih temperatur, prav tako pa jim ne dovoli pregrevanja na poletnem soncu-
 • mulčenje iz lubja dreves ovira kalitev plevela, kar pomeni, da prihranite vaš čas, ki bi ga porabili za plevenje-
 • drevesna lubja gnojijo in zakisajo tla-
 • med drugimi prednostmi se popolnoma prilega krajini in je okras vrta.

Pobiranje lubja dreves

Uporaba drevesnega lubja na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 3

Najpogosteje se borova lubja uporabljajo za muljenje tal na vrtu. Je enostavno pripravljen in ima največjo dekorativnost. Lahko pa se uporablja tudi lubje drugih dreves..

Mulč lesa lubja lahko kupite v trgovini. Danes mnogi proizvajalci ponujajo lubje majhnih, srednjih in velikih velikosti. Slednja je najbolj dekorativna in jo pogosto uporabljajo profesionalni krajinski oblikovalci.Številni proizvajalci poleg lubja ponujajo tudi lesne sekance za mulčenje tal. Včasih je naslikan v različnih svetlih odtenkih, kar vam omogoča, da na mestu ustvarite izvirne kompozicije in risbe.

Če pa se odločite, da boste lubje pripravili sami, je pomembno upoštevati več točk:

 • drevesno lubje je najbolje posekati spomladi ali jeseni-
 • nabiranje lubja iz živih rastlin je nesprejemljivo, saj bo povzročilo smrt dreves-
 • drevesna lubja se ne pobirajo z mladih dreves-
 • za nabiranje lubja je priporočljivo izbrati drevesa, ki so jih posekali pred več kot pol leta-
 • ni priporočljivo uporabljati sveže pripravljenega borovega lubja kot mulčenje, najprej ga je treba posušiti-
 • bodite pozorni, ali je bilo drevo bolno, ali so na njem sledi škodljivcev.

Nekateri vrtnarji in vrtnarji nabirajo lubje, ki leži na tleh v gozdu. Ta metoda ima pomembno pomanjkljivost. Ne morete biti prepričani, iz katerega drevesa izvira to lubje, ali je zdravo, če boste na svoje območje pripeljali ličinke škodljivcev. Zato je treba drevesno lubje, zbrano neodvisno, zdraviti s posebnimi protibakterijskimi sredstvi in ​​insekticidi, da zaščitite rastline na vašem vrtu.

Nekateri obrtniki, da bi razkužili lubje, ogrejte lubje v vroči pečici 15 minut.

Če nimate vrtnega drobilnika, vendar želite lubje sesekljati, ga lahko nekaj pospravite v grobo platneno vrečko in razbijete z navadnim kladivom.

Kdaj in kako mleti z lubjem
Uporaba lubja dreves na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 4

Najboljši čas za mulčenje je pomlad ali jesen. Spomladi lahko to storite šele po tem, ko se je zemlja ogrela (praviloma ta trenutek sovpada s pojavom prvih plevelov). Bolje pa je, da tla mletite ne prej kot maja.

Pred mulčenjem je potrebno gnojiti tla, saj bo v prihodnosti to težje storiti. Po odstranitvi plevela in lanskega listja, površinskem rahljanju in zalivanju tal zemljo okoli rastlin prekrijemo z enakomerno plastjo lesenega lubja. Debelina mulčenja je lahko od 3 do 7 cm (odvisno od vrste tal in svetlosti mesta). Tla na cvetličnem vrtu in vrtu lahko mletite šele potem, ko so vse rastline, posajene v odprtem tleh, zrasle. Jeseni lahko posodobite zgornjo plast mulčenja.

Izkušeni vrtnarji priporočajo, da spomladi premaknete mulč iz lubja drevesa iz kroga debla, kar omogoča, da se tla segrejejo pri koreninah.

Pri mulčenju je pomembno zagotoviti, da plast mulčenja ne leži blizu rastlin. Ker drevesna lubja le zmanjša število plevela, a jih žal ne odstrani v celoti, nekateri vrtnarji pod plastjo mulčenja skrivajo plast geotekstila ali pokošene trave brez semen.

 • Uporaba drevesnega lubja na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 5Uporaba lubja dreves na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 6

  Kako uporabljati plevel po plevelu

  Uničenje plevela nam vzame veliko časa in energije, v zameno pa nas pogosto nagradi z bolečinami v mišicah in spodnjem delu hrbta. Zato želim, da dela ne bi bila zaman. V tem članku vam bomo povedali, kako dobro uporabljati plevel.

Uporaba lubja dreves na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 7

Pri zalivanju gomoljenih cvetličnih postelj in gredic je treba upoštevati, da srednje in majhno drevesno lubje absorbira del vlage, kar pomeni, da bodo rastline dobili manj.

Zakaj lahko uporabite lubje lesa

Drevesno lubje se praviloma uporablja za dekorativno in hkrati praktično mulčenje tal, na katerem rastejo iglavci ali jagodičasto grmovje, raje zemlja iz heather in eric kisline, rododendroni, azaleje, okrasne praproti itd..

 • Uporaba drevesnega lubja na vrtu, vrtu in cvetličnem vrtu 8Uporaba lubja dreves na vrtu, sadovnjaku in cvetličnem vrtu 9

  Kaj saditi v cvetličnem vrtu na kislih tleh?

  Shema elegantnega cvetličnega vrta za mesta s kislimi tlemi.

Drevesno lubje lahko potresete tudi po vrtnih poteh. Industrijsko lubje mehkega lesa, posebej obdelano, se uspešno uporablja kot tla za otroška in športna igrišča, saj zagotavlja udobje med aktivnimi gibi in ne pušča drobljenja.

Pri ročni uporabi organskih materialov, vključno z lesnim lubjem, je nedvomno najprimernejša uporaba na vrtnih parcelah in zelenjavnih vrtovih, saj vam omogočajo, da prihranite in gojite okolju prijazen pridelek.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti