Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 1

Mulčiti ali ne mulčiti, in če je odgovor pritrdilen, mnogi progresivni vrtnarji postavljajo takšno vprašanje. Ta tehnika ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati, da ne poškodujete svojih pristankov, temveč jih zaščitite..

Mulčenje lahko varno imenujemo svetovni trend vrtnarjenja. Zamisel, da bi postelje prekrili z različnimi kmetijskimi materiali, je podpirala divjad. Spomnite se samo neokrnjenega gozda: drevesa in grmi so varno "zaviti" v mehko odejo padlih listov in igel.

Pogosto mulčenje napačno velja za panacejo od vseh težav na vrtu: rastline bo tudi zaščitilo pred sušo in gostitelja sprostilo pred plevelom ter izboljšalo kakovost tal. Zdi se mi čista korist! Vendar pa ni vsak mulc dober za vaš vrt, zlasti v prevelikih količinah..

Poskusimo ugotoviti, kakšen učinek imajo različne vrste mulčenja in čemu je vsaka namenjena..

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 2

Najboljši mulč

Koristna za vrtni mulč mora opravljati naslednje funkcije:

 • zadrževati vlago-
 • stabilizirajo tla in preprečijo njeno erozijo-
 • zavirajo rast plevela (kot alternativa kemičnim herbicidom)-
 • povečati biološko aktivnost v tleh (kot hranilno gojišče za mikroorganizme)-
 • zemljo obogatiti z minerali (zaradi počasnega razkrajanja)-
 • sčasoma izboljšati strukturo tal (pod pogojem pravilne uporabe)-
 • v idealnem primeru - imeti privlačen videz in ne kršiti celovitosti krajinske zasnove vašega spletnega mesta.

Kaj ustreza vlogi dobrega mulčka? Pravzaprav je dovolj možnosti - za vsak okus in proračun.

Iglavsko lubje

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 3

Lubje bora in macesna je idealno za uporabo kot mulčenje. To je naraven, okolju prijazen material, ki dobro razpade, prispeva k odvajanju tal, zaradi česar je bolj vlažen in diha. Poleg tega ima plemenito temno barvo, ki pod vplivom dežja in sonca ne izgubi nasičenosti. V prodaji ga je enostavno najti, poleg tega pa stane precej razumnega denarja. Primerno za mulčenje debla dreves in grmovnic, pa tudi postelj in cvetličnih gredic.

Kopič za tla

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 4

Sestava mešanice za izboljšanje kakovosti tal lahko vključuje šoto, sapropel, zdrobljeno iglavsko lubje itd. Uporabljamo ga lahko ne samo "notranje" - pri pripravi tal za sajenje, ampak tudi "zunaj" - kot mulčenje. Kopič za tla je dober za mulčenje postelj in cvetličnih gredic.

Slama

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 5

Nekateri vrtnarji slame ne uporabljajo kot mulč, saj se bojijo, da se bo začela vrteti. Da, resnično zadržuje vlago, vendar začne gniti le v rastlinjaku.
Tla, prekrita s slamnatim pokrovom, postanejo ohlapna, dobro diha, ne potrebuje pogostega zalivanja, tudi v suhih poletjih. Na sekalnike in kultivatorje lahko pozabite!

Jagodne in zelenjavne postelje lahko zavežete s slamo. Med močnim deževjem bo slamna plast zaščitila plodove pred stikom s tlemi in s tem tudi gnilobo. Bolje pa je, da z grmičevjem ne pretiravajte: če slamo položite v preveč debelo plast, bo to upočasnilo rast mladih poganjkov.Slana postrežena slama je odlična za kompostiranje.

Iglavci igle

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 6

Težko je izmisliti bolj "naravno" vrsto mulčenja od padlih iglastih igel. Če na vašem spletnem mestu rastejo borovi ali smreke, si oglejte srečo!

Res je, obstaja en pomemben odtenek: mladih, aktivno rastočih rastlin ni mogoče opletati z zelenimi iglastimi iglicami. "Sveže" iglice vsebujejo terpen, ki zavira razvoj poganjkov. Toda v rjavih iglicah te kemikalije ni več, zato so popolnoma varne. Zelene iglice se lahko uporabljajo za muljenje pridelkov, ki imajo radi kisla tla, vendar le med cvetenjem in plodom.

Zelene iglice ščitijo rastline pred vdorom polžev in polžev.

Padlo listje

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 7

Koliko sile smo jeseni vložili, da očistimo vrt padlih listov ... Ampak zaman! Listje je odličen zimski "plašč" za trajnice. Poleg tega listnata zaščita ščiti tla pred izsušitvijo in erozijo ter spodbuja širjenje deževnikov.

Ko se naslednjič znajdete v gozdu, poskusite dvigniti plast padlih listov - tla pod njimi živijo v polnem pomenu besede.

Gramoz

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 8
Seveda majhni kamenčki ne povečajo biološke aktivnosti tal, so pa nepogrešljivi na deževnih območjih, saj ščitijo tla pred izlivom. Poleg tega vam bo gramoz mulčil služil več kot eno leto! Zelo donosna naložba.

Rastline na tleh

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 9

Kaj pa živi mulč? Ni le dobra za tla, ampak tudi lepa! Če želite prihraniti čas, trud in denar, izberite trajnice, ki rastejo v tleh: bršljan, plazilec timijana (popularno timijan) itd..

Moss sphagnum

Vse, kar morate vedeti o mulču, njegovih vrstah in delovanju 10

Sphagnum odlično nevtralizira alkalna tla. Sposobna je absorbirati velike količine vlage, zato se vaših rastlin v plahtici "sphagnum" ne boji suša! Druga dragocena kakovost sphagnuma so njegove antiseptične lastnosti..

Upoštevajte, da takšen mulč ni primeren za vsako kulturo. Jagode in jagode bodo na primer začele gniti pod takšnim zavetjem, vendar se bodo borovnice ali maline počutile odlično. Vrtnice, azaleje, paprika, redkev, bor in smreka se dobro odzivajo na sphagnum.

Slab mulč

Mulč, ki ga je na njegovem območju nezaželena uporaba, lahko prepoznamo po teh znakih:

 • delci mulčka se držijo skupaj, zaradi česar slabo prehajajo vodo in zrak (to se pogosto zgodi z žagovino in delci lubja ne iglastih dreves)-
 • preveč mulčenja (debela plast mulčenja upočasni rast rastlin in jih celo ubije)-
 • mulčenje zmanjšuje biološko aktivnost v tleh (če pod plastjo mulča ni črvov in žuželk, potem v tleh ni življenja!)-
 • mulčenje je poslabšalo sestavo tal (na primer nepopolno gnilo mulčenje lahko "izpere" mikrohranila ali dušik iz zemlje - nepravilno izbrana - zakisana kisla tla itd.)-
 • mulč vsebuje smeti, seme plevela, nevarno "kemijo".

Oglejte si spletno mesto. Morda vsebuje tudi te ne najbolj uporabne vrste mulčenja za tla in rastline.!

Lesni ostružki in žagovina

Vse, kar morate vedeti o mulču, njegovih vrstah in delovanju 11

Ne pokrivajte postelje s svežimi gozdnimi odpadki. Žaga je primerna za nanašanje na tla in mulčenje šele po tem, ko jo popolnoma zmešamo. Če želite kot mulčenje uporabljati lesne ostružke in sekance, jih boste morali vzdržati 2-3 leta.

Lubje trdega drevesa

Vse, kar morate vedeti o mulču, njegovih vrstah in delovanju 12

Lubje trdega lesa je primerno za mulčenje le, če je vaš cilj zaviranje rasti plevela in preprečevanje izpiranja tal. V nasprotnem primeru vrtu ne prinese nobene koristi: delci se držijo skupaj in tvorijo gosto skorjo na tleh.

Gumijasti mulč

Vse, kar morate vedeti o mulčenju, njegovih vrstah in delovanju 13

Ja, in to se tudi zgodi! Nekateri vrtnarji svoje postelje prekrijejo z gumijasto oblogo. Morda bi bilo dobro ponovno uporabiti stare avtomobilske pnevmatike, zagotovo pa tega ne morete imenovati okolju prijazen za vrt. Da, in gumijasti mulč ne izgleda zelo estetsko.

Film in Spunbond

Vse, kar morate vedeti o mulču, njegovih vrstah in delovanju 14

Mulčenje vrta s filmom in spanbondom je v izjemnih primerih dovoljeno. Ti materiali pogosto pokrivajo gredice pri gojenju pridelkov v komercialne namene. Ta vrsta mulčenja blokira rast plevela, hkrati pa vpliva na prepustnost zraka in vlage v tleh..

Nevarni mulč

Če se vrste vrtnice iz prejšnje skupine v izjemnih primerih lahko uporabljajo na vašem vrtu, je treba naslednji mulč popolnoma opustiti:

 • mulč je gneča okoli debla ali grmovnice (to rastlino dehidrira)-
 • ne-kompostiran mulč (svež, ne prezreli mulč, zlasti v velikih količinah, lahko dobesedno zažge vrt: med gnitjem se temperatura komposta dvigne)-
 • strupeni mulč (govorimo o nevarnosti strupenih snovi nepotrebno)-
 • smeti (recikliranje odpadkov je hvaležno, vendar njegovi izdelki niso primerni za mulčenje vrta).

Barvani mulč

Vse, kar morate vedeti o mulču, njegovih vrstah in delovanju 15

Mulč kislih odtenkov je videti svetel in privlačen, zagotovo pa ne estetsko. In je zelo daleč od naravnosti! Naravni materiali so vedno bolj zdravi in ​​izgledajo veliko lepše.

Plastični ali stekleni mulč

Vse, kar morate vedeti o mulčku, njegovih vrstah in delovanju 16

Ta mulč zavira rast mladih rastlin, zmanjšuje biološko aktivnost tal, se drži pod vplivom okolja in izgleda zelo poceni.

Seneni mulč

Vse, kar morate vedeti o mulču, njegovih vrstah in delovanju 17

Za razliko od slame sena ne smemo uporabljati za mletje postelj in cvetličnih gredic. Seno je nosilec semen plevela. Kaj se bo zgodilo z vašim vrtom zahvaljujoč takšnemu mulčenju, ni treba podrobno opisovati. Poleg tega seno pod vplivom vlage hitro začne sekati.

Pri izbiri vrste mulčenja za vaše spletno mesto je pomembno, da se spomnite, da ga morate uporabljati previdno, pri čemer skrbno izbirate material "krznenega plašča" za postelje in cvetlične postelje. Kadar je izbira med zdravimi rastlinami in vrtom, ki ne potrebuje plevela, vedno izberite prvo. V tem primeru se vam bodo vaše postelje zahvalile z zavidanja vredno letino.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti