Kako muliti krog debla drevesa?

Kako muliti krog debla drevesa? 1

V naravi nenehno prihaja do tvorbe mulčkov iz rastlinskih ostankov. Po modrosti narave lahko izberete material, ki lahko zemljo nežno prekrije, izboljša njeno strukturo, neguje, ščiti pred erozijo, zmrzovanjem, pranjem, izsušitvijo.

Pomembno izbirno merilo je sposobnost materialov, da zagotovijo dostop zraka do stebla, koreninskega vratu, korenin rastlin, pa tudi neoviran izstop škodljivih spojin iz tal (vodikov sulfid, ogljikov dioksid). Hkrati naj bi muljenje rastlino hranilo, ščitilo pred boleznimi in vremenskimi neprilikami.

Vrste mulčenja: lastnosti, prednosti in slabosti

Razmislite o glavnih vrstah mulčenja in poskusite ugotoviti, ali je med njimi idealna možnost, ki ustreza vsem navedenim parametrom.

Skodelice s sodi se lahko mulčijo z uporabo organskih in anorganskih materialov. Najpogostejši so:

  • padli listi, iglice-
  • pokošena trava-
  • ostanki plevela (brez korenin in semen)-
  • žagovina, grobi sekanci, majhne veje-
  • slama, seno-
  • lubje drevesa, lesni sekanci-
  • kompost iz propadajoče organske snovi-
  • papir in karton-
  • agrofibre (geotekstilije, vrtni netkani materiali)-
  • kamen, prod, prodniki itd..

Uporaba suha, ni poškodovana zaradi bolezni listi, omogoča izboljšanje strukture tal, ji zagotavlja humus, hranila (kalcij, magnezij). Vendar bo ta dostopni material zahteval predhodno kompostiranje, v njem pa se lahko pozimi naselijo različni škodljivci..



Kako muliti krog debla drevesa? 2

Igle za mulčenje so uporabne za drevesa, ki rastejo na tleh z nizko kislostjo.

Mulčenje dreves: različne možnosti

Igle ugodna za tla z nizko kislostjo. Takšen "koren" premaz bo zaščitil drevesa pred majhnimi glodalci. Vendar prisotnost visoke vsebnosti smole v iglicah negativno vpliva na pomembne procese tal..




Žagovina, ostružki imajo tudi zakisljevalni učinek na tleh, dobro zadržijo sneg. Vendar razpadanje zmanjšuje dostop dušika do korenin rastline. Pred njihovo uporabo kot mulčenje bo potrebna dvoletna izpostavljenost z dodatkom peska, dolomit, dušikovih gnojil.

Pokošena trava prispeva k izboljšanju strukture tal in jo obogati z ogljikom. Priporočljivo je, da obkrožni krog pokrijete s tanko plastjo mulčenja, saj lahko nastane sluzasta masa, ki lahko "zažge" rastlino.

Sena Je zelo hranljiv, hitro se spremeni v humus, tla obogati z minerali, elementi v sledovih, dragocenimi hranilnimi snovmi. Toda seneni mulč privlači glodalce, polže in vsebuje plevela. Poleg tega se grmovje po takšnem zimskem zavetju dolgo "zbudi", saj preprečuje, da bi se zemlja segrela.

Kako muliti krog debla drevesa? 3

Pravilno oluščen krog blizu stebla je prava okras vrta.

Lubje, sekance zložen v drugem sloju na kompostu, odličen za mulčenje debla odraslih dreves. Razlikuje se v trajanju. Pred uporabo pa je treba ta lesni izdelek prezračevati iz toksinov, ki jih vsebujejo. Poleg tega lahko ta vrsta mulčenja izzove pomanjkanje dušika v tleh..

Izrežite papir, karton uporablja se kot spodnja plast za mulčenje s sveže narezano travo, mešanico listov in komposta. Ti anorganski materiali ne hranijo tal..

Danes je med vrtnarji zelo priljubljeno pokrivati ​​kroge debla agrofibre. Ta material prenaša zrak, vlago brez nastanka zemeljske skorje, oslabljeno drenažo, prezračevanje. Manj: potreba po odstranitvi zavetišča za gnojenje, zalivanje, razrahljanje tal.

Kamen, gramoz, prodniki ustvarja ugodno raven vlage, prenos toplote koreninskega pasu, vendar negativno vpliva na raven pH tal, zavira nabiranje koristnih organskih snovi v njem.

Kot kaže praksa, je za vsa merila kakovosti najpomembnejše kompost. Sposobna je zaščititi tla, izboljšati njeno strukturo, zagotoviti drenažo, nadzorovati izhlapevanje, jo nasičiti s hranili in mikroelementi. Gnilo organics je nepogrešljiv sestavni del skoraj vseh vrst mulčenja. Poleg tega lahko visokokakovosten kompost pripravite neodvisno in zaščitite svoj vrt pred plevelom, škodljivci, povzročitelji različnih bolezni.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti