Kako spremeniti divjine v močvirju v pokrovni vrt - zgodba oksane brokhovetskaya

Kako spremeniti divjine v močvirju v pokrovni vrt - zgodba Oksane Brokhovetskaya 1

Pred 8 leti sta Oksana in njen mož kupila dve zapuščeni poletni koči in se odločili, da bosta tu ustvarila idealen vrt. Ali jim je uspelo, s kakšnimi težavami so se srečali in kaj je še treba storiti, je ugotovil slo.sadfaninfo.com.

Če želite ustvariti pravi oblikovalski vrt, v katerem je prostor za vse družinske člane in hišne ljubljenčke, tega ne morejo storiti vsi. Vendar ni pravil brez izjem in izkušnje naše današnje junakinje to potrjujejo. 

Kako spremeniti divjine v močvirju v pokrovni vrt - zgodba Oksane Brokhovetskaya 2

Oksana Brokhovetskaya je lastnica 12 hektarjev, ki se nahajajo v vasi Periksa, Tambovska regija. 8 let je uspela močvirnato in zapuščeno ozemlje spremeniti v vrt, ki ga zanimajo oblikovalske revije.. 

Kako se je vse začelo 

Naš vrt je še vedno mlad. Parcela je bila kupljena pred osmimi leti. Z možem sva že dolgo sanjala o našem koščku zemlje z majhno hišo, sadnim drevjem in zeleno trato. Pri gradnji in vrtnarjenju nismo imeli izkušenj, le želja. Dolgo nismo mogli najti, kar smo si želeli, in zdaj smo končno imeli srečo. Parcela je dvanajst hektarjev, nedaleč od mesta, na čudovitem kraju ... V bližini so gojili gozd, reka in, kar je najpomembneje, velika drevesa. Ker smo bili neizkušeni ljudje, nas ni zanimalo, kaj je na spletnem mestu. Zaljubili smo se v sam kraj! Pravkar so spomladi prišli, so videli, da so kupili močvirje. Bilo je za nas neprijetno presenečenje.. 

Kako spremeniti divjine v močvirju v pokrovni vrt - zgodba Oksane Brokhovetskaya 3

Verjetno so bile nekoč navadne dve poletni koči po šeststo kvadratnih metrov, vsaka z jabolki, ribezom in grozdjem, a zaradi bližine podzemne vode in spomladanskega poplavljanja dolgo ni nihče skrbel za rastline, zato so se spremenili v zaraščeno džunglo. Nikjer ni šlo in smo zavihali rokave in začeli delati.

Prvo leto smo ukoreninili divjo rast iz starih sliv in češenj, položili drenažne cevi, izkopali odtočni jarek in pripeljali zemljo. Potem si nisem mogel predstavljati, kakšen bo naš vrt in ali ga sploh bo. Vse, o čemer smo lahko sanjali, je, da nas ni poplavilo. Na mestu sem pustil jablan, grozdje in nekaj majhnega lepega drevesa, ki se je izkazalo za dren. Zdaj je lepo nizko drevo z zaobljeno krošnjo. Cveti s prvimi, čudovitimi rumenimi cvetovi, odlično medeno rastlino s sijočim listjem prijetne svetlo zelene barve. Jeseni je, začenši z vrha glave, pobarvana v roza-rdeče barve, in kar je najpomembneje - njeni plodovi so koristni in okusni. Dogwood zame predstavlja vrhunec našega vrta! 

Prvo delo pri ustvarjanju vrta in urejanju okolice

Naslednje leto smo posadili travnik. Kako srečni smo bili ob njegovih prvih poganjkih, s kakšnim veseljem in zadrego smo skrbeli za njim, in spoznal sem, da želim več. Rada bi razbila cvetlične gredice in ustvarila svoj prijeten in osamljen vrt. Toda spoznal sem, kako težko bo. Ker se mesto nahaja na meji vasi in počitniške vasice, so krajina, ki nas obdaja, hiše, lope, poletni tuši s sodi, nadstreški različnih barv. Da bi se nekako skril in ustvaril iluzijo samote, sem moral postaviti ograjo.

Kako spremeniti divjine v močvirju v pokrovni vrt - zgodba Oksane Brokhovetskaya 4

Moj vrt je majhen, na njem pa raste vse potrebno. Ena od mojih zahtev je bila, da vrt pustim čist, ne pa do kolen v blatu. Da bi to naredili, so bile zlomljene majhne postelje s škatlami iz lesa. Poti med njimi so bili po polaganju geotekstili pokriti z gramozom. 

Težave pri ustvarjanju vrta na senčni parceli

Moja glavna želja je bila ustvariti prostoren in svetel vrt, da ne bi bilo občutka zapuščenega gozda, kjer rastline in drevesa pritiskajo na mene, tako da je veliko zraka in sonca. Vendar imamo težavo s soncem. Na mestu je veliko jablan, ki nas rešujejo v vročini, hkrati pa ustvarjajo senco, v kateri se ne počuti vsaka rastlina. Jabolčna drevesa spletno mesto razdelijo na dva dela - sončni in senčni. Kako spremeniti divjine v močvirju v pokrovni vrt - zgodba Oksane Brokhovetskaya 5

Nisem pa čutil posebne ljubezni do peoony in jih ne bom posadil. Sami so začeli rasti z mano. Predstavljajte si moje presenečenje, ko so leto kasneje, ko smo prinesli zemljo (in povzdignili površino 40 cm), nenadoma začeli kazati svoje kljunove. Najverjetneje so jih zasadili prejšnji lastniki, vendar jih nisem mogel videti v divjini, ki smo jo dobili. Nemogoče je bilo ne občudovati njihove vitalnosti. To so bili najbolj navadni roza peoni, s čarobnim vonjem, ki me je očaral. S tem se je začela moja ljubezen do njih. Zdaj so v moji zbirki tako preprosti travnati peoniji kot Ito hibridi. Slednje me je navdušilo z nenavadno obliko cvetov in čudovitimi trdnimi listi, še posebej rad Bartzella nenavadna rumena barva. Postavil sem ga v par Sarah bernhardt. Všeč mi je ta barvna kombinacija. Imajo nekoliko drugačna obdobja cvetenja, vendar jih kljub temu uspe prečkati. V spodnjem sloju pod peonijami je posajena mehka manšeta. Mislim, da jih čudovito dopolnjuje. 

Poletje je nered barv. Ne cvetijo le vrtnice. Astilbe, klematis, buzulniki, volzhanka in lila prihajajo v svoje veličastno cvetenje. Slednja raste kot plevel. Ko sem ga presadil v rodovitno zemljo, sem videl, kako dobro je. Cveti bolje kot sortno. Zdaj satje raste v mojih kotičkih vrta. 
In vendar je moj najljubši čas v letu jesen. Prehlad in zavetje vrtnic je še daleč, vročina je popustila, zalivanje in hranjenje se je praktično ustavilo, plevel ne raste toliko, lahko se malo sprostite in uživate v okoliški lepoti. 

Na mojem vrtu je to čas cvetenja okrasnih žit. Miscanthus je eden glavnih okraskov jesenskega vrta. Izgledajo spektakularno tudi pozimi, ko njihove srebrnkaste, pernate podočnjake iz mraza postanejo kristalne. Posebno mesto na mojem vrtu zaseda reedweed Karl Foerster. Zaradi njegove nezahtevnosti in trdoživosti sem ga sadil po vsem vrtu. Zame je to nepogrešljiva rastlina, ki lahko raste tako na soncu kot v delni senci. Ne razpada se ne od dolgotrajnega deževanja ne od vetrov. Še posebej lepo je ob sončnem zahodu, ko žarki odhajajočega sonca obarvajo njegove vitke mehke v zlato barvo..

Strela, trst, travnik, rigola - zdaj si brez teh zelišč ne predstavljam svojega vrta.

Tudi jeseni okenska polica vstopi v svoj čudovit čas. Vstopijo na naš vrt, vsi so pozorni nanj. Ena mojih prvih trajnic. Njegov mož ga je kupil na trgu babice. Mislil sem, da je kopriva. Neprijetno je bilo, če sem ga vrgel stran in sem ga zataknil v tla. Zdaj je to visok dvometrski čeden moški z ogromnimi klobuki vinsko roza cvetov. Dekorativna je ne le konec poletja, ampak tudi pozimi. Izbledela socvetja postanejo srebrno-bela, kar ji da novo privlačnost. Dober je tudi za rezanje v suhe šopke.. 

Vrtna fundacija in ključne sestave

In vendar hrbtenico mojega vrta ustvarjajo listavci in iglavci. Izmed iglavcev sem izbral različne sorte brinov in kot navpični, odtajani zahodni in brinov skalnjak Skyrocket

Grmičevje je poskušalo izbrati najbolj odporne na naše podnebne razmere, ki so posajene po obodu celotne parcele in ne samo. Tako da ves vrt ne bi bil takoj viden gostom, na vogalu hiše, med križiščem glavne poti in teraso, sem postavil mixborder, katerega osnova so vijolična vrba Nana, miscanthus, brina, thuja western Smaragd.

Zadrževalna stena, ki se nahaja v sprednjem delu, je okrašena s sivo spiro Grefsheim, več paniranih hortenzij, barberry različnih sort, derrens, thuja western, brina. Tudi na vrtu se posmehujejo gobe različnih sort, lila, viburnum buldenezh, mehurčki različnih barv, borovnica Črna čipka in Plumosa aurea, Spirea Wangutta, Nippon, Mala princesa, japonski Dart je rdeč.

Ustvarili smo vrt zase in za svojo družino. Morda sta združila neprimerno, toda želel sem uresničiti vse svoje sanje in želje na enem majhnem koščku zemlje. Kako bo izgledal vrt čez nekaj let, ne vem. Všeč mi je sam postopek ustvarjanja in se še ne morem ustaviti. 

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti