Kaj je biohumus in kako ga uporabljati v tekoči in suhi obliki

Uporaba okolju prijaznih organskih gnojil je v zadnjem času priljubljena med pridelovalci, ki želijo pridelovati izdelke brez škodljivih snovi. Eno takšnih zdravil je biohumus. To je izvirni izdelek ruske proizvodnje, ki velja za dobro alternativo pogosto uporabljenim gnojilom mineralne narave. Razmislite, kaj je biohumus, njegova sestava, uporabne lastnosti, pa tudi, kako ga uporabiti na domačih posteljah.

Kaj je biohumus in kako ga uporabljati v tekoči in suhi obliki 1

Kako se pridobiva biohumus? Kalifornijski črvi predelajo različne organske ostanke. Kot rezultat, ko so v želodcu opravili popolnejšo predelavo, so bile deležne globokih strukturnih sprememb, nasičene so z encimi, koristnimi aminokislinami, veliko vitamini, minerali, rastnimi hormoni in naravnimi antibiotiki. Po obdelavi se struktura organskih materialov spremeni, postanejo zrnati, spremeni se njihov vonj, ki postane nevtralen ali prijetno zemljan. Postanejo osnova humusa - glavne sestavine rodovitnosti tal.

Biohumus je dovoljeno uporabljati za vse vrste poljščin: za predelavo semena, gnojenje domačih sadik in odraslih rastlin, sadja in jagodičja.

Sestava in uporabne lastnosti

Vlažni (50) vermokompost vsebuje približno 12-15 humusa, suhi pa približno 25-35, kar je 4-8 krat več kot v navadnem gnoju ali gnilem kompostu. Poleg tega ima:

 • 0,8-2 dušik in fosfor;
 • 0,3-0,5 magnezija;
 • 0,5-2,5 železa;
 • 0,7-1,2 kalija;
 • 2-3 kalcija;
 • 3,5-5,1 baker;
 • 6-18 huminskih kislin (6-8 krat več kot v gnoju ali kompostu);
 • polisaharidi;
 • fulvične in hidroksikarboksilne kisline.

Kaj je biohumus in kako ga uporabljati v tekoči in suhi obliki 2

Tako raznolika sestava črvičke razlaga svoje odlične mikrobiološke lastnosti, pa tudi dejstvo, da normalizira številne procese, ki potekajo v tleh, zaradi česar je boljši. Njegova kislost je nevtralna - 6,9-7,2, kar omogoča, da se uporablja za skoraj vse kulture.Biohumus kot gnojilo ima številne prednosti pred tradicionalnimi organskimi spojinami:

 • odlična kapaciteta vlage;
 • ne drobi se;
 • ne izperemo iz zemlje;
 • ni strupenih, rakotvornih ali drugih škodljivih snovi;
 • manjkajo semena plevela, jajca helminta in patogena mikroflora.

Zdravijo se s semeni, cvetnimi čebulicami in gomolji, po katerih se njihova stopnja kalitve poveča za 1,5-2 krat. Po zalivanju ali škropljenju sadik in odraslih rastlin se spodbudi tvorba korenin v sadikah, okrepi se imuniteta proti boleznim in odpornost proti napadom škodljivcev. Sadje rastlin poveča skupni pridelek, koncentracija nitratov in drugih strupenih snovi v plodovih se zmanjša, vendar se vsebnost sladkorjev, beljakovin in vitaminov poveča, čas zorenja pa se zmanjša za 1,5-2 tedne. Sobne rastline po nanosu vermikomposta začnejo bolje cveteti, sveže rezani cvetovi ohranijo svežino dlje.

To gnojilo ostane aktivno 5 let, kar presega tudi obdobje veljavnosti drugih gnojil organskega izvora. Rastline jo absorbirajo takoj, lahko jo hranimo dlje časa in tudi po močnem sušenju (suho) ali zmrzovanju (tekočina) ne izgubi svojih koristnih lastnosti. Gnojilno gnojilo lahko kombiniramo z mnogimi drugimi sredstvi za hranjenje, tako organske kot mineralne narave.

Kako uporabljati biohumus

Tako tekoča kot suha gnojila so enako učinkovita, če jih uporabljamo na vrtu, vsebujejo enake koristne spojine. Razlika med njimi je le v tem, da velja, da je tekoče gnojilo bolj priročno za uporabo, saj so vse snovi v njem že v raztopljeni obliki: dovolj je, da koncentrat preprosto razredčimo v določeni količini vode in uporabimo.

Tekočina

Tekoči vermikompost je vodni izvleček črvičke, ki je posebej pripravljen za uporabo v domačem vrtnarjenju ali, kot ga imenujejo tudi vermikompost. To gnojilo ima veliko huminskih sestavin in naravnih spojin, ki so pomembne za normalen razvoj vseh vrtnih rastlin. Zaželeno ga je uporabljati v celotni rastni dobi rastlin, od gojenja sadik do plodovanja.
Kaj je biohumus in kako ga uporabljati v tekoči in suhi obliki 3

V prodaji je več vrst tekočega škrlatinko, navodila za uporabo pa kažejo, kako uporabljati zdravilo:

 1. Za namakanje semenskega materiala pripravimo raztopino s količino 1 ml koncentriranega pripravka na 200 ml vode. Čas izpostavljenosti se razlikuje glede na kulturo.
 2. Ista tekočina se uporablja za prelivanje korenin s tekočim biohumusom vrtnih kultur.
 3. Biohumus za sadike se naredi s hitrostjo 5 ml pripravka na 1 liter vode, mlade rastline zalijemo s tekočino pod korenino in jih med nabiranjem vlijemo v jamice. Za brizganje po listu naredite raztopino v razmerju 5 ml koncentriranega humusa na 4 l vode.
 4. Uporaba vermikomposta za krompir vključuje pripravo raztopine 30 ml koncentrata in 10 l vode. 0,5 l se doda v vsako vrtino v času sajenja. Lahko pa gomolje pred sajenjem zdravite tako, da 20 ml zdravila razredčite v 1 litru vode in 5-10 minut potopite v raztopino. Za koreninski preliv uporabite raztopino 15 ml vermikomposta v 10 litrih vode. Za listje - 15 ml v 3 vode.
 5. Biohumus gnojilo za sobne rastline, jagodičje grmovje, sadno drevje in travno travo pripravimo iz 20 ml koncentrata na 1 liter vode.
 6. Tekoče gnojilo vermokompost uporabljamo tudi v času sajenja jagodičja grmovja - po raztapljanju 30 ml zdravila v 10 litrih vode ga v sadilno luknjo 5-10 litrov vlijemo za 1 kos in 10-20 litrov za 1 drevo.

Koreninska obloga se opravi vsaj 6-krat v vrtni sezoni - za zelenjavo (korenovke, krompir, paradižnik, kumare in podobne kulture), listje - enkrat na 1,5-2 tedne, za sadike - 2-3 krat v celotnem obdobju raste.

Sušite v vrečah

Kaj je biohumus in kako ga uporabljati v tekoči in suhi obliki 4
Suhi vermokompost je namenjen predvsem za sajenje rastlin, ko ga vnesemo v tla in zmešamo z njim. To lahko storite med pripravo in kopanjem mesta ali dolijte odmerek v vdolbinice. Stopnja uporabe vermokomposta v času sajenja sadik in krompirja - 200 ml, cvetov, sadik sadnih dreves ali grmovnic - 500 ml.

Shranjevanje in previdnostni ukrepi

Biohumus ima neomejen rok trajanja, vendar pa ga je treba hraniti dlje časa v suhem in temnem prostoru, od -3 do + 35 ° S. Pri pripravi raztopin in njihovi uporabi ni potrebno upoštevati nobenih strogih varnostnih ukrepov, saj zdravilo ni nevarno, vendar kljub temu pri delu z njim morate nositi gumijaste rokavice, nato pa roke in obraz sperite z vodo.

Ocene

Vrtnarji pogosto uporabljajo vermokompost za gnojenje svojih rastlin, saj pregledi zaostajajo.

Sem ljubitelj ekološkega kmetijstva, zato to čudovito gnojilo uporabljam zelo široko in za vse pridelke, ki rastejo na mojem vrtu. Rastline se na to zelo dobro odzovejo - začnejo močno rasti, aktivneje cvetijo in hitreje obrodijo .. Aleksander

Na svojem vrtu že več kot eno sezono uporabljam vermikompost. Seveda ni poceni, vendar rezultat upraviči vse stroške - rastline rastejo veliko bolje, kakovost pridelka se izboljša. Gnojilo nanesem na vse pridelke .. Vadim

Biohumus, skupaj z drugimi organskimi, uporabljam za okrasne in sobne rože. Iz tega postanejo bolj zdravi, veličastnejši in dlje cvetijo. Priporočam ga vsem vrtnarjem .. Irina


Biohumus je univerzalno zdravilo, ki ga lahko uporabljamo za prehrano absolutno vseh gojenih rastlin. Popolnoma neškodljivo je, prednosti njegove uporabe pa so ogromne..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti