Kako gojiti ostrige na gobcih?

Kako gojiti ostrige na gobcih? 1

Gojenje ostrižnih gob ni težko. Povedal vam bom, kakšni pogoji so za to potrebni..

Nabiram zdravo trdo lesa: topolo, aspen, jablano, hruško, oreh. Videla sem ga v panje z višino 30-40 cm in premerom najmanj 18 cm. Na vsakem odseku, ki je bil ob strani krošnje, vedno zapisujem opombe. Lubje ni potrebno odstraniti. Izvrtim luknje s premerom 10–15 mm in globino 7–10 cm na razdalji 12–15 cm drug od drugega vzdolž celotne stranske površine štorklje. 2-3 ure namakajte v vodi v kateri koli posodi (kopel, sod). Svežega lesa ni mogoče namočiti.

Pristanišče

Na senčnem, vlažnem mestu vrtne parcele ali vrta (lahko med ribezovimi grmovjem, kosmuljami in malinami) izkopljem luknje 15–20 cm globoke, nekoliko večje premera kot konoplja. V tem primeru je pomembno upoštevati razdaljo med luknjami - 30-35 cm. Na dnu vsake prtljage, navlažene žagovine (ali majhnih sekancev, slame) s plastjo 1-1,5 cm, sadilni micelij gob nalijem s plastjo 1 cm na vrh in postavim zareze konoplje navzgor. Zelo pomembno je.Kako gojiti ostrige na gobcih? 2

Gojenje ostrižnih gob na pancih

Dejstvo je, da ima les sposobnost absorbiranja vode le v smeri od korena do krošnje. In če panj ne stoji pokonci s svojimi "koreninami", ne bo absorbiral vode iz zemlje in bo dal zelo majhen pridelek gob (samo eno letino, v suhem vremenu pa sploh ne bo).

Tehnologija gojenja gob ostrig
Preden panje vstavim v luknjo, napolnim luknje, izvrtane v njih, s sajenjem micelija in zunanjo stran zaprem z voskom ali plutovinami iz mokre žagovine. Namesto lukenj lahko naredite reze, razpoke in jih napolnite popolnoma enako..

Okoli konoplje, ki je postavljena v luknje, zbijem tla - poteptam jo z nogami. Da prihranite prostor, lahko lesene obdelovance zložite drug na drugega in izberete premer. Vsakega ali vsega skupaj pokrijem za 2-3 tedne s kosom čiste plastične folije, ki jo moram predhodno perforirati (preluknjati) skozi 10-15 cm z nohtom.

V ta namen lahko uporabite čiste plastične vrečke ali vrečke - nataknite jih na konopljo in jih pritrdite, da ne odletijo. Takšno zavetišče ščiti micelij in les pred izsušitvijo in prispeva k boljšemu preživetju sajenja micelija.

Kako gojiti ostrige na gobcih? 3

Ostrige gobe, ki rastejo na panju

Kako skrbeti za gobe ostrig?

Na ta način posadim gojišče ostrige v maju - začetku junija, tako da v toplem poletnem času micelij dobro raste v lesu. Paziti je treba, da so tla okoli panjev vlažna. Če so vremenske razmere ugodne, se sadje začne septembra-oktobra tekočega leta. Ko uporabljam visokokakovostni micelij in nekatere vrste (sorte), letno od aprila do novembra nabiram sadna telesa ostrig gob 4-5 let, odvisno od gostote lesa in premera panjev.

Kot vidite, vzgajanje ostrigarskih gob v državi ni tako težko. Poskusite in verjetno boste lahko pobrali dober pridelek gob.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti