Kaj storiti, če odpadni bloki še vedno dajo gobe

Kaj storiti, če odpadni bloki še vedno dajo gobe 1

Vsak pridelovalec gob ve, da je kakovost in količina pridelka v veliki meri odvisna ne samo od micelija, temveč od samega substrata, njegove prehranske sestave. Zagotovo vsi vedo, da lahko iz enega zaznamka dobite 2-3 vala dobre letine, a kaj storiti, če gobe iz uporabljenih gobjih blokov še vedno poženejo, ali so primerne za hrano??

Prav tako se mnogi novomeški kmetje sprašujejo, kam naj spravijo porabljen substrat, saj ga po obiranju zadnjega letina ponavadi precej.

Sadje izrabljenih blokov

Kakovostni substratni blok v idealnih pogojih lahko obrodi plod do 6-krat. Če pa gobe gojijo za prodajo, potem se naberejo le 2-3 valovi.


Kaj storiti, če odpadni bloki še vedno dajo gobe 2
Sadje izrabljenih blokov

Poznejša letina daje manjše gobe in v veliko manjših količinah. Takšne gobe so redko dovoljene v prodaji. Vendar bodo odličen izdelek za domačo mizo..Da bi dobili najbolj okusne gobe, je priporočljivo, da se bloki odnesejo iz prostorov na ulico. Na mestu na polomiju je izkopana ne preveč globoka luknja in vanje postavljene vreče. Odpirajo se od zgoraj, da bi od tam lahko prihajali novi grozdi. Če je vsebina vrečke ohlapna, jo je treba zapirati.

Na vrhu jame lahko posujemo s slamo. Zalivajte substrat kot običajno. Če dežuje, potem dodatno namakanje ni potrebno. V 10-14 dneh boste prejeli še en val letine. Takšne gobe bodo manjše in temnejše, a po okusu zelo podobne gozdnim. Vsak blok lahko proizvede od 1 do 1,5 kg sadja.

V ugodnih vremenskih razmerah je mogoče iz izrabljenih blokov dobiti ne samo 1, temveč tudi 2 destilacijo pridelka.

Kaj storiti z izrabljenimi bloki gob
Ko gobe iz porabljenih blokov postanejo zelo majhne ali popolnoma prenehajo kaliti, se substrat šteje za popolnoma izčrpanega. Toda odmetavanje vrečk ni potrebno. Še vedno lahko služijo na kmetiji in koristijo.

Gobova podlaga v obliki mulčenja

Izrabljeni bloki gob lahko služijo kot mulč za vrtne grmičevje in drevesa. Substrat se sprosti iz vrečk in se suši na zraku 10 dni. V tem času bodo v masi umrli vsi patogeni mikroorganizmi, ki ljubijo vlago, micelij pa se bo prenehal razvijati. Navsezadnje gobe ljubijo vlažno okolje in v drugih pogojih ne bodo mogle rasti.

Posušen, droben substrat mulčijo vrtne rastline. Čez nekaj časa se bo mulč spremenil v humus in nove mikroorganizme, ki so uporabni za vrtne kulture.

Takšen mulč nasiči zemljo z dragocenimi elementi v sledovih, ne dovoli pa jih, da se operejo med namakanjem in vremenom. Poleg tega tla pod mulčenjem ne kislijo in ne skorjijo..

Gnojilo

Stari gobji substrat je odlično gnojilo za številne vrtnine in žitarice..

Vsebina blokov spomladi ali jeseni se porazdeli po mestu, tako da se pripravi na setvo. Tla so skrbno izkopana in pustimo nekaj časa stati. Čez teden ali dve postelji na vrtu lahko posejete.

Kaj storiti, če odpadni bloki še vedno dajo gobe 3
Gobova podlaga v obliki mulčenja

Nekateri vrtnarji ponujajo zanimivo možnost za setev krompirja: malo izrabljenega gobjega substrata najprej dodamo luknjam, izkopanim za gomolje, nato pa posadimo tudi sam krompir.

Kmalu se bodo od tal pojavili ne le krompirjevi vrhovi, ampak tudi gobe. Tako lahko pred prvim olupljenjem krompirja naberete še en pridelek gob. Sam krompir na takem gnojilu se izkaže za velik in okusen..

Kot vidite, lahko gobe iz porabljenih gobskih blokov dobite več kot enkrat. Ampak edino, česar ne smete storiti s starim substratom, je, da ga uporabite kot sadiko za nove bloke. Micelij iz starega substrata ne bo zrasel v svež material in ne boste čakali na pridelek.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti