Gobe ​​ostrig gojimo doma: vse, kar ste želeli vedeti

Gobe ​​ostrig gojimo doma: vse, kar ste želeli vedeti 1

Enostavnost in poceni rast in konstantno visoka produktivnost - gre za njo, o gob ostrig. Te lamelarne gobe že zasedajo drugo najbolj priljubljeno mesto med gojenimi v Rusiji, njihova slava pa le raste. Okusne, nezahtevne - zakaj jih ne bi sami gojili doma?

Raje doma ne povsem - goji ostrig lahko gojite bodisi v kleti ali v poletni koči (v rastlinjaku ali na prostem). Ugotovite nianse.

Pripravimo micelij in substrat

Gobe ​​ostrig gojimo doma: vse, kar ste želeli vedeti 2

Torej, odločili ste se, da začnete gojiti ostrige. Kaj, kje in kako posaditi?

Sadilni material gob ostrig je njen sterilni micelij (micelij). Danes ga ni težko kupiti, pred vkrcanjem pa ga lahko shranite v istem hladilniku (ne v zamrzovalniku!) - na ta način lahko ostane do 3-4 mesece.

Kje posaditi micelij gob ostrig? V naravi ta goba raste na deblih posušenih dreves, tako da lahko za samooskrbo na mestu pripravite lesne čoke ali celo stare panje..

Ko posadite ostrižne gobe na drevesa, boste dobili dvojno korist - in gobe lahko že nekaj let nabirate na istem mestu in potrebo po napornem izkoreninjenju panja (gob ga preprosto uniči v procesu rasti in razvoja).

Poleg tega so danes navdušenci izumili veliko načinov za gojenje ostrižnih gob na drugih podlagah. Česa ne uporabljajo - slamna, sončnična ali ajdova lupina, suhi koruzni stebli, žagovina in celo bombažna volna.

Pred sajenjem glivičnega micelija je treba pripraviti vsak substrat. Cilj je sterilizirati, nahraniti z vlago in narediti dihanje. Tako se micelij lahko razvije v udobnih pogojih in ne bo dovzeten za napad plesni. Lahko kupite že pripravljen substrat, že zapakiran v plastične vrečke-bloke, ali pa ga zberete in pripravite sami.Torej je treba lesne kotle (boljše od trdega lesa) s prerezom reza najmanj 20 cm za 2-3 dni namočiti v vodi (po možnosti, da jo občasno nadomestite z vročo). Fino sesekljan substrat (žagovina, lupina, slama itd.) Je treba približno eno uro obdelati z vrelo vodo ali z vročo paro in nato posušiti.

Če ste končni substrat kupili v vrečah, ga lahko neposredno sterilizirate v vreli vodi, ne da bi ga odstranili od tam. V vrečah morate samo narediti nekaj lukenj.

Dobro navlažen material, pripravljen za polaganje micelija, se bo »sprožil«, ko ga stisnemo na dlani, voda pa ne bo štrlila.

Kje gojiti ostrige?

Gobe ​​ostrig gojimo doma: vse, kar ste želeli vedeti 3

Prostore morate pripraviti, če ne želite biti zadovoljni z edinim letom, ki ga je mogoče dobiti na prostem. Doma je najpogosteje na tem mestu klet, ki jo je treba pred polaganjem posod z micelijem sterilizirati - obdelati z belilom, če gre za ločen prostor, ali z navadno raztopino 1 klora. Stene lahko prekrijete s posebno protiglivično barvo. Da bi ustvarili optimalno mikroklimo za gobe ostrige v prostoru v vseh obdobjih gojenja gob, bo treba vzdrževati čistočo, pa tudi ohranjati stabilno vlažnost in temperaturo.

Če boste gojili ostrige gobe ne v kleti, ampak na ulici, izberite dobro senčeno mesto brez prepiha za postavitev posod z micelijem. Najboljša možnost bi bila kraj ob severni steni ali ograji.

Kako posaditi gobe ostrige?
Gobe ​​ostrig gojimo doma: vse, kar ste želeli vedeti 4

Če ste se odločili za gojenje ostrigarskih gob na lesnih kockah, potem po namakanju v slednje izvrtajte luknje ali prečne razpoke približno 5 cm globoko, kjer se micelij vnese in prekrije s plastjo vlažne žagovine. Prav tako so zgornji konci gozdov prekriti s plastjo micelija. Sama čokolada se izvaja na vrtu (rastlinjak), kjer se v senci prikaže v tleh na razdalji približno 30-35 cm in je od zgoraj spet pokrita s plastjo mokrega mulčka - lahko uporabite žaganje, slamo ali mešanico. To bo zaščitilo micelij in les pred izsušitvijo in pripomoglo k boljšemu preživetju sajenja micelija. Da prihranite prostor, lahko lesene obdelovance postavite neposredno drug na drugega in tako izberete premer.

Če se odločite za gojenje ostrige gob v plastičnih vrečkah s prostornino 5-15 l, morate pripravljeno sterilizirano podlago tesno zapakirati v te vrečke, izmenično s plastjo substrata s plastjo micelija in tesno vezati. V tem primeru mora biti skupna masa substrata vsaj 2-3 micelija. Nato v vrečah s sterilnim instrumentom morate luknjati luknje širine največ 0,5 cm na razdalji približno 20-25 cm drug od drugega. Pripravljene vrečke z gobami postavimo na senčno mesto na vrtu (v rastlinjaku, na policah v kleti), tako da perforirane strani ne ležijo ob steni ali ograji in imajo dober zrak. Če želite prihraniti prostor, jih lahko razporedite tudi v več stopenj, zložite drug na drugega.

Gojenje ostrigarskih gob in iztovarjanje micelija je treba izvajati na različnih mestih, da se prepreči okužba micelija.

Vsa dela pri polaganju micelija v podlago se izvajajo z rokavicami, če je mogoče, v sterilnem zaprtem prostoru, na razkuženih površinah in z izklopljenim prezračevalnim sistemom, da se prepreči okužba plesni itd..

Pri gojenju ostrižnih gob na prostem je treba pripraviti posode s substratom in micelijem in jih postaviti na mesto rasti najpozneje do konca maja, če želite prvo sadje dobiti že septembra-oktobra letos.

Kako gojiti ostrige?

Gobe ​​ostrig gojimo doma: vse, kar ste želeli vedeti 5

Inkubacijsko obdobje micelija traja od 18 do 25 dni, po katerem se takoj začne plodovanje gob ostrig. Hkrati so za vsako fazo razvoja in rasti gob v sobi potrebne lastne razmere.

Torej med fazo inkubacije ostrige gobe ne potrebujejo svetlobe in prisilnega prezračevanja (razen v primeru, ko morate nujno ohladiti bloke), vendar boste morali skrbno nadzorovati temperaturo - ne sme presegati 25 ° C (ne pozabite, da je znotraj bloka gob še višja ), sicer se micelij zaradi vročinskega udara ne bo dvignil. Tudi majhna temperaturna nihanja (več kot 2 ° C v eno ali drugo smer) v tem obdobju zmanjšujejo verjetnost sadik.

V celotnem obdobju inkubacije se prostor ne prezračuje - to ustvarja visoko koncentracijo ogljikovega dioksida in nekoliko poveča odstotek vlažnosti. Da bi preprečili pojav bolezni in plesni, je priporočljivo, da prostore dnevno zmočite z izdelki na osnovi klora..

Po fazi inkubacije se začne obdobje gojenja ostrigarskih gob. Pri plodovanju gliva že potrebuje nižjo temperaturo (10–20 ° C), dobro prezračevanje, določeno vlažnost (85–90) in zadostno količino svetlobe 8–10 ur vsak dan (pri čemer uporabljamo vsaj 5 Watt fluorescenčne sijalke vsako 1 m²). Vzdrževanje vlažnosti običajno poteka z vsakodnevnim brizganjem prostora in posod s substratom hladne vode. Pomembno je, da se ostrige gobe med škropljenjem posušijo, saj ne prenašajo odvečne vlage - sicer se bodo plodna telesa rumeno obarvala in raztegnila, postala vodnata.

Zanimivo je, da na barvo sadnih teles ostrige gobe vplivajo osvetlitev in vlaga v sobi, ko se gojijo. Višja temperatura in manjša osvetlitev bodo svetlejše kape. Ti dejavniki ne vplivajo na okus gobe..

Prvi pridelek gob ostrig, ob upoštevanju vseh pogojev gojenja, lahko pričakujemo čez približno 1,5 meseca. Nadalje se gobe v intervalih pojavljajo valovite, še 3-6 mesecev. Zrela plodna telesa je treba previdno rezati z ostrim nožem in ne posamično, ampak v skupinah.

Večina pridelka pade na prva dva valovanja sadja. Po spravilu četrtega pridelka izkušeni gojitelji gob svetujejo, da vsebino vrečk razvrstijo s podlago - odstranijo ostanke nog, preverijo plesniva območja, po potrebi navlažijo in obnovijo..

Če gob ostrig gojite ne v sobi, temveč v poletni koči na zraku ali v rastlinjaku, je skrb zanjo namenjena ohranjanju vlage zraka in zemlje okoli škrnic (lesne kocke, vrečke). Če so vremenske razmere ugodne, se sadje začne jeseni letos. V prihodnosti lahko letine plodov gob ostrig gob pridelujemo letno od aprila do novembra 4-5 let, odvisno od gostote lesa in premera panjev.

Kot vidite, gojenje ostrig gob doma ni najbolj težavna stvar. Seveda se zaradi nekaj kilogramov pridelka gob ne trudite s to tehnologijo, lahko greste na trg. Če pa želite zaslužiti na njej ali pa samo dobiti okusne gobe skozi vse leto - zakaj ne bi gojili.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti