Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih načinov

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih načinov 1

Na vas zagotovo leži podedovani komplet žlic, vilic in nožev. Ali pa se nekje v stari posodi za sladkor in čajniku nabira prah, ki je občasno izgubil svoj prvotni videz. Ponujamo vam, da se naučite, kako očistiti jedilni pribor iz črne barve.

Zakaj srebro in cupronickel gresta temno? 

Glavni razlog za zatemnitev in črnitev srebrne posode in cupronickela je nepravilno skladiščenje. Za preprečevanje in po tem, ko se znebite kontaminantov, je treba, če je mogoče, omejiti stik jedilnega pribora z zrakom in drugimi kovinami - hranite jih v ločeni škatli in po možnosti zavite v plastični ovoj, folijo ali papirnato brisačo. Shranjujte posodo z cupronickelom in srebrom na hladnem in suhem mestu..

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih načinov 2

Takšnih naprav in pripomočkov nikoli ne umivajte v pomivalnem stroju in ne čistite z grobimi materiali ali abrazivnimi čistili. Po pranju ne pozabite obrisati srebra na suhem in ga ne odstranite, dokler ni popolnoma suh (vlaga lahko pusti madeže na kovini).

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 3

Za serviranje zelo hladnih ali zelo vročih jedi, kot tudi ribjega kaviarja, ni priporočljivo uporabljati naprav cupronickel in srebra - vse to lahko povzroči temnenje kovine.

Kako očistiti aparate cupronickel in srebro?

Preden začnete čistiti jedilni pribor iz srebra in cupronickela, jih operite v topli, milni vodi. Tako boste odstranili maščobo, saje in umazanijo ter naredili nadaljnje postopke čiščenja bolj učinkovite..

Lesni pepel

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 4

Pepel je nepogrešljiv ne samo na vrtu, ampak tudi v kuhinji, ko gre za čiščenje črnih pripomočkov. To je zelo blago, vendar učinkovito zdravilo. V majhni količini lesnega pepela (ali na primer tobačnega pepela) dodajte malo vode, da naredite pasto. Položite ga na mehko volneno krpo in vtrite izdelke iz srebra in cupronickela. Po čiščenju jih sperite pod tekočo vodo in obrišite do suhega..

Soda ali sol 

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 5

Eden najbolj dostopnih in najlažjih načinov je uporaba sode ali soli. Zložite jedilni pribor v ponev in nalijte raztopino sode ali soli (v 1 litru vode 3-4 žlice sode ali 5 žličk soli). Z aluminijaste folije zvijte več majhnih kroglic in jih zložite v isto ponev. Dajte na ogenj in kuhajte 10-15 minut. Nato instrumente sperite s tekočo vodo in obrišite z mehko krpo.V raztopini sode ali soli lahko srebro in cupronickel preprosto namakamo 1-2 uri: dno posode pokrijemo s folijo, nanjo postavimo aparate in napolnimo z vrelo raztopino.

Zobna pasta

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 6

Če želite očistiti jedilni pribor iz nikljevega srebra in srebra z zobno pasto, boste potrebovali kos krpe (to bo naredil gost mehak puhast prtiček). Na tkanino nanesite malo zobne paste (ali razredčenega zobnega praška) in izdelek nežno drgnite s krožnimi gibi. Nato aparate operemo v vodi in pustimo, da se posušijo..

Zobna pasta mora biti bela, brez nečistoč, ki bi lahko opraskale srebro ali kupronikel.

Amoniak

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 7

Raztopina amoniaka, znana kot amoniak, bo verjetno v vaši domači omari. Če ga želite uporabljati kot čistilo za posode iz srebra ali cupronickela, pripravite raztopino (za 1 del alkohola 10 delov vode) in vanj potopite jedilni pribor. Pustite, da se namakajo, občasno opazujte spremembe in takoj, ko vidite, da se je kovina očistila (trajalo bo približno eno uro), odstranite instrumente iz raztopine in jih obrišite s krpo.
Če je izdelek iz srebra ali cupronickela zelo umazan, ga 10-15 minut namočite v nerazredčenem amoniaku (10), nato sperite in posušite.

Krompir

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 8

Škrob, ki ga vsebuje krompir, bo pomagal očistiti nikljevo srebro in srebro pred oblogami. Obstajata dva načina:

1. Surov krompir naribajte (ali ga drobno nasekljajte) in dajte v posodo ali ponev, napolnite z vodo in kontaminirane aparate postavite v posodo. Pustite 2-3 ure, nato sperite in obrišite.

2. Krompir skuhajte in prelijte juho v posodo, katere dno je predhodno obloženo s folijo. Po 5-10 minutah zložite jedilni pribor v tekočo vodo, previdno odcedite tekočino in srebro in cupronickel sperite v tekoči vodi. Dobro posušite.

Citronska kislina

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 9

Ne pozabite na preprosto zdravilo, nepogrešljivo v gospodinjstvu - citronsko kislino. Pripravite močno raztopino citronske kisline: v 1 litru vode razredčite 100 g limoninih kristalov in posodo postavite v vodno kopel. Dajte v raztopino izdelka, pa tudi majhen kos bakrene žice. Kuhajte 20-30 minut, sperite v tekoči vodi, obrišite in pustite, da se posuši.

Kis

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 10

Za čiščenje domačega srebra in cupronickela iz črnitve bo pomagal 9. namizni kis. Na voljo sta dve možnosti:

1. Nosite gumijaste rokavice, vzemite kos mehke, goste krpe in nalijte malo kisa. Izdelek temeljito obrišite in nato sperite z vodo. Obrišite srebro s kisom se lahko uporablja tudi kot preventivni ukrep, saj čisti kovino iz organskih nečistoč in preprečuje pojav plesni.

2. V posodo nalijte potrebno količino kisa, segrejte na 40-50 ° C in v njej postavite jedilni pribor 15 minut. Izperite in obrišite s krpo..

Soda

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih načinov 11

Nekatere gazirane pijače (Coca-Cola, Sprite, 7Up itd.) Odlično opravijo čiščenje pripomočkov iz črnih kovin. V ponev nalijte potrebno količino pijače, dodajte srebro in cupronickel, postavite na šibko vročino 7-10 minut. Po tem ne pozabite umiti in posušiti naprav..

Kislo mleko

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 12

Ne hitite, da mečete skuto ali kislo mleko - lahko ga uporabite tudi na kmetiji. Nekaj ​​časa (30-40 minut) namočite v kislem mleku pribor iz jedrca in srebro. Nato sperite v vodi brez mila in pustite, da se posuši..

Kislo mleko se uporablja tudi pri preventivni oskrbi jedi iz srebra in cupronickela: za to se malo mleka nalije na krpo, obriše z aparati in pusti pol ure. Nato sperite in posušite.

Jajčna lupina

Kako očistiti jedilni pribor: 10 preizkušenih metod 13

V ponvi zmešamo sesekljane lupine 2-3 piščančja jajca in 2 tsp. sol. Zalijemo z 1 litrom vode, zavremo in odstavimo s toplote. Potopite jedilni pribor v nastalo juho 20-30 sekund, odstranite, obrišite.

Če se ne želite potopiti v tankosti priporočenih ljudskih metod, kupite poseben izdelek v strojni ali nakitni trgovini za čiščenje srebrnih in cupronickel izdelkov.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti