Kako kuhati lisičke, da bodo okusne

Najljubše gobe mojega moža so luskice in z njimi nevtralno ravnam. Pred srečanjem z verniki jih sploh niso odpeljali v gozd. In ne samo jaz, mnogi nabiralci gob za žlahtne gobe jih ne upoštevajo. Medtem je lisička zelo okusna in zdrava goba! Zdaj, ko to razumem, grem od junija do septembra nekajkrat izključno po njih in skoraj vedno poberem dva desetlitrska vedra. Pečemo lisičke, nato pa ocvremo s krompirjem ali nalijemo jajca.

Koliko kuhati lisičke, da bo okusna 1

Kako dolgo kuham lisičke?

Običajno je kuhati gobe pred jedjo in ta aksiom v naših glavah je trdno položen. V resnici pa lahko nekatere gobe jemo surove. Na primer, lisice. Izperite jih dovolj dobro v vodi, pustite, da se posušijo in lahko zdrobite v solato. Google, takšni recepti resnično obstajajo. To dejstvo kaže, da nima smisla predolgo kuhati lisičk.

V literaturi pišejo naslednje:

  • Po vrenju lisičke kuhajte v slani vodi (1 čajna žlička soli na 1,5 litra vode) 15-20 minut.
  • Ko se gobe potopijo do dna - potem pripravljene.
  • Pri kuhanju ne pozabite odstraniti pene!

Iz izkušenj lahko rečem, da lahko kuhate manj. Doma kuhamo lisičke dobesedno 10-15 minut po vrenju. Chanterelle je zelo zdrava goba. In vse koristne lastnosti katerega koli izdelka med toplotno obdelavo so uničene. Drugič, ker lahko jeste tudi surove lisice, zakaj kuhati dlje časa.Ker imamo bogato izkušnjo "komunikacije" s lisičkami, lahko rečem, da se ne okus ne oblika lisičk ne spreminjata glede na to, kako dolgo jih kuhate. Minuto več - minuto manj, razlike ni. Za nas je optimalen čas kuhanja: dobesedno 10 minut.

Toda za juho - je druga stvar. Če nameravate kuhati juho s lisičkami, jih najprej skuhajte le 5 minut! Šampinjone vržemo v tesnilo in pustimo, da tekočina odteče. Nadalje je postopek kuhanja naslednji:
Koliko kuhati lisičke, da bodo okusne 2

Ocvrte lisave s čebulo: koliko?

Ampak v kar sem stoodstotno prepričan - vse gobe je treba ocvrti s čebulo, še posebej lisičke. Samo v kombinaciji s čebulo se okus gob popolnoma razkrije! Tudi mož, ki prosi, naj čebule ne da v druge jedi (želodec ne zaznava dobro), prosi, naj vedno ocvrti gobe s čebulo.

Najprej pražite čebulo nekaj minut, nato pa kuhane lisičke vrzite v ponev in kuhajte še 10 minut, vedno brez pokrova, tako da odvečne vlage iz gob ne bo več. Nato lahko vlijete jajce ali dodate krompir. In lahko oboje.

Koliko kuhati lisičke, da bodo okusne 3

Toda večji del naših lisičk gre v zamrznitev. Pred zamrznitvijo tudi lisičke skuhamo toliko, kot bi morale. Surove gobe ne zamrznejo. Pozimi s lisičkami skuhamo ne samo jareho, ampak tudi solate in jih nadomestimo z gobami gob. Namesto gob damo kuhane lisičke v brooklynsko solato in z njimi spečemo domačo pico:

Koliko kuhati lisičke, da bodo okusne 4

In ali bi lahko kantarje pojedli surove ali menite, da jih je treba kuhati? Koliko je optimalni čas? Imeti izkušnje - deliti, brez izkušenj - vprašati! Pozdravljamo komentarje 😉

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti