Ajdova juha s krompirjem

Ajdova juha s krompirjem 1

 • Čas kuhanja:1 ura
 • Porcije na posodo:6
 • Vrsta posode:Najprej
 • Kuhinja:Domov
 • Zahtevnost:Povprečna

Vsak od nas je več kot enkrat jedel juho z ajdo in krompirjem. Recept za to jed je zelo preprost, sestavine pa več kot cenovno dostopne..

Kot otrok ga je mama kuhala za nas na kosilu. Z velikim veseljem smo ga počili na oba obraza. Priprava tako vroče posode ni težavna, sestavine zanjo pa lahko najdete v hladilniku vsake gospodinje.

Obstaja veliko možnosti za kuhanje - z mesom, suhimi, svežimi gobami, jetrno ali piščančjo juho ali redno vodo brez uporabe mesa. Mislim, da ni treba govoriti o tem, kakšne koristi dobimo iz ajdove kaše, ker je priporočljivo, da jo ne uživajo otroci, starejši in celo tisti, ki si opomorejo zaradi bolezni. Ajda praktično ne vsebuje ogljikovih hidratov, vendar je polna beljakovin, železa in vlaknin.

V tem korak za korakom receptu s fotografijo ne bomo uporabili mesa, a kljub temu se bo juha izkazala za zelo okusno in bogato. Je kot nalašč za otroke in starejše..

Sestavine • krompir - 4-6 kosov;
 • ajda - 2-3 žlice;
 • čebula - 1 kos;
 • korenje - 1 kos;
 • piščančja juha (voda) - 2 l;
 • lovorjev list;
 • sol, začimbe;
 • začimba, zelenice.

Kako narediti ajdovo in krompirjevo juho

Korak za korakom s fotografijo je zelo preprost, izdelki so na voljo in jih lahko najdete v vsakem od nas v kuhinji. Odlična možnost za hitro in hitro kosilo.

Kuhanje praženja

Ajdova juha s krompirjem 2 Vzamemo eno čebulo, jo očistimo in narežemo na kocke ali pol obroče, kot običajno.

Ajdova juha s krompirjem 3 Korenje olupite in na drobno naribajte.
Ajdova juha s krompirjem 4 Nato vzamemo ponev, nalijemo sončnično olje, tako da je dno dobro pokrito in najprej vlijemo nasekljano čebulo. Malo ga dušite, nenehno mešajte, da se ne zažge. Ko se čebula začne prekriti z zlato skorjo, nalijte korenje in ponovno pogosto mešajte. Po potrebi lahko dodate še več olja. Frite, dokler zelenjava ni mehka, nato izklopite toploto.

Kuhaj

Ajdova juha s krompirjem 5 Krompir olupite in ga po želji narežite na kocke ali slamice. Nalijte jo v posodo in tam nalijte vodo, nato pa jo postavite na štedilnik.

Namesto vode lahko uporabite mesno ali zelenjavno juho.

Ajdova juha s krompirjem 6 Ajda pred kuhanjem ne zahteva posebne priprave. Ampak bolje je, da ga temeljito razvrstite in vse skupaj sperete. Po 8-10 minutah jo vlijemo v našo krompirjevo ponev. Pustimo kuhati. Ne pozabite odstraniti nastale pene z žlico. Za juho lahko vzamete ne samo cela zrna ajde, temveč tudi rez. Glavna stvar, ki jo morate upoštevati, je, da vre veliko hitreje kot jedro, zato jo morate približno 8-10 minut po krompirju dodati v ponev.

Koliko ajde se kuha v juhi

Čas kuhanja traja 15-20 minut.

Pri metanju ajde v juho

Obstajata dve možnosti:

 1. Lahko ga vržete s krompirjem;
 2. Na koncu kuhanja dodajte kuhano juho.

Koliko ajde dajte v juho

To vprašanje si mlade gospodinje pogosto zastavljajo, saj želijo vedeti, koliko določene sestavine je potrebno, da je jed okusna, sestavine pa se harmonično kombinirajo.

Za ponev s prostornino:

 • 1 liter -1-2 žlice žitaric;
 • 2 litra -2-3 Art. laži;
 • 3 litre -3-4 tbsp. laži.

Ajdova juha s krompirjem 7 Ko krompir skuhamo z ajdo, skuhamo še nekaj časa in jih nato z vilicami preverimo, ali so pripravljeni. Če so že kuhani, dodamo naše korenje s čebulo. Solimo, vržemo lovorov list in dodamo začimbe po okusu. Prilijemo našo ajdovo juho do vretja, nato rahlo zmanjšamo vročino in vse kuhamo približno 7-10 minut. Po okusu po želji dodamo sol. Odstavimo z vročine, dodamo sesekljano zelenico, dušimo malo naše juhe.

Ajdova juha s krompirjem 8Potem, ko ga lahko nalijete na krožnike. Postrežemo k mizi.

Ajdova juha s krompirjem 9 Naša okusna ajdova juha je pripravljena! Priporočljivo je, da ga jeste še vročega, dokler ne razblini njegove arome. Odličen za puste in vegetarijanske obroke..

Nasveti

 1. Če želite, da je ajdova juha lažja, bolj dišeča in bolj nasičena, potem na začetku kuhanja dodajte eno olupljeno čebulo v vodo. Odstraniti ga je treba šele po kuhanju.
 2. Če potrebujete prehransko juho z minimalno količino maščobe, je čebulo s korenčkom najbolje, da juho takoj dodate surovo, torej jih ni treba predhodno ocvrti v ponvi.
 3. Da bo naša ajdova juha bolj nasičena, lahko ajdova zrna rahlo segrejete v ponvi, le naj bo suha. A glejte, ne pretiravajte. Takoj, ko začnejo zrna mehko razpokati, takoj odstranite s toplote.

Z uporabo našega recepta s fotografijami po korakih in preprostimi nasveti boste nedvomno pripravili okusno juho z ajdo in krompirjem, svojo družino in prijatelje presenetili z okusno večerjo.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti